Interesų nedeklaravę LRT tarybos nariai pažeidė įstatymą | Diena.lt

INTERESŲ NEDEKLARAVĘ LRT TARYBOS NARIAI PAŽEIDĖ ĮSTATYMĄ

  • 0

LRT tarybos nariai Vytautas Petras Plečkaitis ir Raimondas Savickas laiku nedeklaravę interesų pažeidė įstatymą, trečiadienį nusprendė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Komisija nustatė, kad vadovaudamiesi Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymu, jie privalėjo deklaruoti privačius interesus per 30 kalendorinių dienų nuo savo paskyrimo į LRT tarybą 2016 metų rugsėjį, tačiau deklaracijas jie pateikė tik po to, kai VTEK pradėjo tyrimus dėl jų elgesio – 2017 metų gruodį.

Pasak VTEK, LRT tarybai jos veiklą reglamentuojančiu įstatymu yra suteikti administravimo įgaliojimai, jos nutarimai LRT yra privalomi. Kadangi tarybos nutarimai priimami jos narių balsų dauguma, laikytina, kad jos nariai turi administravimo įgaliojimus ir todėl yra priskirtini valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų kategorijai ir jiems yra taikytinos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatos.

Pernai rudenį atsakant į Seimo narių klausimus LRT taryba nurodė, kad jos nariai yra deklaravę interesus. Tačiau atlikusi pirminį patikrinimą VTEK nustatė, kad du nariai šios prievolės nėra įvykdę.

Interesų laiku nedeklaravę LRT tarybos nariai BNS yra sakę, kad apie tokią prievolę nežinojo. Tuo metu LRT tarybos pirmininkas Žygintas Pečiulis BNS yra sakęs, jog visi tarybos nariai buvo informuoti apie prievolę deklaruoti interesus.

„VTEK rekomenduoja LRT tarybos narius į pareigas skiriantiems subjektams bei LRT administracijai užtikrinti, kad naujai skiriami LRT tarybos nariai būtų nedelsiant informuojami apie jiems taikomą pareigą teikti privačių interesų deklaracijas nustatyta tvarka ir terminais“, – rašoma VTEK trečiadienio pranešime.

Pagal įstatymą, LRT tarybos narių interesų deklaracijos nepatenka į viešinamųjų deklaracijų kategoriją – tokios yra tik LRT generalinio direktoriaus ir jo pavaduotojo.

Klausimas apie interesų deklaravimą buvo pateiktas 66 Seimo narių kreipimesi į LRT Tarybą. LRT vadovo ir LRT  tarybos pirmininko atsakyme buvo nurodyta, kad LRT generalinis direktorius, LRT tarybos pirmininkas ir LRT tarybos  nariai  deklaruoja viešus ir privačius interesus įstatymų nustatyta tvarka.

VTEK nurodo, kad tyrimą pradėjo, kai gavo BNS žurnalisto klausimą. BNS žurnalistas VTEK teiravosi, ar LRT tarybos nariai turi prievolę teikti interesų deklaracijas  ir ar tai yra padarę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS