Išsivežus vaikus atostogų per mokslo metus gali grėsti nemalonumai | Diena.lt

IŠSIVEŽUS VAIKUS ATOSTOGŲ PER MOKSLO METUS GALI GRĖSTI NEMALONUMAI

  • 55

Daiva Vilniaus oro uoste ne viena. Ne tik draugų, bet ir visos giminės laukia pusdienio kelionė į Tenerifę, pasakojama LNK reportaže.

„Niekada nebuvome, geras oras ir pailsėti, įdomi gamta“, – atvirauja moteris.

Visgi atžaloms prieš akis dar visa savaitė mokslų Lietuvoje. Oficialios atostogos prasidės tik spalio 31 d.

„Parašėme prašymą, su mokytojais suderinome, davė užduotis tam laikui ir viskas tvarkingai“, – paaiškino Daiva.

Latviams kiek geriau. Ten mokinių atostogos prasidės pirmadienį. Bet Inga taip pat mokinius ištraukė iš mokyklos suolo ir sodins į lėktuvą.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Jie labai gerai mokosi. Mokykla leido atostogas pradėti anksčiau“, – džiaugėsi Inga.

Ir tokių šeimų, kurios šiemet atostogas pradeda anksčiau, daugybė. Kasdien į šiltus krantus vien iš sostinės pakyla po penkis orlaivius. Jų salone ir mokyklinio amžiaus vaikai.

Vis tuštėjančias klases pajautė ir mokyklų vadovai.

„Tėvai, prieš teikdami tokius prašymus, pasiskambina ir pasiteirauja ar gali tokia galimybe pasinaudoti“, – pasakojo Emilijos Pliaterytės progimnazijos direktorius Gintaras Alfonsas Petronis.

Švietimo ministerija tvirtina, kad tokia galimybė neegzistuoja ir įspėja, kad šeimomis per mokslo metus mėgstančius atostogauti gali susidomėti vaiko teisių gynėjai.

„Svarbu, kad tokio amžiaus vaikai lankytų mokyklą ir tėveliai turėtų atostogas organizuoti tuo metu, kai ugdymas vaikams nevyksta“, – sakė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos teisininkė Ugnė Klingerė.

Įspėja tėvus

Lietuvoje mokslas privalomas iki šešiolikos metų. Tėvams, leidusiems mokyklos suolą iškeisti į šiltą paplūdimį, gali būti skirta nuobauda už trukdymą mokytis, tad piniginę paplonintų ne tik atostogų pramogos.

„Jei tai pirmas kartas, gaunamas įspėjimas, po to baudos nuo 50 iki 200 eurų“, – įspėjo U. Klingerė.

Už tokius administracinius nusižengimus gali būti ir daugiau nemalonumų. Įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo kursuose.

„Visas laikas, praleistas mokykloje, svarbus. EBPO išvados teigia, kad yra tam tikras santykis tarp laiko, kurį mokiniai praleidžia mokydamiesi mokyklose ir už jos ribų, ir jų pasiekimų. Iš tarptautinių tyrimų žinoma, kad mokinių, kurie vėluoja į pamokas ar jas praleidinėja, rezultatai prastesni, negu tų, kurie stropiai lanko visas pamokas“, – komentavo švietimo, mokslo ir sporto ministrės patarėjas Dainoras Lukas.

Visgi, mokyklų vadovai tvarką vadina nelogiška.

„Negalima, draudžiam, baudžiam, kaip įprasta pas mus. Bet draudimais ir baudimais tikrai gerų rezultatų nepasieksime. Yra ir kita pusė, žmogiškoji pusė“, – tikino G. A. Petronis.

Į jų pusę stoja ir kelionių organizatoriai.

„Nebėra galimybės atrasti tinkamų skrydžio bilietų. Ir, žinoma, kainodara. Kainos per vaikų atostogas daugiau negu trečdaliu aukštesnės“, – sakė „Novaturo“ pardavimų direktorius Baltijos šalims Albertas Zinevičius.

Problemai spręsti ekspertai numato nuotolinį mokymąsi. Tačiau dabar nėra tvarkos, kuri leistų mokiniams ir atostogauti, ir dalyvauti pamokoje. Tokia galimybė buvo COVID-19 pandemijos metu. To įteisinti neketina ir ministerija. Dėl kliudymo vaikams mokytis vaiko teisių tarnyba per metus nubaudžia vos kelis tėvus.

Rašyti komentarą
Komentarai (55)

Tik tėvai kartus su mokykla sprendžia

Tik mokykla turi spręsti gali vaikas išvykti ar ne.

MarMar Kmi

Mūsų dabartinės valdžios tikslas išauginti vergų kartą daugiau dirbti daugiau mokytis daugiau mokesčių ko skurdžiau to geriau, tik bausti išmoko

West

Eilinis debilizmas! O kur laisvė? Mes ką kalėjime, kad vaikas privalo mokytis kasdien? Jei savaite nenueis į tą beprotnamį, vadinamą mokykla, tai niekas dėl to nenumirs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS