Į Lietuvos kariuomenės veterano vardą galės pretenduoti apie 5,6 tūkst. karių | Diena.lt

Į LIETUVOS KARIUOMENĖS VETERANO VARDĄ GALĖS PRETENDUOTI APIE 5,6 TŪKST. KARIŲ

Į Lietuvos kariuomenės veterano vardą galės pretenduoti apie 5,6 tūkst. karių, BNS informavo Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Kašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui balandžio pradžioje patvirtinus tvarką dėl veterano vardo suteikimo, ne mažiau kaip 20 metų Lietuvos kariuomenėje ištarnavę kariai ar tarptautinių operacijų dalyviai galės kreiptis dėl šio statuso.

Prašymus dėl veterano vardo suteikimo kariai turi teikti krašto apsaugos sistemos institucijai ar padaliniui, kuriame tarnauja, jeigu yra atsargos ar dimisijos karys – Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybai.

Pasak ministerijos, teikdami prašymus kariai pasirinks, ar nori ženklelį atsiimti padalinyje, ar krašto apsaugos sistemos organizuojamų renginių metu.

Pastaruoju atveju, priklausomai nuo kario dabartinės arba paskutinės tarnybos vietos, juos iškilmingai įteiks Sausumos, Karinių oro, Karinių jūrų, Mokymo arba Specialiųjų operacijų pajėgų vadas, krašto apsaugos viceministras, Antrojo operatyvinių tarnybų departamento direktorius arba Gynybos štabo viršininkas.

Lietuvos kariuomenės veterano statusą Seimas įtvirtino praėjusių metų lapkričio pabaigoje Seimo nario, buvusio kariuomenės vado Arvydo Pociaus iniciatyva.

Veteranai gaus specialų ženklelį, kurio kompozicijoje yra pavaizduoti skirtingi simboliai: Karines jūrų pajėgas simbolizuoja inkaras, Karines oro pajėgas – stilizuoti sparnai, Sausumos pajėgas – kalavijas, Specialiųjų operacijų pajėgas – liepsnojantis kalavijas. Ženklelio apačioje esantis heraldinis skydas su Gediminaičių stulpais simbolizuoja Lietuvos kariuomenę.

Lietuvos kariuomenės veteranu bus laikomas profesinės tarnybos karys, karys savanoris ar kitas savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos karys, ištarnavęs ne mažiau kaip 20 metų arba nepertraukiamai ne mažiau kaip 30 dienų dalyvavęs tarptautinėse operacijose ar specialiosiose misijose.

Šį statusą gaus ir kariai, buvę priversti palikti tarnybą dėl sveikatos sutrikimo, susijusio su pareigų vykdymu, taip pat – asmenys, nuo 1991 metų sausio 11 dienos iki 1993 metų rugpjūčio 31 dienos tarnavę krašto apsaugos sistemoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

uab

kam tai šeimos giminiu ranga

VIRMANTAS

Tai gal KAM ar Kariuomenės personalo skyriai sudarys ir patvirtins sąrašus karių kurie turi teisę būti karo veteranais ar mus vėl teks žemintis ir patiems pildyti dokumentus.Yra asmens bylos įsakymai archyvai ir t.t.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS