I. Vėgėlė apie audrą sukėlusią kalbą: džiaugiuosi, kad buvau išgirstas didelės visuomenės dalies | Diena.lt

I. VĖGĖLĖ APIE AUDRĄ SUKĖLUSIĄ KALBĄ: DŽIAUGIUOSI, KAD BUVAU IŠGIRSTAS DIDELĖS VISUOMENĖS DALIES

  • 101

Audrą visuomenėje savo pareiškimais Advokatų visuotiniame susirinkime sukėlęs Advokatų tarybos pirmininkas prof. dr. Ignas Vėgėlė pasidžiaugė, kad didelė dalis visuomenės jį išgirdo.

I. Vėgėlė: turiu vilties, kad diskusija padės kurti teisingesnę ir atviresnę Lietuvą

„Septintoji įvadinė kalba Advokatų visuotiniuose susirinkimuose sukėlė didelį atgarsį Lietuvos visuomenėje. Džiaugiuosi, kad jau septintą kartą visuotiniame susirinkime kalbėdamas apie žmogaus teises, buvau išgirstas ir didelės visuomenės dalies. Tai rodo, kad žmogaus teisų ir laisvių tema šiuo metu yra itin aktuali ir apie tai būtina kalbėti. Viliuosi, kad dėmesys žmogaus teisių ir laisvių temai ne tik neišblės, bet imsime kiekvieną reikšmingesnį sprendimą vertinti ir per žmogaus teisių bei laisvių prizmę“, – feisbuke pirmadienį rašė I. Vėgėlė.

Anot jo, nuo pat ryto jis sulaukė itin daug žurnalistų dėmesio. „Turiu atsiprašyti, kad dėl didelio užimtumo – šią savaitę vyks Šiaurės šalių ir Baltijos valstybių advokatūrų vadovų konferencija – neturėsiu galimybės diskutuoti televizijos ar radijo laidose. Ši pauzė kartu leis pakeisti aptariamoje kalboje išsakytų minčių emocinį vertinimą, vengti asmeniškumų bei susipriešinimo, viliuosi, sukurs prielaidas tolerancijai ir argumentuotai turinio analizei. Diskusija, kuri bus, turiu vilties, padės kurti teisingesnę ir atviresnę Lietuvą“, – rašė Advokatų tarybos pirmininkas.

Diskusija, kuri bus, turiu vilties, padės kurti teisingesnę ir atviresnę Lietuvą.

„Suprasdamas žurnalisto darbo specifiką, kad žinia savaitę laukti negali, Jūsų, gerbiami žurnalistai, norėčiau paprašyti neužmiršti auksinės taisyklės – gerbti nuomonių įvairovę, pateikti kuo daugiau tarpusavyje nesusijusių nuomonių. Jei į laidą kviečiate pritariantį mano mintims, pasikvieskite ir prieštaraujantį, ir atvirkščiai. Juk diskusijos, kuriose girdimos skirtingos nuomonės, padeda suprasti ir susikalbėti“, – rašė I. Vėgėlė.

Birštone sakytoje ir nevienareikšmiškai įvertintoje kalboje Advokatų tarybos pirmininkas I. Vėgėlė kritikavo galimybių pasą, Pasaulio sveikatos organizaciją, o kalbėdamas apie valstybės taikomus ribojimus pandemijos metu teigė, kad šie pažeidžia žmogaus teises.

A. Bilotaitė: tenka apgailestauti, kad naudojamasi įtempta situacija šalyje

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, paprašyta įvertinti viešojoje erdvėje ažiotažą sukėlusią prof. dr. I. Vėgėlės savaitgalį pasakytą kalbą, sako, kad tenka tik apgailestauti, jog yra naudojamasi įtempta situacija šalyje.

„Manyčiau, kad šiuo metu mums ypatingai reikalingas susitelkimas. Tik ir siekia Baltarusijos Lukašenkos režimas, kad būtų įvairios provokacijos, kad būtų keliamos įtampos mūsų viduje. Tenka apgailestauti, kad kai kurie asmenys, užimantys tam tikras svarbias pozicijas naudojasi šia situacija ir kelia dar didesnes įtampas“, – prieš Vyriausybės posėdį pirmadienį žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Vidaus reikalų ministrė taip pat pažymėjo, kad I. Vėgėlės kalboje nuskambėję pareikšimai apie namelius nelegaliems migrantams yra neteisinga interpretacija.

„Kas susiję su nameliais yra interpretuojama ir neteisingai pateikiama informacija. Buvo pasirašyta preliminari sutartis ir ten buvo numatyta, kad esant poreikiui būtų įsigyjamas ne tik namelių, bet ir visos palaikymo infrastruktūros paketas, jei reikėtų apgyvendinti apie 40 tūkst. asmenų. Šiuo metu mes matome, kad tokio poreikio nėra ir tiesiog esame pasiruošę įvairiems scenarijams, jeigu mums reikėtų didesnio ar mažesnio kiekio namelių. Žmones reikėtų kažkur apgyvendinti. Reikėtų grįžti atgal, kodėl mes neturėjome preliminarių sutarčių, kurios turėjo būti paruoštos 2016-2017 metais“, – teigė ministrė.

Savo kalboje Birštone I. Vėgėlė teigė, kad valstybė negaili pinigų nelegalų apgyvendinimui, tačiau neplečia ligoninių tinklo pandemijos metu.

„Ar kas palygino šiuos papildomus COVID-19 kaštus su pabėgėlių namelių nuomai skirtais daugiau nei 700 milijonų eurų. Abiem atvejais turim ekstremalią padėtį, abiem atvejais reikia veikti ypatingos skubos tvarka, kiek papildomų lovų už šią įspūdinga sumą galima sukurti COVID-19 ligoniams. Ir lovos sąvoką aš pasirinkau sąlygiškai, turiu minty ir medicinos personalą, ir nekilnojamąjį turtą, ir technines priemones“, – sakė I. Vėgėlė.

A. Armonaitė sako nematanti logikos I. Vėgėlės kritikoje

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tvirtina nematanti logikos Advokatų tarybos pirmininko prof. dr. I. Vėgėlės pareikštoje kritikoje, esą valdžios priimami sprendimai dėl ribojimų nepasiskiepijusiems pažeidžia dalies visuomenės teises ir laisves.

„Atmetu visiškai šią kritiką. Tada priverstinis mechanizmas yra ir kelių eismo taisyklės, ir pasiskiepijimas nuo kitų ligų. Man neatrodo logiška“, – žurnalistams prieš pirmadienį vyksiantį Vyriausybės posėdį sakė ji.

„Tai buvo asmeninė nuomonė, nemanau, kad tai yra advokatūros nuomonė, nors jis ir vadovauja šiai organizacijai. Visokių nuomonių gali būti“, – akcentavo A. Armonaitė.

A. Dulkys: tokia pasaulėžiūra valstybę nuvestų į nebūtį

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys laikosi pozicijos, kad I. Vėgėlės sveikinimo kalba yra grindžiama individualistiniu požiūriu, o kritika dėl galiojančių įstatymų nesilaikymo – nepagrįsta.

„Pats pranešimas yra labai aiškus išgrynintos, individualistinės pasaulėžiūros naratyvu, paradigma, kuri suabsoliutina tik individo teises. Tačiau visame pranešime, jei neklystu, nebuvo kalbama net apie individo pareigas. Pandemijos valdyme visi sprendimai yra priimami teisėtų institucijų, visi sprendimai yra teisėti, vadovaujamasi yra įstatymais ir jie visi yra tuo pagrįsti“, – pirmadienį prieš Vyriausybės posėdį atsakydamas į žurnalistų klausimus kalbėjo A. Dulkys.

Ministro įsitikinimu, Advokatų tarybos pirmininko kalboje buvo ignoruojamos ir valstybės pareigos užtikrinti gyventojų sveikatą.

„Taip pat būtent išgryninto, individualistinio požiūrio į pasaulį žvilgsnis ignoruoja kitus dalykus kaip pareiga, kaip valstybės ir visuomenės teises ir pareigas užtikrinti sveiką gyvenseną, užtikrinti valstybės funkcionavimą, užtikrinti valstybės tarptautinius įsipareigojimus“, – tikino A. Dulkys, kartu pridurdamas, kad jam tokia I. Vėgėlės pasaulėžiūra nėra priimtina.

„Man tokia pasaulėžiūra nėra priimtina, ji labai supaprastina ir, matyt, nuvestų pačią valstybę kažkur į nebūtį“, – sakė ministras.

E. Dobrovolska: pakankamai politiška

„Tai yra pirmininko pasirinkimas, bet iš tų raštų, kuriuos oficialiai esame gavę, tai kiek kartų advokatūros taryba kreipėsi į ministeriją, visada išreiškė tiek testavimo, tiek vakcinavimo norą“, – pirmadienį prieš Vyriausybės posėdį atsakinėdama į žurnalistų klausimus sakė Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

Ministrė kalboje įžvelgė ir politikos elementų.

„Kadangi asmeniškai dalyvavau susirinkime, sveikinimo žodyje, tikėjausi, kad bus susieta su advokatūros veikla. Matome, ta kalba buvo pakankamai politiška“, – tvirtino ji.

Tačiau E. Dobrovolska nesureikšmino to, kad I. Vėgėlės kalba susilaukė tokio dėmesio socialiniuose tinkluose. Pasak jos, nemažai žmonių taip pat dalinosi ir priešinga kitų teisininkų pozicija.

„Daug teisininkų bendruomenės narių pasisakė ir vertino tą kalbą, kurių nuomone dalinamasi tiek socialiniuose tinkluose, tiek žiniasklaidoje, tai atitinkamai ta nuomonių įvairovė yra demokratijos pagrindas“, – kalbėjo teisingumo ministrė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (101)

x.......x

Bemoksliai diletantai kritikuoja viena kiečiausių teisininkų... Ne tas kalibras...

Profesoriaus

Kalba puiki, pagarba, kad netyli. Kol tokie žmonės kaip gerb. I. Vėgėlė kalbės, gyva bus viltis, kad dar ne viskas prarasta... O parsidavusios vyriausybės ir purvasklaidos puolimas ant tokio žmogaus žymiai daugiau pasako apie puolančius, beje. OMG, net sunku būtų patikėti kaip žemai kritusi ši vyriausybė, bet tokie ministrų (net 4, tarp kitko) "pasisakymai" yra akivaizdus įrodymas. Ši kalba yra tarsi lakmuso popierėlis žmogiškumui, padorumui, pagarbai pamatuoti. Lieka tik vienas klausimas - kiek viešumoje atsiras žmonių, nebijančių palaikyti profesorių???

》》

Pasake isgirdo issigando. Isejau i laiptine rekiau visa gerkle kol mane visi isgirdo.Veliau gavau per deze nes niekas manes nesuprato.Nors visi girdejo. Kokia forma pateiksi esmes nepakeisi. Is esmes pritariu Skverneliui. Visi tikri pinigai politikoi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS