Tarp šauktinių patekusi translytė Zofija: nesijaučiu ta, kuri galėtų būti karo lauke | Diena.lt

TARP ŠAUKTINIŲ PATEKUSI TRANSLYTĖ ZOFIJA: NESIJAUČIU TA, KURI GALĖTŲ BŪTI KARO LAUKE

  • 41

Trečiadienį, kai buvo paskelbti 2020 metų šauktinių sąrašai, tarp 3828 karo prievolininkų, kurie į tarnybą bus pašaukti įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose, atsidūrė ir translytis modelis iš Lietuvos – Zofija Palenta.

Šiuo metu Didžiosios Britanijos sostinėje, Londone, gyvenanti ir dirbanti Zofija, naujieną apie tai, kad kartu su kitais 18-23 metų vaikinais bus kviečiama tarnauti Lietuvos kariuomenėje, pasakojo sužinojusi iš brolio.

„Šauktinių sąraše esu pažymėta 3240 numeriu. Iš pradžių man buvo juokinga – klausiau savęs, kodėl būtent man gyvenimas nuolat atsiunčia tokias išdaigas? Sau pačiai atsakiau paprastai – gyvenimas žino, kad Zofijai visada „viskas gerai“. Tada man parašė artimieji, sakydami, kad dėl manęs jaudinasi. Vaikinas taip pat klausė, kas bus. Trumpam pravirkau, bet susiėmiau ir pasakiau sau, kad kaip nors susitvarkysiu kaip susitvarkau visada“, – emocijų neslėpė pašnekovė.

Netrukus 23-ejų sulauksianti Zofija sako, kad vasarį jau bus vieneri metai, kai ji tęsia hormonų keitimo terapiją ir išoriškai vis labiau panašėja į moterį, tačiau asmens dokumentuose jos tapatybė tebėra „vyras“.

Zofija Palenta/Asmeninio archyvo nuotr.

„Pateiksiu atšaukimo į kvietimą tarnauti šaliai, kurioje negyvenu ir esu translytė moteris, o ne vyras, formą, o jei reikės, grįšiu iš Londono ir bendrausiu su psichologais arba advokatais. Taip pat kryptingai judu link to, kad galėčiau pasikeisti asmens tapatybę įrodančius dokumentus, tačiau, kad tai pasiekčiau, pirmiausia turiu laimėti teismą Lietuvoje, prieš Lietuvą ir Konstituciją“, – ateities planais dalijosi netikėtos žinios apie šaukimą į kariuomenę Lietuvoje sulaukusi Zofija.

Jei reikės, grįšiu iš Londono ir bendrausiu su psichologais arba advokatais.

Pašnekovė atviravo, kad karo prievolės tarnyboje savęs išbandyti nenorėtų, nors ir gerbia visus, kurie tam ryžtasi, – tarp jų ir moteris. „Nesijaučiu esanti ta, kuri galėtų būti imituojamo karo lauke, ir jokiu būdu nepalaikau karo idėjos“, – kalbėjo ji.

Kaip jau minėta, translytė Z. Palenta šiuo metu dirba Londone esančioje kavinėje, laisvalaikiu kuria asmeninį tinklaraštį ir vysto projektus, kovodama už translyčių žmonių teises ir toleranciją jų atžvilgiu, bet išlieka atvira – tolimoje ateityje vis dėlto norėtų sugrįžti į Lietuvą, gyventi sodyboje prie miško ir jaustis pilnaverte. Tačiau kol kas, sako Zofija, atrodytų, pastaroji jos svajonė tolsta.

Dėl Z. Palentos situacijos portalo žurnalistai domėjosi Lietuvos kariuomenės Verbavimo ir viešųjų ryšių skyriaus Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos vedėjos Giedrės Kazlauskienės. Anot jos, jeigu Lietuvos Respublikos pilietis turi asmens dokumentą, kuriame įvardinta, kad jis yra vyras, visos teisinės nuostatos asmeniui galioja kaip vyrui.

„Ne išimtis yra ir karo prievolės klausimai. Asmenys, išoriškai atrodydami kaip moterys, negali savaime nuspręsti, kad jiems nereikia atlikti karinės įskaitos procedūrų. Tai nėra savaiminio atleidimo ar atidėjimo faktas ir tokios tarnybos atidėjimo priežasties nėra numatyta Lietuvos Respublikos Karo prievolės įstatyme“, – pabrėžė ji.

Pasak pašnekovės, patekę į šaukiamųjų sąrašus, jaunuoliai turi atvykti į regioninius karo prievolės ir komplektavimo skyrius ar poskyrius arba susisiekti, jeigu nėra galimybių atvykti, ir atlikti visas nurodytas procedūras.

„Jeigu neatsiranda neproporcingai didelės žalos ar kitų tarnybos atidėjimo ar atleidimo nuo jos atvejų, tai karo prievolininkas yra siunčiamas į karinę medicinos komisiją ir joje nustatomas jo tinkamumas tarnybai. Tinkamumas tikrajai karo tarnybai vertinamas individualiai Karinės medicinos ekspertizės komisijos medicinos specialistų. Iš anksto pasakyti, karo prievolininkas tinkamas ar netinkamas karo tarnybai, negalima“, – detalizavo G. Kazlauskienė.

Paklausta, ar atvejų, panašių į Z. Palentos, Lietuvos kariuomenėje yra buvę anksčiau, Lietuvos kariuomenės atstovė neslėpė – tokių atvejų yra pasitaikę, tačiau esą visi karo prievolininkai vykdė šaukimo procedūras.

Rašyti komentarą
Komentarai (41)

Bevardė

Kariuomenėj reikia vyrų ,o ne bobvyrių

ALGIS

OI TEN JAI BUS SMAGU .

---ydaras \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

kokius kavinėj deda ---ydarus??????????????????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS