J. Šiugždinienė: mokinių testavimas bus savanoriškas | Diena.lt

J. ŠIUGŽDINIENĖ: MOKINIŲ TESTAVIMAS BUS SAVANORIŠKAS

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė atkreipia dėmesį, kad prasidėjus naujiems mokslo metams mokinių testavimasis dėl COVID-19 bus savanoriškas. Ministrė akcentuoja, kad toks sprendimas yra priimtas dėl to, jog absoliučiai visi vaikai, įskaitant ir mokinius, kurių tėvai neduoda sutikimo juos testuoti, galėtų mokytis kontaktiniu būdu.

„Mes tikrai esame geriau pasiruošę sugrįžti į mokyklas ir grįžtame rugsėjo 1-ąją į klases, laikantis visų saugumo reikalavimų. Mūsų operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras yra patvirtinęs visus sprendimus, susijusius su saugumo reikalavimais. Tai ir atstumų laikymasis, srautai, testavimas, higienos normų laikymasis. Visi šie reikalavimai yra labai svarbūs tam, kad mes galėtume mokytis klasėse“, – žurnalistams trečiadienį teigė J. Šiugždinienė.

Ministrės teigimu, griežtesni saugumo reikalavimai, tai yra prievolė turėti galimybių pasą, yra nustatyti aukštosioms mokykloms ir profesiniam tęstiniam ugdymui. J. Šiugždinienė atkreipia dėmesį, kad neturintys galimybių paso aukštųjų mokyklų arba profesinio tęstinio ugdymo mokiniai galės mokytis tik nuotoliniu būdu.

J. Šiugždinienė taip pat atkreipia dėmesį, kad mokinių testavimas mokyklose bus savanoriškas.

„Testavimas yra savanoriškas, tačiau yra labai svarbu, kad kiekvienoje mokykloje būtų sudarytos galimybės savanoriškai testuotis. Mes esame sutarę, kad kiekviena mokykla tokias galimybes sudarys. Tai gali būti arba savikontrolės būdu, arba kaupiniais“, – sakė J. Šiugždinienė.

Ministrė akcentuoja, kad visuotinis mokinių testavimas nebus vykdomas su tikslu, kad visi mokiniai mokytųsi kontaktiniu būdu.

„Mums yra labai svarbu, jog visi vaikai būtų mokykloje. Testavimas yra viena iš priemonių – labai labai svarbi, tačiau yra ir kitos. Tai yra visi saugumo reikalavimai, kuriuos mes įvedame: srautų laikymasis, vėdinimas, dezinfekavimas paviršių ir t.t. Taigi, tų priemonių yra visas kompleksas“, – atkreipė dėmesį J. Šiugždinienė.

„Tikrai yra be galo svarbu, kad vaikai visi būtų klasėse. Vaikai yra vaikai ir yra reikalingas tėvų leidimas, tėvų sutikimas testuotis. Tai tikrai būtų labai gaila, jei kai kurie tėvai neduotų sutikimo testuotis, bet dėl to neturėtų nukentėti vaikas ir jo ugdymo procesas. Tai pirmiausiai yra vaikas ir saugi aplinka“, – pridūrė ji.

J. Šiugždinienė taip pat teigia, kad konkretaus rodiklio, po kurio būtų įvestas nuotolinis mokymas, nėra nustatyta.

„Tai turėtų būti kompleksas rodiklių. Toks sprendimas bus priimtas atskiru Vyriausybės sprendimu“, – sakė ministrė.

Prezidento patarėja: savanoriškas testavimas mokyklose turėtų kurti pasitikėjimo kultūrą

Prezidento vyriausioji patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Jolanta Karpavičienė sako, kad savanoriškas testavimasis dėl COVID-19 mokyklose turėtų kurti pasitikėjimo kultūrą.

Po G. Nausėdos susitikimo su švietimo, mokslo ir sporto ministre trečiadienį jo patarėja teigė, kad, šalies vadovo nuomone, „nepertraukiamas ir kokybiškas ugdymo procesas turi būti mūsų prioritetas“.

„Susitikime pabrėžta pagrindinė mintis, kad savanoriškas testavimasis turėtų tapti tokia pasitikėjimo, pasitikrinimo kultūra, ir mes visi turime suvokti, kad testavimasis ir vakcinavimas yra pagrindinė sąlyga tam, kad mes užtikrintumėme visuomenės imunitetą ir turėtumėme galimybes saugiai dirbti kontaktiniu būdu“, – sakė ji.

Pasak patarėjos, G. Nausėda akcentuoja, kad būtina mokytis iš jau įgytos patirties valdant COVID-19 situaciją ir naujais mokslo metais „neturi būti jokių kliūčių“ siekiant užtikrinti vaikų teisę mokyklose mokytis kontaktiniu būdu, kad jie nepatirtų socialinės atskirties, emocinių ir psichologinių trukdžių.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė detaliau pristatyti ugdymosi procesą nuo rugsėjo žadėjo trečiadienį popiet, po Vyriausybės posėdžio.

Mokslo metai tiek mokyklose, tiek ir aukštojo mokslo įstaigose nuo rugsėjo pirmosios prasidės kontaktiniu būdu, laikantis nustatytų reikalavimų. Dalis švietimo bendruomenės turės būti pasiskiepijusi arba turėti imunitetą COVID-19. Numatyta, kad net ir prastėjant epidemiologinei situacijai, klasėse liktų pradinukai ir abiturientai. Be kita ko, visiems nepaskiepytiems ir imuniteto neturintiems moksleiviams siūloma periodiškai testuotis, tačiau tai nebus privaloma, o tik rekomenduojama.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

G

Vėl prievarta testios tie iškrypeliai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS