I. Šimonytė pasakė, kada galėtų būti lengvinamas karantino režimas | Diena.lt

I. ŠIMONYTĖ PASAKĖ, KADA GALĖTŲ BŪTI LENGVINAMAS KARANTINO REŽIMAS

Karantino režimo švelninimą lems ne tik naujų COVID-19 atvejų statistika, bet visa situacijos dinamika, teigia premjerė Ingrida Šimonytė.

„Labiau svarbi dinamika negu pats atvejų skaičius“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovė.

Anot jos, Ministrų kabinetas sausio 17-ąją planuoja grįžti prie karantino sąlygų svarstymo, nes tuomet bus žinoma pilnų darbo savaičių statistika dėl koronaviruso plitimo.

„Dabar normalių darbo savaičių nebuvo praktiškai nuo karantino sugriežtinimo, dėl to kalbėti apie tendencijas yra dar ankstoka“, – teigė I. Šimonytė.

„Yra ir šventinių dienų, kurių buvo gana daug, efektas, jis reiškia ir mažiau testų, ir mažiau atvejų, ir natūrali tarsi sumažėjimo dinamika“, – aiškino ji.

Pasak premjerės, sprendimus dėl karantino sąlygų peržiūrėjimo lems kompleksas įvairių dalykų.

Reikia, kad būtų dvi pilnos savaitės, kurių dinamika jau leistų manyti, kad piką esame praėję. Tada galima svarstyti, kokių pakeitimų ir kokiu tempu gali atsirasti.

„Turbūt turime matyti keletą dalykų – kad jau nebeturime iškraipymų duomenų eilutėje ir kad tikrai ne vieną dieną ar kitą dieną, o lyginant laikotarpius, imant tą slenkantį septynių dienų vidurkį, mes tikrai matysime, kad yra atvejų mažėjimo tendencija. Kol kas apie jokią atvejų mažėjimo tendenciją tikrai kalbėti negalime“, – tvirtino I. Šimonytė.

„Reikia, kad būtų dvi pilnos savaitės, kurių dinamika jau leistų manyti, kad piką esame praėję. Tada galima svarstyti, kokių pakeitimų ir kokiu tempu gali atsirasti, kiek ir nuo kokio momento bus galima plačiau taikyti testavimo priemones, kiek toli būsime pažengę su vakcinavimu“, – sakė ji.

Anot Vyriausybės vadovės, nesinorėtų, kad sušvelninus karantino sąlygas netrukus jas vėl reikėtų griežtinti.

„Ko nesinorėtų, tai nesinorėtų patirties, kurią ne vienoje valstybėje turbūt matome, kai nepaisant to, kad buvo griežti karantinai, vėliau tarsi buvo sąlygų sušvelninimas, ir dabar vėl valstybės grįžta prie griežtų karantinų, nes netenkina epideminė situacija. Bet koks atsipalaidavimas po trumpo laiko smogia labai nemalonia statistika“, – teigė I. Šimonytė.

Ji sakė nesvarstanti galimybės skiepytis nuo COVID-19, kol nepaskiepyti visi medikai.

„Kol medikų bendruomenė nebus paskiepyta, tikrai nesvarstyčiau. Dabar tikrai prioritetas yra užtikrinti apsaugą tų žmonių, kurie yra fronto linijoje“, – pabrėžė premjerė.

Pasak jos, jeigu reikėtų paskatinti visuomenę skiepytis, yra preliminariai sutarta su buvusiais premjerais, kad ir jie galėtų prisidėti ir parodyti pavyzdį.

Lapkričio pradžioje įvestas karantino režimas gruodžio viduryje buvo sugriežtintas ir pratęstas iki sausio 31 dienos, jo metu uždarytos daugelis parduotuvių, kirpyklos, apribotas žmonių judėjimas tarp savivaldybių ir susirinkimai tiek namuose, tiek viešose vietose.

Rašyti komentarą
Komentarai (52)

Duok durniam valdžia tai ir ašiks ant galvos

Gk

Varyk stribus vaikus gaidit daugiau nieko nesugebat pavasarii nemuna vijo dabar vaikus nuo kalniuko veja

apie karantino lengvinima miela ponia pradėk barškėti kai nesirgs po du tūkstančius kasdien o bus vienetai, ar to proto mažai pas jūs visus?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS