Į Vilnių atvyksta pirmieji Vokietijos brigados kariai | Diena.lt

Į VILNIŲ ATVYKSTA PIRMIEJI VOKIETIJOS BRIGADOS KARIAI

  • 6

Į Vilnių pirmadienį atvyksta pirmieji Lietuvai priskirtos Vokietijos brigados kariai.

Anot Krašto apsaugos ministerijos pranešimo, atvyks Vokietijos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas leitenantas Alfonsas Maisas ir 45-osios brigados „Lietuva“ štabo pirminė valdymo grupė.

Pirminį Vokietijos brigados Lietuvoje elementą sudarys daugiau kaip 20 karių.

Jie įsikurs Vilniuje ir bus atsakingi už brigados perkėlimo į Lietuvą planavimą bei karinei infrastruktūrai keliamų reikalavimų derinimą.

Iki metų pabaigos išaugęs pirminis štabo elementas taps atsakingu ir už pagalbą perkeliant Vokietijos karius.

Kaip pirmadienį LRT radijui sakė krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, vokiečių karių perkėlimas vyksta „kaip suplanuota“.

„Šiais metais atvažiuos dar apie 150 karių spalio mėnesį“, – sakė politikas.

Jo teigimu, pagrindinė brigados dalis į Lietuvą atvyks nuo 2025 metų, o pilną operacinį pajėgumą pasieks 2027 metais. Pasak ministro, vokiečių kariams reikalingų sąlygų sukūrimas Lietuvai atsieis apie „800 mln. per tuos kelis metus“.

Vokietija yra įsipareigojusi Lietuvoje dislokuoti sunkiąją brigadą su trimis manevriniais batalionais ir visais reikalingais įgalintojais, įskaitant kovinės paramos ir aprūpinimo vienetus.

Šiais metais atvažiuos dar apie 150 karių spalio mėnesį.

Brigada bus sudaryta iš jau egzistuojančių ir naujai formuojamų vienetų. Į Lietuvą bus perkeltas 203-iasis tankų batalionas iš Šiaurės Reino-Vestfalijos ir 122-asis šarvuotasis pėstininkų batalionas iš Bavarijos. Šiuo metu Lietuvoje esanti priešakinių pajėgų kovinė grupė bus performuota į daugianacionalinį batalioną ir taps sudėtine brigados dalimi.

Numatoma, kad iš viso į Lietuvą persikels apie 5 tūkst. Vokietijos brigados karių ir civilių, dalis iš jų atvyks su savo šeimomis.

Tarnybos vietos bus dvi – Rūdninkai ir Rukla, kariai su šeimomis gyvens Vilniuje ir Kaune, papildomai bus kuriami logistiniai taškai ir kitose Lietuvos vietose.

Apie Vokietijos brigados dislokavimą Lietuvoje imta kalbėti po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 metų vasarį, Vokietija konkretų įsipareigojimą dėl to paskelbė pernai birželį. Taip siekiama sustiprinti Lietuvos ir viso NATO rytinio sparno saugumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Neramumai moskalijoje

Kacapiniams fasistams darosi neramu.

Fiureris \\\\\.../////

Heil,koks džiaugsmas,nei vieno šūvio ir va.____Valdžios dipukai,pasiskaitykit LR Konstitcią,jūs ją NUSIKALTAMAI pažeidžiat.____Tai 1940 m.fenomenas,kai Josifas Vasirijonovičius LAIKINAI įvedė pirmas karines įgulas ir kuo baigėsi,po kiek LAIKO jie išėjo?___Mažiau narkašinkitės,paskaitykit LRK.

Anonimas

Kaip neapsakomai reikia bijoti del savo kailio Vilniuje, kad vardan saugumo kviestis okupantą ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS