Į Baltarusiją geriau nevykti: pasienyje tikrina telefonus ir bando užverbuoti | Diena.lt

Į BALTARUSIJĄ GERIAU NEVYKTI: PASIENYJE TIKRINA TELEFONUS IR BANDO UŽVERBUOTI

  • 8

Valstybės saugumo departamentas įspėja gyventojus, kurie keliauja į Baltarusiją – kaimyninės šalies žvalgybos pareigūnai ėmė veikti labai agresyviai. LNK žurnalistas apie tai kalbėjosi su Valstybės saugumo departamento atstove Aurelija Vernickaite.

– Kuo pasireiškia suaktyvėjusi baltarusių žvalgyba pasienyje?

– Valstybės saugumo departamentas jau kurį laiką stebi, kad baltarusių žvalgybos tarnybos agresyviau ir aktyviau veikia pasienyje, pasienio punktuose, apklausinėja Lietuvos piliečius, kurie keliauja į Baltarusiją.

– Ar tie keliaujantieji, kuriuos kalbina Baltarusijos saugumo tarnybos, yra kažkaip atrenkami, ar čia gali tapti bet kuris iš keliaujančiųjų?

– Mūsų žinia yra paprasta, kad kiekvienas gali tapti potencialiu Baltarusijos žvalgybų taikymu.

– Jeigu žmogus sako „Aš esu statybininkas, niekaip nesusijęs su valstybės tarnyba, saugumu ir manęs tai neliečia“, ar tai tiesa?

– Iš tikrųjų, paskutiniu metu, ką mes matome, kad tiek Baltarusijos, tiek Rusijos žvalgybos, kurios labai artimai bendradarbiauja, bando verbuoti bet ką, ką tik gali užverbuoti. Ir tai nebūtinai yra žmonės, kurie užima aukštas pareigas valstybės institucijose, tai nebūtinai yra žmonės, kurie turi prieigą prie įslaptintos informacijos. Bandoma užverbuoti bet ką, ką tik įmanoma užverbuoti ir tuomet jau sprendžiama, kur tą žmogų panaudoti: propagandos sklaidai, kažkokioms ryšininko funkcijoms, operacijose ir panašiuose dalykuose. Kiekvienas turi būti budrus, kuris vyksta į Baltarusiją, o mūsų rekomendacija yra, kad nesant būtinybės, tiek į Rusiją, tiek į Baltarusiją nevažiuoti, kadangi tai nėra demokratinės šalys, tai yra šalys, kurios dalyvauja agresijoje prieš Ukrainą ir, iš esmės, netgi jūsų požiūris gali būti tuo, kuo priešiškos žvalgybos pasinaudos. Kadangi apklausų metu žmonės yra apklausiami ne tik apie jų darbovietes, asmeninį gyvenimą…

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Aš atsiprašysiu, žmonės apklausiami, kai bando kirsti Lietuvos-Baltarusijos sieną?

– Taip, pasienio punktuose žmonės, kurie keliauja į Baltarusiją, nesvarbu, kuriais tikslais, jie gali tapti Baltarusijos žvalgybų apklausų objektais. Klausinėjama pačios įvairiausios informacijos, asmeninės informacijos, apie jų politines pažiūras, bandoma išsiaiškinti ar žmonės neturi pažįstamų pareigūnų, pasieniečių, žvalgybos pareigūnų, paimami žmonių išmanieji įrenginiai – telefonai, kompiuteriai, tikrinami kontaktai, fotografijos, kur jūs keliavote. Reikia turėti omeny, kad visa ta informacija, kuri gali būti paimta iš jūsų išmaniųjų įrenginių, gali būti panaudota ne tik prieš jus, bet ir prieš jūsų šeimos narius, prieš jūsų artimuosius, pažįstamus. Ta technika, kuri yra jums gražinama, jeigu ji atsidūrė Baltarusijos pareigūnų rankose, tai tikėtina, kad ji jau yra su pažeistomis saugumo sistemomis. Tad pagrindinė žinia yra tai, kad Baltarusijos žvalgyba veikia agresyviai. Mums žinomi atvejai, kai žmonėms, kurie keliavo į Baltarusiją, pasienio postuose buvo pasakyta, kad jiems yra uždrausta ten vykti, kadangi jie pasisakė už Ukrainą ir smerkė Rusijos agresiją, ir tiems žmonėms buvo pasakyta, kad draudimas vykti į Baltarusiją bus panaikintas, jeigu jie sutiks bendradarbiauti su Baltarusijos tarnybomis.

– Tai čia tiems žmonėms yra labai svarbu, pavyzdžiui, jei kas nors turi giminių Baltarusijoje?

– Neabejotina, kad atsirinkdami taikinius, priešiškų žvalgybų tarnybos žiūri, ar žmogus turi poreikį nuolat keliauti į Baltarusiją, galbūt jis ten turi giminystės ryšių, galbūt jis ten turi verslo interesų. Taip pat aiškinamasi, ar žmogus yra lojalus režimui ir tuomet jau gali būti interpretuojamos ir manipuliuojamos įvairios situacijos, šantažuojamas žmogus, įvairios psichologinės priemonės pasitelkiamos, kad žmogų užverbuotų ir ir įtrauktų į priešišką valstybei veiklą.

Bandoma užverbuoti bet ką, ką tik įmanoma užverbuoti ir tuomet jau sprendžiama, kur tą žmogų panaudoti.

– Netgi kontrabandininkai gali pakliūti į Baltarusijos saugumiečių akiratį?

– Tikrai taip. Reikia pažymėti, kad kuo žmogus yra pažeidžiamesnis, kuo daugiau jis turi tam tikrų dėmių savo istorijoje, tuo juo manipuliuoti, jį šantažuoti ir jį paveikti yra lengviau. Neabejotinai Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos tą išmano ir jeigu žmogus vyksta į Baltarusiją ir tas yra išsiaiškinama, taip, jis potencialiai gali tapti taikiniu.

– Tie žmonės, kurie jau vyko į Baltarusiją ir galbūt jau bendravo su baltarusių saugumiečiais, perdavė jiems savo mobiliuosius telefonus ir dabar girdi šitą žinią, ką jie turėtų darytų?

– Iš tikrųjų, mes tikime mūsų žmonių pilietiškumu ir prašome, jeigu jūs susidūrėte su incidentais Baltarusijos pasienyje, buvote apklausiami Baltarusijos pareigūnų ir jie domėjosi ta informacija, kuria neturėtų būti paprastai domimasi, buvo paimti jūsų telefonai, asmeniniai kompiuteriai, tai susisiekite su valstybės saugumo departamentu ir pasidalinkite ta informacija, neleiskite niekam sugriauti jūsų ir jūsų artimųjų gyvenimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Kiek

Galima gasdint nebūtais dalykais

Neabejoju,kad šimtai

rusiškai barmatuojančių tuteišinių -etatinių važinėtojų iš rytinio pakraščio ir yra užverbuoti .99%jų yra penktakoloniniai putinistai.

manau

Ačiū draugui vadui, partijai, vyriausybei ir tautiniam kgb už begalinį rūpestį lietuvių tauta bei piliečiais. AčiŲ , ačiŲ, ačiŲ .... audringi plojimai pereinantys į ovacijas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS