Gyventojai labiau linkę aukoti motinas nei pensininkus | Diena.lt

GYVENTOJAI LABIAU LINKĘ AUKOTI MOTINAS NEI PENSININKUS

Gelbėjant „Sodrą" ir mažinant skylę jos biudžete motinystės išmokų mažinimui pritartų apie 17 proc., „Sodros" įmokų didinimui - maždaug 15 proc., senatvės pensijų mažinimui - 8,3 proc. gyventojų.

Pasipiktino piktnaudžiavimo atvejais?

„Delfi" užsakymu rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai" atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad „Sodros" įmokų didinimui dažniau pritartų mažesnių miestų ir kaimų gyventojai, žemesnio išsimokslinimo, darbininkiškų profesijų atstovai, pensijų mažinimui - 18-35 metų respondentai, rajonų centrų gyventojai, o motinystės pašalpų mažinimas didesnio palaikymo sulauktų tarp didmiesčių gyventojų.

Vilniaus universiteto docento, socialinių mokslų daktaro Teodoro Medaiskio nuomone, daugiau žmonių pritaria motinystės išmokų, o ne pensijų mažinimui greičiausiai todėl, kad Lietuvoje daug diskutuojama apie kone ilgiausias pasaulyje motinystės išmokas.

„Manyčiau, kad tokią nuomonę suformavo diskusijos, jog šios išmokos yra kone ilgiausios visame pasaulyje. Apie tai daug kalbama, atskleidžiami piktnaudžiavimo atvejai. Tuo tarpu apie pensijas yra kur kas mažiau diskusijų, jos anaiptol nėra didžiausios. Galbūt tai yra motyvas, kodėl daugiau žmonių pasisako už motinystės išmokų mažinimą", - svarstė jis.

Greito ekonomikos atsigavimo nesitikima

Liepos viduryje atlikta apklausa rodo, kad dauguma šalies gyventojų nelinkę pritarti „Sodros" deficito mažinimui mažinant įvairias išmokas. 61 proc. respondentų, paklausti, kaip jų nuomone reikėtų mažinti „Sodros" deficitą, nelinkę pritarti nei motinystės išmokų, nei senatvės pensijų mažinimui, nepritaria ir dirbančiųjų įmokų didinimui - dažniausiai apsiribojama atsakymu „nežinau" arba „kita" įvardijant, kad priimtinų sprendimų turi ieškoti Vyriausybė.

Tuo tarpu ekonomikos atsigavimo šalies gyventojai greitai nesitiki - kitais metais pozityvių permainų tikisi tik 6 proc. apklaustųjų, 2011-20012 metais - 44,7 proc. Tam, kad ekonomikos kilimo reikės palaukti ilgiau nei iki 2013 metų, nusiteikę 23 proc. apklaustųjų.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių liepos 8-17 dienomis atliktame tyrime dalyvavo 1005 gyventojai nuo 18 iki 75 metų.  

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS