Į Lietuvą plūsta prieglobsčio prašantys rusai ir baltarusiai | Diena.lt

Į LIETUVĄ PLŪSTA PRIEGLOBSČIO PRAŠANTYS RUSAI IR BALTARUSIAI

  • 0

Rusijai tęsiant invaziją Ukrainoje, Migracijos departamente išaugo prieglobsčio prašymų net tik ukrainiečių, bet ir Rusijos piliečių. Apie tai – LNK žurnalistų pokalbis su Migracijos departamento direktore Evelina Gudzinskaite.

– Kada pastebėjote išaugusius srautus?

– Išaugusį užklausų skaičių pastebėjome iš karto nuo karo pradžios. Fiziškai augančių prašymų suteikti prieglobstį skaičių matome praėjus kelioms savaitėms nuo karo pradžios. Auga ne tik Rusijos, bet ir Baltarusijos piliečių prašymų skaičius.

– Be prieglobsčio prašymo, ar išaugo ir leidimų apsistoti laikinai gyventi Lietuvoje prašymų?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, augimas yra du kartus didesnis. Tačiau jis vyko nuolatos, ne iš karto staigiai po karo, nes nuo daug anksčiau Baltarusijos ir Rusijos piliečiai pradėjo ieškoti galimybių palikti savo šalį. Pradėjo ryškiai augti atvykstančių IT specialistų skaičius.

– Ką suteikia prieglobsčio statusas? Kuo jis skiriasi nuo prašančiųjų laikinai apsistoti?

– Prieglobstis suteikia tam žmogui politinę apsaugą ir garantiją, kad jis nebus išsiųstas ir grąžintas į savo pilietybės valstybę. Tie, kurie bijo politinio persekiojimo, susidorojimo, prašo prieglobsčio. Kiti, kuriems tiesiog nepatinka gyventi, nepatiko režimo aplinka, tvarka, neturi bijoti, kad su jais bus susidorota, todėl jie prašo leidimo gyventi.

– Kokias priežastis įvardija šie žmonės?

– Kurie prašosi arba ketina prašyti prieglobsčio, nurodo, kad jiems gėda gyventi savo valstybėje, persekioja režimas, nepritaria jam. Darbo pagrindais atvykstantys nurodo darbą, bet, žinoma, priežastis būna politinės.

– Seimo pirmininkė kalbėjo, kad Baltarusijos ir Rusijos piliečius reikia tikrinti atidžiau, jog būtume saugūs. Ar galite užtikrinti šiuos procesus, ar užtenka Migracijos departamente žmogiškųjų išteklių?

– Ne vien departamentas juos tikrina. Labai remiamės kitų tarnybų patikrinimais. Visų pirma – ministerijų. Užsienio reikalų ministerija, Ekonomikos ir inovacijų ministerija, prieš tarpininkaudama dėl dokumentų išdavimo tokiems užsieniečiams, atlieka savu patikrinimus. Čia yra pirmoji patikrinimo linija, o vėliau – Migracijos departamentas, kuris konsultuojasi su Policijos departamentu, Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir Valstybės saugumo departamentu, kurie teikia svarbią informaciją.

– Ne visi prašymai yra patenkinami. Dėl kokių priežasčių jie būna netenkinami?

– Dėl saugumo priežasčių pastaruoju metu neišduoti buvo gal tik vienas ar du atvejai. Dažniausiai dėl bendresnių priežasčių – skolų ir pan.

– Daugėja ir tokių asmenų, Rusijos piliečių, kurie domisi, kaip įgyti Lietuvos pilietybę. Ar tai pastebite, ar tai tiesa?

– Tiesa. Gauname nemažai e.užklausų iš Rusijoje gyvenančių Rusijos piliečių, kuriems režimas net neleidžia kvėpuoti. Yra Rusijos piliečių, kurie nuo seno gyvena Lietuvoje, ir rimtai susimąsto, net turi teisę tapti Lietuvos piliečiais. Yra tokių, kurie rimtai renka dokumentus, norėdami atsisakyti Rusijos pilietybės.

– Nėra kažkokių išimčių? Jie turi pereiti visus procesus, kurie ir anksčiau būdavo?

– Taip. Bendra tvarka, niekas nelengvinama.

– Prieš mėnesį buvo išaugęs norinčiųjų pasigaminti pasus žmonių skaičius. Kokia dabar situacija? Ar jau galima greičiau pasigaminti dokumentus?

– Vieną savaitę buvome išvis uždarę aptarnavimą gyvai, nes nebegalėjome visko aprėpti. Paskui palaipsniui atskiruose skyriuose atnaujinome veiklą, laukiančiųjų eilių yra, bet laukti reikia ne tris valandas, o pusantros. Sumažėjo, bet negrįžo į seniau buvusius srautus. Pasų reikia keliaujant į JAV, Kanadą ir pan. Jei nevykstate šiuo metu į šias šalis, jums nėra jokio poreikio prašytis gauti pasą.

Gairės: karas Ukrainoje, rusai, baltarusiai, prieglobsčio prašymas, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS