I. Vėgėlė apie COVID-19 ribojimus ir kolegų užsienyje nuostabą: Šiaurės šalyse taip neatsitiktų | Diena.lt

I. VĖGĖLĖ APIE COVID-19 RIBOJIMUS IR KOLEGŲ UŽSIENYJE NUOSTABĄ: ŠIAURĖS ŠALYSE TAIP NEATSITIKTŲ

  • 56

„Diskutuojant su Šiaurės šalių kolegomis apie Lietuvoje žadamus su COVID-19 susijusius ribojimus, pradžioje lengva pastebėti nepatiklų nustebimą, o kartu ir pasididžiavimą: „Šiaurės šalyse taip tikrai neatsitiktų“... Anksčiau nuolat pavyzdžiu rodyta Šiaurės šalyse puoselėjama žmogaus apsisprendimo teisė, Lietuvoje šiandien pamiršta“, – teigia Advokatų tarybos pirmininkas prof. dr. Ignas Vėgėlė.

Kaip feisbuke pirmadienį rašo prof. dr. I. Vėgėlė, bendri pasiskiepijimo rodikliai Skandinavijoje panašūs kaip Lietuvoje. Tiesa, paskiepyta daugiau tikslinių grupių asmenų, tačiau šalių viduje nėra jokių rimtesnių suvaržymų.

„Net kaukių dėvėjimas vidaus patalpose Švedijoje – tik rekomendacija. Diskutuojant su Šiaurės šalių kolegomis apie Lietuvoje žadamus su COVID-19 susijusius ribojimus, pradžioje lengva pastebėti nepatiklų nustebimą, o kartu ir pasididžiavimą: „Šiaurės šalyse taip tikrai neatsitiktų“... Anksčiau nuolat pavyzdžiu rodyta Šiaurės šalyse puoselėjama žmogaus apsisprendimo teisė, Lietuvoje šiandien pamiršta“, – dėstė profesorius.

Jis atkreipė dėmesį, kad praėjusi savaitė Lietuvoje buvo kitokia. „Pradėta skelbti prasminga statistika: vietoje nuo COVID-19 mirusių žmonių dažniausių vardų, sužinojome mirusių amžių, paskiepytų/nepaskiepytų skaičius. Statistika vienareikšmė: COVID-19 rimtą grėsmę kelią vyresnio amžiaus žmonėms, o jaunesniems liga nėra tokia grėsminga. Lietuvoje nuo COVID-19 nemirė nė vienas asmuo iki 20 metų amžiaus. Statistika patvirtina ne kartą kartotą tiesą: skatinimas skiepytis turi būti nukreiptas į vyresniojo amžiaus asmenis. Žinoma, visiems būtų itin reikšminga pilnesnė statistika apie skiepų šalutinius poveikius, šiuo metu ligoninėse ir intensyvioje terapijoje gydomus skiepytus/neskiepytus asmenis. Atsargiai švelninama prievarta skiepytis: paskelbta, kad profilaktinis testavimas švietimo įstaigų darbuotojams bus nemokamas. Ar tai rodo pirmuosius galimo dialogo ženklus? Ar supriešinta visuomenė susės prie bendro stalo, priklauso nuo kiekvieno mūsų“, – rašė I. Vėgėlė.

Portalas šiandien skelbė, kad medicinos, teisės sričių atstovai steigia Sveikatos teisės institutą (STI) – organizaciją, skirtą padėti valdyti koronaviruso pandemiją šalyje, bei siūlo peržiūrėti skiepijimo strategiją šalyje, atsisakyti neproporcingų ribojimų, panaikinti galimybių pasą. Šie siūlymai įtvirtinti organizacijos parengtoje deklaracijoje, kurią pasirašė daugiau nei pusantro šimto medicinos, teisės ir kitų sričių ekspertų.

„Šiandien 13 valandą didelė grupė iškilių Lietuvos mokslo, medicinos, teisės, sporto, kultūros žmonių nori pasiūlyti humaniškas COVID-19 suvaldymo priemones Lietuvai. Dar vienas kvietimas dialogui, – rašė I. Vėgėlė. – Post scriptum: lietuviško reguliavimo absurdiškumas (teisėtumą sunku net ir minėti).  Šalia Ad hominem kritikos mano asmeniui buvo ir konstruktyvios, įrodinėjančios, kad COVID-19 suvaržymai yra proporcingi ir teisėti. Dabartinė mano padėtis – geriausias pavyzdys ydingo, nepagrįsto ir neproporcingo reguliavimo. Ir tokių pavyzdžių – ne vienas.“

Jis priminė, kad yra persirgęs COVID-19, tačiau nuo ligos praėjo daugiau nei 180 dienų. „Kas mėnesį ar du nuolat darausi antikūnų testus. Paskutinysis testas, darytas praeitą savaitę, rodo, kad antikūnai iš organizmo niekur nedingę ir saugo mane nuo COVID-19 infekcijos. Formaliai – turiu teisę gauti vadinamąjį galimybių pasą. Prieš skrisdamas į Švediją praeitą savaitę, dariausi PGR testą. Neigiamas. Pačioje Švedijoje, prieš grįžtant į Lietuvą, t.y. prieš 2 dienas, – antigeno testą. Neigiamas. Nepaisant visų saugumo priemonių, COVID-19 antikūnų, grįžus į Lietuvą man taikomas laisvės judėti suvaržymas – privalu 10 dienų karantinuotis namuose. Tuo tarpu asmeniui, paskiepytam kad ir prieš 7 ar 8 mėnesius, niekada neatlikusiam antikūnų testo, nedariusiam nei PGR, nei antigeno testų prieš išvykstant, ar grįžtant į/iš Lietuvos – judėjimo teisės Lietuvoje nevaržomos nuo pat pirmosios grįžimo į Lietuvą dienos. Priminsiu, ne tik mokslininkai, bet net ir Lietuvos politikai viešai pripažįsta, kad paskiepyti gali sirgti ir platinti virusą, – rašė I. Vėgėlė ir pridūrė. – Lietuviškas reguliavimas man draudžia betarpiškai dalyvauti visuomenės informavimo priemonių laidose. Nors tai akivaizdžiai absurdiška, bet teks dalyvauti nuotoliu.“

Primename, kad prieš daugiau nei savaitę Birštone Advokatų visuotiniame susirinkime sakytoje ir nevienareikšmiškai įvertintoje kalboje Advokatų tarybos pirmininkas I. Vėgėlė kritikavo galimybių pasą, Pasaulio sveikatos organizaciją, o kalbėdamas apie valstybės taikomus ribojimus pandemijos metu teigė, kad šie pažeidžia žmogaus teises.

Tuomet ši kalba sukėlė audrą visuomenėje. Advokatų tarybos pirmininkas pasidžiaugė, kad didelė dalis visuomenės jį išgirdo. Valdantieji jam negailėjo kritikos.

Rašyti komentarą
Komentarai (56)

To Rūta

Mūsų ponai nežiūri į gerus pavyzdžius, jie žiūri kur gali babkių nugręšt, nes ateity jų niekas netinka į seimą

Ruta

Nyderlandai nuo spalio 1 d. nutraukia karantina, kas pasiskiepijo, kas ne, nebus verciamas, gyvens kaip gyveno iki pandemijos. Imkit pavyzdi musu ponai.

Ona

Vakar ir Ignas Vėgėlė ir Rimas Jankūnas kalbėjo kad Švedijoje nėra tokių suvaržymų kaip Lietuvoje, ir kad ten skiepijo daugiau tikslines bei rizikos grupes, Lietuvoje gi pav medikų, mokytojų ir soc darbuotojų paskiepinta apie 90 proc, tai nesuprantama kodėl vyksta tokie gąsdinimai ir suvaržymai? Kodėl vadovaujamasi blogiausiais pavyzdžiais, kaip pav Izraelio, kuris jau skiepys vaikus, o paskiepyti toliau serga kitomis atmainomis, o ne geriausiais kaip Norvegijos ar Švedijos?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS