J. Neverovičius: Vyriausybės sprendimas dėl žmogaus veiklų Žuvinte – neatsakingas | Diena.lt

J. NEVEROVIČIUS: VYRIAUSYBĖS SPRENDIMAS DĖL ŽMOGAUS VEIKLŲ ŽUVINTE – NEATSAKINGAS

Vyriausybės sprendimas, praplėtęs žmogaus veiklas Žuvinto biosferos rezervate, nederintas, nediskutuotas su ekspertais ir neatsakingas, sako prezidento Gitano Nausėdos patarėjas.

Anot Jaroslavo Neverovičiaus, Žuvintas yra aukščiausio lygio saugoma teritorija ir „keisti tą principą, kai  išimtys atsiranda, nėra pats geriausias sprendimas“.

„Tai yra nelaiminga serija sprendimų, kurie nėra išdiskutuoti su specialistais ekspertais, kurie nėra įvertinti, ir galbūt net pažeidžia nustatytus aukštesnio teisės akto principus. Žuvintas yra saugoma teritorija neatsitiktinai, tai yra UNESCO teritorija, Europos masto reikšmės teritorija ir (...) daryti tokius sprendimus yra neatsakinga“, – Žinių radijui antradienį sakė prezidento patarėjas.

Vyriausybė naujus Žuvinto biosferos rezervato nuostatus patvirtino liepos pradžioje. Jais suteikta daugiau teisių rezervato teritorijoje uogauti, grybauti ir žvejoti. Sprendimu leista poledinė žūklė nebe penkių, o keturiolikos aplinkinių kaimų gyventojams.

Baltijos aplinkos forumas ir Lietuvos ornitologų draugija neseniai viešai kreipėsi į valdžios institucijas dėl šio Vyriausybės nutarimo. Kreipimesi teigiama, kad pakeitusi Žuvinto biosferos rezervato nuostatus Vyriausybė įteisina „neatsakingą ir moksliniais pagrindais nepagrįstą gamtos turtų naudojimą“ seniausioje šalies saugomoje teritorijoje

„Nutarimas ignoruoja mokslinių tyrimų duomenis, kurie rodo, jog Žuvinto ežere žuvų gaudymas turi neigiamą poveikį šio išskirtinai seklaus ir jautraus ežero ekosistemai, o plėšriosios žuvys šiame ežere sparčiai nyksta“, – rašoma prezidentui, Seimui, Vyriausybei ir UNESCO sekretoriatui Lietuvoje adresuotame kreipimesi.

Anot aplinkosaugininkų, nutarimas taip pat skaldo pilietinę visuomenę dėl vienai dirbtinai atrinktai jos daliai suteiktos privilegijos ir pažeidžia demokratinius teisėkūros principus, nes buvo priimtas nepasitarus su visuomene ar mokslininkais bei prieštarauja tarptautiniams įsipareigojimams.

„Šis egoistiškų priemonių taikymas išskirtinai Žuvinto gamtiniame rezervate, be kita ko, mažina šios teritorijos išskirtinę gamtinę ir mokslinę svarbą kitų valstybinių gamtinių rezervatų atžvilgiu. Žuvintas yra vienintelė Lietuvos teritorija, kuri priklauso UNESCO pasauliniam biosferos rezervatų tinklui, tad ir jo apsauga turi būti griežtesnė nei kitų rezervatų, o apsaugos pakeitimai turi turėti aiškų gamtosauginį tikslą ir mokslinį pagrindą“, – pabrėžia Vyriausybės sprendimo kritikai.

Žuvinto biosferos rezervatas yra seniausia Lietuvos saugoma teritorija, įsteigta 1937 metais. Tai vienintelė Lietuvos teritorija, priklausanti UNESCO pasauliniam biosferos rezervatų tinklui, dalis rezervato saugoma kaip Ramsaro konvencijos („Konvencija dėl tarptautinės reikšmės šlapžemių, ypač vandens paukščių buveinių“) teritorija, visas biosferos rezervatas yra Europos Sąjungos vertingiausių gamtinių teritorijų tinklo „Natura 2000“ dalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS