Įvertino neteisingą kaukių dėvėjimą: tai labiau kenkia nei apsaugo | Diena.lt

ĮVERTINO NETEISINGĄ KAUKIŲ DĖVĖJIMĄ: TAI LABIAU KENKIA NEI APSAUGO

  • 23

Apie tai, ar kaukės padės suvaldyti koronaviruso delta atmainos plitimą ir ar gyventojai išmoko teisingai jas dėvėti, „Info dienoje“ kalbėjo LSMU Kauno ligoninės Infekcijų kontrolės skyriaus vadovė Rita Butylkina.

„Kaukės galėtų būti viena iš priemonių gelbėti pasaulį, gelbėti nuo užsikrėtimo, nuo infekcijos perdavimo be visų kitų priemonių, kurios irgi ne mažiau svarbios, turbūt jos visos persipina viena su kita. Kaukės dėvėjimas yra griežtai reglamentuotas, medicinos darbuotojai žino, kaip dėvėti kaukes, o visuomenei būdavo visokių informacinių pranešimų įvairiuose tinklapiuose, portaluose, programose, laidose, bet tai, ką mes matome tiek parduotuvėse, tiek kitose uždarose erdvėse, kur kaukės yra privalomos ar rekomenduojamos dėvėti, jos dėvimos tikrai neteisingai. Tas neteisingas kaukių dėvėjimas turbūt labiau kenkia negu apsaugo nuo viruso plitimo“, – sakė R. Butylkina.

„Kartais ta kaukė kabo ant vienos ausies. Tokiu atveju kaukės dėvėjimas tikrai didelės naudos nedaro, nes liesdami tiek išorinį, tiek vidinį kaukės paviršių, jūs visus virusus, visas bakterijas, kurios yra nusėdusios ant kaukės paviršių, liečiate rankomis, paskui tomis rankomis liečiate įvairius objektus tiek bendro naudojimo, tiek savo namuose. Vien tai yra ydinga. Kaukė turi būti išimama, dėvima, pabrėžiama, kad kaukė yra vienkartinio dėvėjimo – ją užsidedi vieną kartą ir namie nusiėmęs turi išmesti, o kitam užsidėjimui turi imti naują kaukę. Kaukių naudojimo instrukcijoje labai aiškiai nustatyta, kad jos negali būti dėvimos ilgiau kaip keturias valandas, arba, jeigu sušlampa, tai sušlapus kaukė irgi turi būti keičiama. Jeigu kaukę įsidedat į kišenę, rankinę ir vėl ją antrą kartą dėvite, tai jau kaukė dėvima neteisingai“, – kalbėjo ji.

Kalbant apie skydelius, kurie buvo vienu metu labai populiarūs, išvis nesupratau, nuo ko ir ką jie galėtų apsaugoti.

Tačiau kai kurie žmonės vietoje vienkartinių kaukių dėvi šalikus, skareles. „Jeigu žmogus serga, labai kosi, labai čiaudi, bet kuri priemonė sumažina viruso paskleidimą jo aplinkoje. Kuo priemonė tam tinkamesnė, tuo to viruso pasklinda mažiau. Sveikam žmogui tokios kaukės nesaugo nuo užsikrėtimo. Daug iškelta klausimų, kiek jos nuodingos, kiek jos nuodija vaikus, kiek ten yra toksiškų medžiagų, kiek ten trūksta deguonies, dabar labai populiarios šitos temos. Aišku, mamos kartais pasirenka tekstilines kaukes, bet šiuo atveju turbūt labiau veiktų žmonių sąmoningumas – jeigu aš turiu simptomų, jeigu aš kosėju, jeigu man yra sloga, aš lieku namie ir niekur nevaikštau. Šita nuostata būtų reikšmingesnė infekcijos suvaldyme. Kalbant apie skydelius, kurie buvo vienu metu labai populiarūs, išvis nesupratau, nuo ko ir ką jie galėtų apsaugoti. To vieno įtaiso naudojimas tikrai neturi prasmės. Jie galėtų būti šalia kaukės“, – aiškino R. Butylkina.

„Facebook“ grupės „Vilijampolė šiandien“ nuotr.

Anot pašnekovės, privalomas kaukių dėvėjimas patalpose gali padėti apsisaugoti nuo koronaviruso: „Jeigu mes jas dėvėsim teisingai, jeigu nors dalinai teisingai dėvėsime, tai jos kažkiek, nuo 10 iki 20 proc. gali mažinti. Bet čia galėtų būti tik viena iš priemonių, kurios turi būti visos vienareikšmiškai taikomos: patalpų ventiliacija, atstumų laikymasis, rankų dezinfekcija, rankų plovimas, rankų higiena“.

„Kaukių dėvėjimo lauke pritaikymo ir infekcijos plitimo ribojimo nematau nė vienu medicininiu aspektu, todėl, kad lauke yra gera ventiliacija, grynas oras, tad kaukių dėvėjimas praranda bet kokią prasmę, juolab kad jeigu yra temperatūrų skirtumai ir kaukė sudrėksta, tai ji gali būti labiau blogai negu gerai“, – sakė R. Butylkina.

Pasak R. Butylkinos, negalima teigti, jog vien dėl kaukių dėvėjimo pernai sumažėjo ir susirgimų gripu atvejų: „Reikėtų įvertinti ir tai, kad praeitą žiemą buvo labai ribojamas judėjimas, mes sėdėjom namuose, nesirinkome dideliuose prekybos centruose, nevaikščiojom į svečius, kiekvienas sėdėjo savo šeimoje, vaikai mokėsi nuotoliniu būdu, ligoninėse buvo uždraustas pacientų lankymas, buvo taikomos kitos epidemiologinės priemonės, kurios turbūt ir sumažino bet kurių, ne tik gripo viruso, bet ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijų skaičių, sloga turbūt sirgo žymiai mažiau, todėl, kad visi virusai plinta panašiu keliu, o tie keliai buvo labai ženkliai ribojami“.

Ji pridūrė, jog tikisi, kad kaukės kada nors išnyks iš visuomenės kasdienio gyvenimo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Pilietis

Tam CORONA virusui(jeigu jis yra)medicininė kaukė tai tas pats,kas futbolo vartų tinklas!Tai įsivaizduokit,jog skrenda mikroninis "objektas"pro futbolo vartų tinklą!Ir kaip jūs galvojat,tas tinklas jį sulaikys?!Čia kad būtų labiau suprantama paprastiems žmonėms.

Pilietis

Nejuokinkit,nes neapsaugo jos nuo viruso ir neapsaugos,nors ir 10 jų užsidėk(jei neuždusi)Virusas yra ant tiek mikroskopinis(0,1dešimtoji mikrono dalis)tai jis pralys pro visur,kur tik jam patinka!Palyginimui:paprastoji bakterija 2 mikronai,plauko storis 80 mikronų!!!

4

Kaukės, sterilizacija visokia su skysčiais, tik invalidais visus daro, greitai taip ir šviežias oras pavojingas pasidarys, reikia atvirkščiai, kuo mažiau sterilizuotis, kuo daugiau bacilu visokių kramtyti, tada ir turėsit stiprų imunitetą ir jokie COVIDai bus jums nebaisus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS