Įpusėjus priėmimui į aukštąsias mokyklas registravosi per 19 tūkst. stojančiųjų | Diena.lt

ĮPUSĖJUS PRIĖMIMUI Į AUKŠTĄSIAS MOKYKLAS REGISTRAVOSI PER 19 TŪKST. STOJANČIŲJŲ

Nuo birželio pradžios prašymus studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose užregistravo per 19 tūkst. stojančiųjų, iš jų 12 tūkst. pasirinko ketinamas studijuoti studijų programas.

Bendrojo priėmimo prašymus teikti ir koreguoti dar galima iki liepos 25 dienos, skelbia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Ministerija pranešime pažymi, kad siekiančiųjų studijuoti skaičiai dar gerokai padidės – abiturientai, kol nežino valstybinių brandos egzaminų rezultatų, registruotis ir rinktis siekiamas studijuoti studijų programas neskuba.

Kol kas būsimi studentai savo prašymuose aukščiausiu prioritetu dažniausiai išskiria universitetines socialinių mokslų, menų, sveikatos mokslų, verslo ir viešosios vadybos bei informatikos mokslų studijų programas.

Siekiantieji studijuoti kolegijose – sveikatos mokslų, verslo ir viešosios vadybos, inžinerijos ir sveikatos mokslų studijų krypčių grupių programas.

Anot ŠMSM, daugėja norinčiųjų studijuoti ugdymo mokslus. Per pirmąjį bendrojo priėmimo mėnesį į ugdymo studijų krypčių grupės studijų programas užsiregistravo per 1,4 tūkst. stojančiųjų. Teigiamą motyvacijos testo, skirto stojantiesiems į šias studijų programas, įvertinimą jau gavo 679 būsimi pedagogikos studentai.

Šalyje tarp paklausiausių kelerius metus lieka medicinos studijų programos. Į populiariausių programų dešimtuką šiuo metu patenka ir psichologijos, grafinio dizaino, teisės, kūrybos komunikacijos, muzikos atlikimo, kino meno, programų sistemų studijų programos.

ŠMSM kviečia stojančiuosius rinktis reikalingiausius specialistus ruošiančias pedagogikos, slaugos ir informatikos studijų programas. Pasirinkusiesiems šias studijas numatoma neriboti priėmimo, priimant visus atitinkančius keliamus reikalavimus gauti valstybės finansuojamą studijų vietą.

Anot ministerijos, šiuo metu labai trūksta matematikos, fizikos, chemijos, biologijos, technologijų, istorijos, geografijos, lietuvių kalbos ir literatūros, pradinio ugdymo bei specialiosios pedagogikos specialistų, tad pasirinkusiesiems šių pedagogikos specializacijų studijų programas numatoma skirti papildomą paramą – stipendijas.

Šiais metais įstojusiesiems į valstybės finansuojamas minėtų reikalingiausių specializacijų bakalauro pedagogikos studijas bei pedagogines gretutines studijas kas mėnesį numatytos 299 eurų dydžio stipendijos.

Pedagoginių profesinių studijų bei baigiamojo kurso bakalauro pedagogikos studijų ir pedagoginių gretutinių studijų studentams numatoma stipendijas didinti iki 506 eurų, bet gaunantys padidintas išmokas bus įsipareigoję baigę studijas dirbti mokytojais ne trumpiau kaip trejus metus per penkerių metų laikotarpį, ne mažiau kaip 0,7 etato.

Kaip ir ankstesniais metais, visiems, stojantiems į pedagogikos studijų programas kolegijose ir universitetuose, reikalingas motyvacijos vertinimas. Šiemet jis vykdomas nuotoliniu būdu nuo birželio 13 iki liepos 23 dienos. 

Lietuvoje studijų programas siūlo 16 universitetų ir 18 kolegijų. Valstybės lėšomis numatoma priimti 12,7 tūkst. pirmakursių – 8,4 tūkst. į universitetus, 4,3 tūkst. į kolegijas.

Brandos egzaminus šiemet laikė beveik 28 tūkst. bendrojo ugdymo mokyklų ir profesinių mokyklų baigiamųjų klasių moksleiviai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS