„Istorijos detektyvai” – apie katastrofas, kurias sovietų valdžia norėjo nuslėpti | Diena.lt

„ISTORIJOS DETEKTYVAI” – APIE KATASTROFAS, KURIAS SOVIETŲ VALDŽIA NORĖJO NUSLĖPTI

  • 3

Kas iš tiesų tuomet nutiko ramiame Suvalkijos kaime? Ne tik šią tragediją, bet ir kitas ne mažiau paslaptingas sovietų laikais nutikusias istorijas imasi narplioti LRT televizijos laida „Istorijos detektyvai“.

Kas iš tiesų tuomet nutiko ramiame Suvalkijos kaime? Ne tik šią tragediją, bet ir kitas ne mažiau paslaptingas sovietų laikais nutikusias istorijas imasi narplioti LRT televizijos laida „Istorijos detektyvai“.

Kodėl 1975-aisiais Žasliuose susidūrė du traukiniai? Kas tais pačiais metais įvyko ant pontoninio tilto Vilniuje? Šios ir kitos istorijos sovietmečiu buvo slepiamos po devyniais užraktais. Laida „Istorijos detektyvai“, pasitelkusi liudininkų pasakojimus ir ilgus metus slėptus dokumentus, pasirengusi atskleisti šias tragiškas istorijas naujame reportažų cikle. Pirmoji ciklo dalis – jau šį trečiadienį 21.45 val. per LRT televiziją.

Kiek iš tikrųjų aukų pasiglemžė sovietmečiu įvykusios katastrofos? Ar būdavo randami kaltininkai? Ar atlyginta padaryta žala? Kodėl tie faktai, kurių buvo neįmanoma paslėpti, būdavo pagražinami?

„Pagal totalitarinės valstybės principus tokia informacija apskritai neturėjo būti prieinama visuomenėje, – teigia LR Seimo narys, istorikas Arvydas Anušauskas. – Aš pasiėmiau ilgą sąrašą informacijos, kuri neturėjo būti skelbiama. 140 punktų sąraše yra nurodyta, kad ypatingos svarbos yra kariniai duomenys, kas natūralu ir suprantama. Bet neskelbiamomis buvo laikomos ir žinios apie avarijas ir katastrofas, automobilių, kelių techninę būklę, nusikalstamumus ir t.t.“

„Apie nutikusias nelaimes ir katastrofas sovietinė valdžia neinformuodavo visuomenės. Aukų skaičius būdavo be jokių skrupulų mažinamas. Tai įrodys „Istorijos detektyvų” kūrybinės grupės surasti archyviniai dokumentai. Paprastai būdavo nubaudžiami ne didžiausi kaltininkai, bet tie, kuriuos buvo patogiau nubausti. Ir visa ši ciniška tikrovė buvo paslepiama po sovietine propaganda“, – pasakoja laidos vedėjas Virginijus Savukynas.

Ciklą apie katastrofas sovietmečiu kuria žurnalistė Aurelija Savickienė.

„Istorijos detektyvai” – trečiadieniais 21.45 val. per LRT televiziją.

GALERIJA

  • „Istorijos detektyvai” – apie katastrofas, kurias sovietų valdžia norėjo nuslėpti
  • „Istorijos detektyvai” – apie katastrofas, kurias sovietų valdžia norėjo nuslėpti
  • „Istorijos detektyvai” – apie katastrofas, kurias sovietų valdžia norėjo nuslėpti
LRT nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Aris

O ar dabar randami tikrieji kaltininkai???Ar daug TIKROS tiesos sužinom???

AIŠKU

visais laikais būdavo žulikų,chuliganų,vagysčių.Na bet gamyklose žmonės dirbo dviem ir trimis pamainomis,ir po darbo naktį 11-12 valandą ramiai pareidavo namo.Ir nesvarbu,ar tai būdavo algų diena,ar šventės.Na vieni banditai buvo MILICIJOS ATSTOVAI,KURIE ALGŲ DIENOMIS /DIRBO/SUPRAKAITAVĘ,NES TAI BUVO JŲ PRISIDURIMAS PRIE ALGŲ.Žmogus,nors ir truputi išgėręs,būdavo čiumpamas,kaip dižiausias banditas ir vežamas į skyrių.Ten iškraustomos kišenės ir alga jau prapuldavo.Akte buvo rašoma,kad girtas voliojosi,o pinigų nerasta.Na dabartinės policijos darbas nelabai skiriasi nuo milicijos,tik pinigų kiekiai žymiai didesni.Būdavo nelaimių,kurias sužinodavom kitais būdais,bet dabartiniais DEMOKRATIŠKAIS laikais jau vakare žmonės į parduotuvę nueiti,nes už pensija gali gerklę perpjauti ar šiaip dėl idomumo nušauti.Juk šaunamuosius ginklus teisėtai nešiojasi teisti už baisius nusikaltimus,bet turi pakankamai pinigų nusipirkti leidimus.Įsavivaldybę,jei neturi pinigų,geriau neik reikalų spręsti.

ww

Kartais net nezinai,kas geriau - ar nieko nezinoti,ar taip,kaip dabar - televizija prikimsta neigiamos informacijos ir ziniu laidos labai daznai pradedamos ne pasaulio ir Lietuvos politiniu ir kt.ivykiu apzvalga ir analize,o kur kas ka nuzude ar isprievartavo,ar koks keliu erelis uzmuse kelis pesciuosius. Ir tada susidaro vaizdas,kad Lietuvoje viskas tik blogai ir,aisku,nuotaikos tai nepakelia. Informacija reikalinga,bet negali buti tai ziniu vinis - pagrindinis dalykas,apie kuri televizija borbarduoja per visus kanalus. Kodel as turiu ziureti Faruose,kaip pesasi alkoholikai ar dar kokie visuomenes padugnes,man tai neidomu,o televizija su pasiskonejimu tik apie tai ir kalba. Bjauru!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS