Grybai vis guldo į ligoninę: kaip miško gėrybėmis džiaugtis saugiai? Pereiti į pagrindinį turinį

Grybai vis guldo į ligoninę: kaip miško gėrybėmis džiaugtis saugiai?

2025-07-01 05:00
„Žinių radijo“ inf.

Prasidėjus grybų sezonui, jau fiksuojami pirmieji apsinuodijimai. Kol kas jų nedaug, bet, pasak toksikologės Jūratės Margerienės, jei sezonas bus toks gausus kaip pernai, dažnų apsinuodijimų irgi neišvengsime.

Grybai vis guldo į ligoninę: kaip miško gėrybėmis džiaugtis saugiai?
Grybai vis guldo į ligoninę: kaip miško gėrybėmis džiaugtis saugiai? / Pixabay nuotr.

Nors lietuviai vadinami grybautojų tauta, gyvybei pavojingų grybų atsiduria ir ne vieno jų pintinėje. J. Margerienė sako, kad šią tendenciją sunku paaiškinti, nes žiniasklaida kasmet informuoja, kaip išvengti apsinuodijimų, bet, toksikologės spėjimu, labiausiai suveikia grybavimo azartas.

„Žmonės iš azarto renka grybus gerai nė nežiūrėdami. Todėl būtina, kad namuose juos peržiūrėtų kažkas, kas tikrai puikiai pažįsta grybus, jei kuris nors kelia abejonių, tokį reikia iškart išmesti. Net vienas nuodingas grynas užnuodija visą patiekalą“, – perspėja J. Margerienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad yra dvi nuodingų grybų rūšys. Apsinuodijus vienais simptomai išryškėja po valandos ar trijų, šie grybai nėra mirtinai toksiški, bet gydymas vis vien reikalingas. Apsinuodijus antrosios grupės grybais simptomai pradeda ryškėti tik po 6–48 valandų. Apsinuodijus šiais grybais reikia itin intensyvaus gydymo, jau priėmimo skyriuje žmogui atliekami specifiniai kepenų tyrimai.

Pagrindiniai apsinuodijimo simptomai – pykinimas, viduriavimas, galvos svaigimas, bendras silpnumas. J. Margerienė akcentuoja, kad įtarus apsinuodijimą grybais, būtina kuo greičiau kreiptis į medikus.

Pavojingiausi Lietuvoje augantys grybai – blyškioji ir žalsvoji musmirės, smailiakepurė musmirė, eglinė kūgiabudė, žvynabudė, kiškiabudė.

Apsinuodijus, aiškina toksikologė, pirmiausia pažeidžiamos kepenys, tuomet inkstai, gali atsirasti kraujo krešėjimo sutrikimų. Apsinuodijimas gali baigtis kepenų nepakankamumu. Specialistė ragina suklusti – apsinuodijimas grybais gali būti mirtinas.

Pasak J. Margerienės, neretas atvejis, kai grybais apsinuodija ne pavieniai asmenys, o visa šeima.

Ji pažymi, kad grybai – sunkiai virškinamas maistas, todėl jų reiktų vengti tiems, kas turi virškinimo sistemos sutrikimų, serga virškinimo sistemos uždegimais, taip pat senyvo amžiaus žmonėms ir vaikams iki septynerių metų.

„Net valgant nenuodingus grybus, jei turite virškinimo sistemos problemų, jie gali jas paūminti“, – perspėja toksikologė.

Grybautojams J. Margerienė primena, kad miške reikia rinkti tik pažįstamus grybus, einant grybauti iš anksto žinoti, kokių grybų ieškosite. Paruoštus šviežius grybus reikia suvalgyti per parą, konservuotus – per pusmetį. Prieš valgant konservuotus grybus, būtina patikrinti, ar jie nesugedę, pavyzdžiui, ar stiklainio dangtelis neišpūstas.

Visas „Žinių radijo“ reportažas – vaizdo įraše:

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra