Į kampą spraudžia ir nepasiskiepijusius studentus: kai kuriuos privedė prie drastiško pasirinkimo | Diena.lt

Į KAMPĄ SPRAUDŽIA IR NEPASISKIEPIJUSIUS STUDENTUS: KAI KURIUOS PRIVEDĖ PRIE DRASTIŠKO PASIRINKIMO

  • 53

Valdžia toliau į kampą spaudžia jaunimą, kad šie skiepytųsi nuo COVID-19. Imuniteto neturintys ir vakcinuotis atsisakę studentai nuo spalio vidurio už testus privalės mokėti patys, praneša LNK.

„Tai yra jau suaugę žmonės ir mes skatiname skiepijimąsi, tikėjimą mokslu. Ir būtent iki spalio 15 dienos yra sudaryta ta išimtis. Na, vėliau, norėtumėme, kad kiekvienas prisiimtų atsakomybę“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Pavyzdžiui, Vilniaus universitete (VU) per visus padalinius iš beveik 22 tūkst. studentų imuniteto neturi apie dešimt procentų. Dėl praktinių ir laboratorinių užsiėmimų – studijos per nuotolį neįmanomos. Vadinasi, neturint imuniteto belieka testuotis. Tokia tvarka kai kuriuos mokslo siekiančius jaunuolius privedė prie drastiško pasirinkimo.

Studentai aiškiai sako, kad kai kurie nutraukia studijas arba renkasi studijų stabdymą – dažniau galbūt akademines atostogas.

„Studentai aiškiai sako, kad kai kurie nutraukia studijas arba renkasi studijų stabdymą – dažniau galbūt akademines atostogas. Dėl to, kad tokiomis sąlygomis jie neturi galimybių studijuoti – nesutinka studijuoti arba neturi galimybių studijuoti“, – teigė VU studijų prorektorius Valdas Jackūnas.

Laimė, bent jau Vilniaus universitete – studijų atsisakančių – vienetai. Tačiau nežinia, ar mokamas testavimas dar labiau nepraretins studentų gretų. „Patiems mokėtis už testus, žinoma, kad kainuoja ir studentui ta našta gali būti nemaža. Tačiau šita lengvata – galbūt išimtis buvo padaryta su sąlyga, jeigu tu jau turi vieną skiepą. Tai su vienu skiepu buvo galima gauti nemokamą testavimą. Jeigu matysis, kur dar būtų galima pasistūmėti, tai aš tikiu, kad spalio 15 diena nebus ta galutinė data“, – sakė VU studentų atstovybės prezidentė Neda Žutautaitė.

Nuo spalio 16 dienos neturintys imuniteto studentai testuotis privalės kas 48 val. „Aš vis tiek laikausi tos nuomonės, kad studentai, jei mokosi Vilniaus universitete, tai turėtų tikėti mokslu, skiepytis“, – svarstė studentė.

„Nematau labai blogo dalyko, kad studentai dabar turės patys mokėtis. Jiems buvo suteikta proga pasiskiepyti ir jei nepasiskiepijo, na, čia jų pasirinkimas toks ir na, taip gavosi tiesiog“, – sakė kitas kalbintas studentas.

„Mes turime labai gerus rezultatus universitetuose. Labai džiaugiamės, dėkojame. Kai kuriuose universitetuose yra beveik 100 proc. studentų pasiskiepijusių, kai kur – 95 proc. imunizuoti, yra 98 proc. Tai tikrai labai geri skaičiai. Prasčiau yra kolegijose“, – detalizavo švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

O skirtumai tarp imunizuotų universitetuose ir kolegijose – po daugiau nei keliasdešimt. „Atskiros statistikos nevedėme, bet 70 proc. yra pasiskiepiję ir atitinka kriterijus, ir testuojasi“, – teigė Socialinių mokslų kolegijos (SMK) vadovybės atstovė kokybei Regina Kilinskaitė.

Statistikos departamento duomenimis SMK Vilniaus filiale iš kiek daugiau nei 2 tūkst. imuniteto neturi dar apie 600 studentų. „Kiek teko kalbėti su studentais, dalis bijo skiepytis dėl sveikatos problemų arba neatskleidžia savo įsitikinimų“, –atviravo R. Kilinskaitė

Prasčiausia situacija – Lietuvos verslo kolegijoje, Aukštojoje jureivystės mokykloje ir Balstogės universiteto viename filiale. Pirmauja – su 96 proc. imunizuotų – Generolo J. Žemaičio Lietuvos karo akademija.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (53)

Jjnas

Paskiepykite galvijus pasienyje, tai užkratas didžiausias .

Půkuotukas

Užuojauta paskiepytiems !Kuris vakcinų gamintojas deklaruoja,kad po skiepo nebus komplikacijų nėštumui ar augančiam vaikui ?Pamąstykit ! ! !Niekur neradau tokios info.

Rita

Kodel Kauno diena nutyli kad nemokamai testuotis gali visi- nevakcinuoti ypač? Kad užtenka antigeno testo? Laikotės tos pačios gaždinimo pozicijos? O tiem kurie nebijo skiepo- kiekvienas turime teisę rinktis. Jau matome bei girdime kokios pasėkmės nuo skiepų- Šiauliuose mirė pilnai skiepytas. Kiek gyvenimas mielas bus tapus ligoniu? Atsakykite patys sau... Dažnai tik netekę suprantame ką turėjome.Deja
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS