Gyventojų mobilumas mažėja, bet pirmojo karantino lygio nepasiekė | Diena.lt

GYVENTOJŲ MOBILUMAS MAŽĖJA, BET PIRMOJO KARANTINO LYGIO NEPASIEKĖ

Pirmąją šių metų savaitę Lietuvos gyventojų mobilumas toliau mažėjo – judėjimas į prekybos centrus ir pramogų vietas iš esmės nukrito į pirmojo karantino pradžios lygį, tačiau žmonės dažniau nei pernai pavasarį lankosi maisto parduotuvėse ir vaistinėse.

„Google“ renkami gyventojų mobilumo duomenys rodo, kad sausio 4-10 dienomis, palyginti su baziniu laikotarpiu iki pandemijos pradžios (2020-ųjų sausio 3 – vasario 6 dienomis), gyventojų judėjimas į prekybos centrus ir pramogų vietas buvo vidutiniškai 62,5 proc. mažesnis.

Šis rodiklis iš esmės susilygino su kovo pabaigos ir balandžio rodikliais pernai, kai taip pat galiojo griežtas karantinas. Kovo 23-29 dienomis judėjimas į prekybos centrus ir pramogų objektus buvo sumažėjęs 65,1 proc., kovo 30-balandžio 5 dienomis – 64,9 proc.

Tuo metu iki sugriežtinant karantiną, gruodžio 9-15 dienomis, judėjimas į prekybos centrus buvo 39,3 proc. mažesnis nei baziniu laikotarpiu, tačiau tuomet didelę įtaką turėjo gerokai išaugę pirkėjų srautai.

Lapkričio 7-13 dienomis, tik paskelbus antrąįį karantiną, judėjimas į prekybos centrus buvo 21,8 proc. mažesnis.

Sausio pradžioje, palyginti su griežčiausiu pirmojo karantino laikotarpiu, „Google“ duomenimis, gyventojai 2,1 proc. dažniau lankėsi maisto prekių parduotuvėse ir vaistinėse nei baziniu laikotarpiu, kai  kovą-balandį buvo 20 proc. sumažėjimas.

Tačiau, palyginti su gruodžio savaite prieš griežtą karantiną bei antrojo karantino pradžia, apsilankymai jau yra sumažėję – gruodžio 9-15 dienomis jie buvo 11,7 proc., lapkričio 7-13 dienomis – 20,3 proc. didesni nei baziniu laikotarpiu.

Sugriežtinus karantiną, taip pat mažiau gyventojų naudojasi viešuoju transportu – sausio 4-10 dienomis srautai buvo vidutiniškai 49,4 proc. mažesni. Šis rodiklis taip pat mažėja (gruodžio 9-15 dienomis – 34,7 proc. sumažėjimas. lapkričio 7-13 dienomis – vos 8,4 proc.), tačiau nepasiekia pirmojo karantino piko (57,9 proc. sumažėjimas kovo 30 – balandžio 5 dienos savaitę).

Nepaisant privalomo nurodymo, jei įmanoma, nuotoliniu būdu dirbti tiek privačiame, tiek viešajame sektoriuje, judėjimas į fizines darbo vietas taip pat nėra sumažėjęs iki pirmo karantino lygio – sausio 4-10 dienomis judėjimas į biurus buvo 36,6 proc. mažesnis,

Nuo kovo pabaigos iki balandžio vidurio savaitinis sumažėjimas, palyginti su baziniu laikotarpiu siekė apie 50 proc., o pirmąją antrojo karantino savaitę – 25 proc.

Mažėjant judėjimui į viešas vietas, gyventojai, kaip ir pirmojo karantino metu, praleidžia daugiau laiko aplink gyvenamuosius kvartalus – sausio 4-10 dienomis judėjimas buvo išaugęs 14,7 proc., šis rodiklis taip pat artėja prie pirmojo karantino skaičių.

Tuo metu praėjusį savaitgalį Lietuvą užklojus sniegui, išaugo gyventojų mobilumas parkuose ir kitose panašiose viešose vietose – šeštadienį jis buvo 37 proc., sekmadienį – 46 proc. didesnis nei baziniu laikotarpiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS