Įlytinta mokinių apranga: berniukai gali dėvėti sijonus? | Diena.lt

ĮLYTINTA MOKINIŲ APRANGA: BERNIUKAI GALI DĖVĖTI SIJONUS?

  • 135

Prieš Rugsėjo 1-ąją vėl pasigirdo diskusijų apie mokinių uniformas. Daugeliui tėvų tai veikiausiai aktualus klausimas, nes teko išleisti ne vieną dešimtį eurų naujai vaikų mokyklinei aprangai.

Šį kartą klausimas keliamas iš vyrų ir moterų lygių galimybių perspektyvos.

Artėjant naujiems mokslo metams rekomendacijas dėl mokyklinių uniformų pateikė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Pagrindinis klausimas – dėl uniformų tvarkos mokyklose: ar gali mokyklos nustatyti tvarką, pagal kurią mergaitėms leidžiama dėvėti tik sijonus, o berniukams – tik kelnes?

"Artėjant mokslo metams, tarnyboje sulaukiame užklausų apie uniformas mokyklose – ar gali mokykla nustatyti tvarką, pagal kurią mergaitėms leidžiama dėvėti tik sijonus, o berniukams – tik kelnes?" – skelbia tarnybos įrašas.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba atkreipė dėmesį, kad situacija, kai numatomas privalomas tam tikrų uniformos dalių, paskirtų pagal lytį, dėvėjimas galėtų būti laikoma lygių galimybių neužtikrinimu dėl lyties mokymosi procese.

"Siekiant nustatyti, ar konkrečiu atveju buvo pažeistos moterų ir vyrų lygios teisės, būtina atlikti išsamų tyrimą. Pirmiausia reikėtų įsitikinti, ar mokyklos dokumentuose tikrai nustatyta diskriminacinė tvarka ir rinktis norimą uniformos drabužį uždrausta. Jei mokykloje pagal mokinių lytis paskirti uniformos drabužiai yra nurodyti kaip privalomi, kviečiame kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą", – nurodoma tarnybos komentare dėl uniformų.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba akcentuoja, jog svarbu nepamiršti, jog lyčių atžvilgiu neutralios uniformos ar galimybė pasirinkti, kokias uniformos kombinacijas dėvėti, leidžia visiems mokiniams ir mokinėms rengtis neribojant jų lyties raiškos.

Pasak tarnybos, tai neabejotinai svarbu translyčiams ir nebinarinių tapatybių paaugliams (-ėms), kurie (-ios) gali jaustis nepatogiai dėvėdami (-os) jiems (-oms) priskirtą įlytintą aprangą.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba atkreipia dėmesį, kad tvarka, pagal kurią mergaitės privalėtų dėvėti tik sijonus, o berniukai tik kelnes, būtų žalinga – stiprinanti lyčių stereotipus, kad moterys turi rengtis "moteriškai", o kelnės skirtos tik vyrams.

Po Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos įrašu užvirė diskusija dėl lygių galimybių mergaitėms mokyklose dėvėti uniformines kelnes, o berniukams sijonus.

"Na, uniforma yra drausmės, priklausymo tai bendruomenei ženklas, o ne savęs išreiškimui. Ir nereikėtų nieko čia išvedžioti... Pradės bernai į mokyklą eiti apsitempę sijonais vien dėl "bajerio", kad tik klasės draugus pajuokintų ir mokytojus panervintų. O mergaitės vis kiekvieną dieną gali "persigalvoti" lytį. Visi vaikų auklėjimo / ugdymo specialistai kalba apie tai, kad kuo aiškesnės elgesio ribos, tuo vaikai laimingesni, o čia dabar kas?" – piktinosi skaitytoja Asta.

"Įdomu, kaip mokyklos administracija ir apskritai visuomenė reaguotų į berniuką, jei jis ateitų į mokyklą užsivilkęs sarafaną ar su sijonu?" – klausė Jūratė.

"Uniformų reikalus turi spręsti konkreti mokykla, o ne kažkokia veltėdžių tarnyba. Valstybei reikia požiūrių įvairovės, o ne sovietinio tipo biurokratijos diktato. Esu tikras, kad ko jau ko, o uniformų reikalus mokyklos sugebės susitvarkyti pačios, be kažkieno "pagalbos", – parašė Remigijus.

Rašyti komentarą
Komentarai (135)

kaži

berniukai galės dėvėti paponešius? O mergaitės vietoj kelnaičių sportinę pautų apsaugą? Mūsų krepšinio komandos visi vaikinai tokią dėvėjo.

######

GANA yra GANA

joo

ateitu berniukas i lietuviska mokykla su sijonu ir,manau,liktu nuogas...Cia Lietuva.Vaikai tyciojasi is paprastu dalyku,o cia...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS