J. Šiugždinienė žada mėnesines stipendijas studentams iš Ukrainos, mokslininkams | Diena.lt

J. ŠIUGŽDINIENĖ ŽADA MĖNESINES STIPENDIJAS STUDENTAMS IŠ UKRAINOS, MOKSLININKAMS

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, kad Lietuva pasirengusi mokėti mėnesines stipendijas 700 studentų iš Ukrainos, tokiai pat daliai numatytos ir studijų kainos kompensacijos.

Pasak jos, kartu su Lietuvos mokslo taryba planuojama suteikti iki 100 stipendijų mokslininkų iš Ukrainos darbams Lietuvoje finansuoti, kad jie turėtų galimybę tęsti mokslinę veiklą ir dėstymą studentams.

Ministrės teigimu, dar iki prieš mėnesį Rusijos pradėto karo Lietuvoje jau mokėsi apie 800 ukrainiečių studentų, nuo invazijos pradžios jų Lietuvos aukštosios mokyklos priėmė dar 250.

J. Šiugždinienė sako, kad jiems padėti Lietuva suformavo „startinį pagalbos paketą“, mokant 300 eurų stipendijas ir kompensuojant išlaidas.

„Esame pasirengę 700 Ukrainos studentų teikti mėnesines 300 eurų stipendijas, o nuo rudens – pasidalinti su aukštosiomis mokyklomis finansinę naštą, kurią jos atsakingai prisiėmė, teikdamos Ukrainos studentams nemokamas studijas. Padengsime dalį studijų organizavimui skirtų išlaidų, esame pasirengę taip kompensuoti iki 700 studijų vietų“, – feisbuke ketvirtadienį pranešė J. Šiugždinienė.

Lietuva, anot J. Šiugždinienės, su kitomis ES valstybėmis sieks atverti Erasmus+ priemones Ukrainos piliečiams, iš kurių būtų galima finansuoti projektus vykdomus su Ukrainos piliečiais ir institucijomis bei papildomai finansuoti Ukrainos studentų dalines studijas Lietuvoje.

„Nepamirštame ir jų sėkmingos integracijos pagrindo, todėl formuojame 500 vietų Lietuvių kalbos ir kultūros kursų finansavimui, į kuriuos kviesime studentus, mokslininkus ir mokytojus atvykusius iš Ukrainos“, – sakė ji.

Nuo Rusijos vykdomo karo į Lietuvą pasitraukusių ukrainiečių švietimo reikmėms Vyriausybė trečiadienį numatė 3,7 mln. eurų, didesnė šių lėšų dalis bus skirta vaikų ugdymui darželiuose ir mokyklose, įskaitant mokytojų, mokytojų padėjėjų darbo užmokesčiui, vaikų pavėžėjimui į įstaigas, maitinimui.

Gairės: karas Ukrainoje, studentai iš Ukrainos, mokslininkai, stipendijos, mokslininkai iš Ukrainos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS