Istorikė M. Jurkutė grąžinta į darbą Genocido centre | Diena.lt

ISTORIKĖ M. JURKUTĖ GRĄŽINTA Į DARBĄ GENOCIDO CENTRE

Istorikė Mingailė Jurkutė nuo praėjusios savaitės grąžinta į vyriausiosios istorikės pareigas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centre (LGGRTC).

LGGRTC interneto puslapyje paskelbta, kad centras pripažįsta, jog M. Jurkutės gautas įspėjimas, metinio veiklos vertinimo pakeitimas iš „labai gerai“ į „patenkinamai“ bei atleidimas iš pareigų buvo „persekiojimas už viešą kritiką“.

„LGGRTC taip pat pripažįsta, kad visa informacija, kurią žiniasklaidos priemonėse bei savo asmeninėje „Facebook“ paskyroje pateikė dr. M. Jurkutė, nušviesdama jos persekiojimo veiksmus, buvo tiksli ir teisinga“, – skelbia  LGGRTC.

Istorikę M. Jurkutę kovą iš pareigų atleido buvęs LGGRTC vadovas Adas Jakubauskas. Jis teigė istorikę atleidęs dėl darbo tvarkos pažeidimų, pakenkus Genocido centro reputacijai, M. Jurkutė buvo įsitikinusi atleista dėl A. Jakubausko kritikos.

Naujasis LGGRTC vadovas Arūnas Bubnys per jo kandidatūros svarstymą Seime patvirtino sieksiantis, kad M. Jurkutė būtų grąžinta į darbą centre.

Istorikas A. Bubnys LGGRTC generaliniu direktoriumi paskirtas balandžio 22 dieną. Prieš tai Seimas iš pareigų atleido kiek daugiau nei pusmetį šiai įstaigai vadovavusį A. Jakubauską.

Jam priekaištauta, kad nepavyko užtikrinti sklandaus institucijos darbo, tarp jos darbuotojų kilo susipriešinimas, istorikai išreiškė nerimą dėl mokslinių tyrimų politizavimo, o viešai nagrinėjama situacija centre menkino įstaigos dalykinę reputaciją. A. Jakubauskas šiuos priekaištus atmetė ir tikino tapęs politinių peripetijų auka.

Genocido centras tiria visas genocido bei nusikaltimų žmonijai ir žmoniškumui apraiškas ir Lietuvos gyventojų persekiojimą okupacijų metais, taip pat ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo okupacijoms procesus, inicijuoja genocido organizatorių ir vykdytojų teisinį įvertinimą, įamžina laisvės kovotojų ir genocido aukų atminimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS