Į ES saugomų teritorijų tinklą planuojama įtraukti daugiau Lietuvos teritorijų | Diena.lt

Į ES SAUGOMŲ TERITORIJŲ TINKLĄ PLANUOJAMA ĮTRAUKTI DAUGIAU LIETUVOS TERITORIJŲ

  • 2

Aplinkos ministerija ir Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) parengė dokumentus dėl naujų teritorijų įtraukimo į ES saugomų teritorijų tinklą „Natura 2000“.

Kaip penktadienį pranešė ministerija, taip pat į dabartines „Natura 2000“ teritorijas bus įtraukiamos naujos gamtos vertybės.

„Plėsdami „Natura 2000“ tinklą, siekiame išsaugoti mūsų šalies biologinę įvairovę – didžiulį gamtos duotą turtą“, – pranešime cituojamas aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Planuojamos šios naujos arba praplečiamos dabartinės saugomos teritorijos: Asvejos ežerynas, Bilsinyčios ir Šunijos upės, Naujojo Lentvario, Raigardo, Varčios, Miškinių kaimo ir Vilkaičių apylinkės, Trakėnų, Vidzgirio, Kalnaberžės ir Rietavo miškai, Dainavos giria, Grandai, Metelių regioninis parkas, Strošiūnų šilas, Virvytės slėnis, Joniškėlio dvaro parkas.

Paskelbus minėtąsias naujas teritorijas, pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės patarėjo Tomo Tukačiausko, „Natura 2000“ tinklo vietovių sąrašas bus papildytas 31 natūralių buveinių tipu ir 12 rūšių. Planuojama šį tinklą baigti formuoti iki metų pabaigos.

Siekiama, kad visiems Lietuvoje sutinkamiems 54 natūralių buveinių tipams ir 55 rūšims būtų paskirta pakankamai saugomų teritorijų.

Pastabas dėl šių planų suinteresuotos institucijos ir žemės savininkai ar valdytojai gali teikti VSTT.

Žemės ir miško savininkai ar valdytojai, kurių valdos patenka į „Natura 2000“ teritorijas ir kuriose patiriama aplinkosauginių apribojimų, gali pretenduoti į Nacionalinės mokėjimo agentūros administruojamas išmokas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

anonimas

Žemuosius šančius reikia itraukti i saraša , nes gyventojai išdvės nuo deginamos plastmasės smarvės .

Lietuvis

Saugomose teritorijose gyvenantiems žmonėms nepavydžiu,ju laukia Airija,Norvegija.Saugomu teritoriju turime per daug,ju išlaikymas mokesčiu mokėtojams kainuoja daug,o kitoms sritims:sveikatos apsaugai,švietimui trūksta.Visa Lietuva yra švari graži teritorija,o saugomos teritorijos yra tam tikru draugu grupėms plauti didžiuliais kiekiais Europos ir Lietuvos pinigus.Meldunukė kainavo Lietuvai daug milijonu,subyrėjo į kažkieno kišenes,o kiek tokiu pseudo projektu yra buvo ir bus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS