Į Ukrainą kariauti savanoriškai vyksta ir lietuviai: tokių gali būti jau keli tūkstančiai | Diena.lt

Į UKRAINĄ KARIAUTI SAVANORIŠKAI VYKSTA IR LIETUVIAI: TOKIŲ GALI BŪTI JAU KELI TŪKSTANČIAI

  • 0

Į Ukrainą siunčiami ne tik ginklai, bet ir ginti jos laisvę pasiryžę savanoriai. Dalis Europos valstybių leido savo piliečiams savanoriškai vykti kovoti į Ukrainą. Prezidentas Volodymyras Zelenskis jau įkūrė Tarptautinį legioną – įveda ir laikiną bevizį režimą užsieniečiams savanoriams, praneša LNK.

31-erių Dmitrijus – Vilniuje gyvenantis baltarusis. Jis Ukrainos ambasadoje užpildė prašymą jungtis prie Tarptautinio legiono.

„Dabar organizuosime išvažiavimą, transportą. Pirmiausia, ko mums reikia, tai surinkti amuniciją, šalmus ir neperšaunamas liemenes“, – sakė jis.

Dmitrijus girdėjo, kad į Ukrainą įžengė ir Baltarusijos kariai, supranta, kad gali tekti susiremti su tautiečiais skirtingose barikadų pusėse.

„Jis – mano priešas. Viso pasaulio priešas“, – kalbėjo jis.

Dar nežinia, ar vyras važiuos į Ukrainą. Karinės patirties jis neturi, o ji būtina. Be Dmitrijaus prašymus ambasadoje pateikia ir kiti vyrai. Didžioji dalis – lietuviai.

„Tiksliai žinau informaciją apie 50 žmonių būrį, kuris jau išvažiavo į Ukrainą. Manau, kad tų savanorių, kurie važiuoja tyliai, ramiai, be reklamos, bus netgi ne šimtai. Gali būti tūkstančiai“, – teigė visuomenininkas Valdas Bartkevičius.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Duomenų, kiek lietuvių nori jungtis prie Tarptautinio legiono Ukrainoje, Vyriausybė neturi.

Ukrainiečiai mielai priimtų visus kad ir dabar.

„Yra teisinė procedūra. Reikia tuos klausimus pagal teisinę procedūrą ir spręsti, tuomet kontaktinis asmuo šiems klausimams būtų pirmiausia Ukrainos ambasada, karinis atašatas, o ne kažkokia nuosava romantika ir įsivaizdavimas“, – komentavo ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Lietuvos kariuomenės atstovai taip paprastai padėti kariauti negali, jiems galioja kitos taisyklės. Važiuoti į Ukrainą jie gali tik su Vyriausybės leidimu, o prašymo tokį gauti Vyriausybė nesulaukė nė vieno.

Instruktoriams, galintiems mokyti ukrainiečius, kaip elgtis su NATO ginkluote, tokio leidimo nereikia. „Lukšų vyrai“ organizacijos įkūrėjas Gintautas Mauricas sakė, kad jau vakar į Ukrainą išvyko apie dešimt instruktorių, ruošiasi dar pusšimtis.

Scanpix nuotr.

„Mes, „Lukšų vyrų“ organizacija, gavome iš Ukrainos algoritmą, kaip yra gaunamas per ukrainiečius leidimas jungtis prie bataliono. Ukrainiečiai mielai priimtų visus kad ir dabar“, – tikino G. Mauricas.

Teisiškai niekam netrukdoma vykti savanoriais į Ukrainos telkiamą Tarptautinį legioną, tačiau, kaip sakė mūsų krašto apsaugos ministras, įsiprašęs į tokį legioną bus įtrauktas į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas, kuriose atstovaus jau ne Lietuvai, o sau.

Nenoriu, kad paskui per Rusijos televiziją rodytų, kaip iš lavonų traukia lietuvius.

„Tie žmonės, kurie, nesutarę su Ukrainos oficialiomis teisėtos valdžios institucijomis, padarytų tokius žingsnius, gali būti sulaikyti toje pačioje Ukrainoje, vertinant, kad jie dirba visai kitai, priešiškai pusei“, – kalbėjo Arvydas Anušauskas.

Ukraina sakė gavusi tūkstančius paraiškų tų, kurie nori atvykti kautis – iš Sakartvelo, Jungtinės karalystės, JAV, Kanados.

„Ukrainoje yra kapų su labai širdį veriančiais užrašais. Jie žuvo kovodami už Sakartvelą ir mes esame skolingi Ukrainai“, – sakė kartvelas savanoris Koba Khabazi.

Leidimus savo piliečiams jungtis prie Tarptautinio legiono yra davusios Danija ir Latvija, Lietuva tokio leidimo nedavė. Visuomenininkas Šarūnas Jasiukevičius, labiau žinomas kaip Praeities žvalgas, sakė sulaukęs daug užklausų iš norinčių į karą Ukrainoje, tačiau ne visiems patarė važiuoti.

„Žmonės, kurie žaidė šratasvydį, negali važiuoti bandyti pašaudyti. Tokių žmonių tikrai nereikia. Nenoriu, kad paskui per Rusijos televiziją rodytų, kaip iš lavonų traukia lietuvius“, – tikino jis.

GALERIJA

  • Į Ukrainą kariauti savanoriškai vyksta ir lietuviai: tokių gali būti jau keli tūkstančiai
Scanpix nuotr.
Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, savanoriai, Kariai savanoriai, tarptautinis legionas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS