I. Šimonytė: ruošiama gydymo įstaigų reforma yra būtina | Diena.lt

I. ŠIMONYTĖ: RUOŠIAMA GYDYMO ĮSTAIGŲ REFORMA YRA BŪTINA

  • 18

Įgyvendinus gydymo įstaigų reformą ir kai kuriose iš jų sumažėjus gydymo paslaugų, atsilaisvinsiančius resursus būtų galima panaudoti ilgalaikei priežiūrai, sako premjerė.

„Institucionalizuota globa nėra geriausias sprendimas, norėtųsi, kad kiek įmanoma galėtų žmonės gauti tas paslaugas, kurios jiems reikalingos – padėti susitvarkyti, pavalgyti ar vaistus vartoti – kad jos būtų kaip įmanoma arčiau žmogaus namų“, – pirmadienį per susitikimą su opozicine Darbo partijos frakciją sakė Ingrida Šimonytė.

„Ligoninių pertvarkos kontekste taip pat galima išnaudoti atsilaisvinančius resursus ir infrastruktūrą tam, kad tų paslaugų būtų daugiau ir jos būtų arčiau žmonių, nes manau, kad tai yra labai svarbu“, – teigė ji.

Vyriausybės vadovės duomenimis, dabar tokią ilgalaikę priežiūrą gauna vos dešimtadalis žmonių, kuriems to reikia.

I. Šimonytė teigė, kad Sveikatos apsaugos ministerijos parengta reforma yra būtina, nes „nieko nedaryti yra nesprendimas“.

Yra savivaldybių, kur dienos stacionaras išstumia kelių savaičių gulėjimą su lašelinėmis. Žmonės gauna gerą paslaugą vietoje, tos gydymo įstaigos sugeba pritraukti ir jaunus specialistus.

Anot premjerės, kai kurių savivaldybių patirtis jau dabar parodė, kad įmanoma rajone sukurti kokybiškas paslaugas teikiančias, jaunų specialistų pritraukiančias ligonines.

„Yra savivaldybių, kur dienos stacionaras išstumia kelių savaičių gulėjimą su lašelinėmis. Žmonės gauna gerą paslaugą vietoje, tos gydymo įstaigos sugeba pritraukti ir jaunus specialistus“, – sakė ji.

Vyriausybė inicijuoja gydymo įstaigų tinklo reformą. Anot projektų, būtų sukurtas naujas ligoninių tinklas, atsižvelgiant į geografinį prieinamumą pacientams, paslaugų daugiaprofiliškumą bei kokybę ir skubiosios pagalbos užtikrinimą visą parą.

Įstatymu Sveikatos apsaugos ministerija būtų įpareigojama nustatyti bazinį medicinos paslaugų paketą, privalomą visoms įstaigoms.

Atsirastų ir naujos įstaigos – sveikatos centrai, kuriose būtų jungiamos pirminės sveikatos priežiūros ir visuomenės sveikatos paslaugos. Čia dirbtų ir šeimos gydytojai, ir specialistai, o pagrindinis siekis būtų mažinti pacientų hospitalizacijų skaičių.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

ALGIS

Kaip gražu --didins paslaugas mažindami gydymo įstaigas , nu ir užginčykit , kad rusų laikais buvo 100 kartų geriau buvo rūpinamasi žmogaus sveikata ir ažskritai Ž M O G U M I , AMERIKONŲ KOLOBORANTAI .

Baubas

Labiausiai "kvapą skleidžia" tai, kad dirbama rusiškais metodais: nesiaiškinama, ką konkrečiai reikia padaryti, pakeisti ar palikti, tobulinti, ir po to skirti pinigus, o gavus pinigų puolama "juos įsisavinti", nesvarbu kaip, kad tik parodyti darbą. Ministerijai nerūpi, ką turime pasiekę gero ir naudingo, iš ko galėtų pasimokyti ir kitos šalys, svarbu "padaryti reformą".

Anonimas

Kaip priėjo prie lovio šaukia reikia reformos ir viską privatizuoti,o kaip buvo valstiečiai stojo piestu jokių reformų ligoninėse.Greičiau reikia juos vyti tuos kgb palikuonius,lbgt iškrypėlių gaujelę,nes gero tai tikrai iš jų nesulauksime.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS