JT atstovė: dauguma Lietuvoje gyvenančių pabėgėlių moka mokesčius | Diena.lt

JT ATSTOVĖ: DAUGUMA LIETUVOJE GYVENANČIŲ PABĖGĖLIŲ MOKA MOKESČIUS

Nevyriausybinių organizacijų duomenimis, dauguma pabėgėlių Lietuvoje yra gerai integravęsi, turi darbus ir moka mokesčius, teigia Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro atstovė Lietuvoje Renata Kuleš.

Kaip LRT Televizijos laidoje „Teisė žinoti“ teigė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Lietuvoje jau gyvena apie 350 pabėgėlių.
Pasak R. Kuleš, dauguma jų dirba ir moka mokesčius.

„Nevyriausybinių organizacijų duomenimis, 95 proc. pabėgėlių dirba Vilniuje, kuria verslus. Šalia vieno didžiausių Vilniaus turgų yra picerija-kebabinė, kurią atidarė du sirai. Penktadienį viename prekybos tinkle mačiau šeimą su vaiku – labai gražiai apsirengę ir net nesijaučia, kad jie būtų svetimi.

Nereikia kalbėti, kad Lietuvoje nėra pabėgėlių – jie čia gyvena ir moka mokesčius. Taigi tų sėkmės istorijų yra, nors, žinoma, reikia pripažinti, kad šiuo metu integracijos programa nėra tobula, ją reikia gerinti“, – kalbėjo R. Kuleš.

Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro atstovės teigimu, nuspręsti priimti pabėgėlių yra viena, o juos integruoti – kita.
„Reikia dirbti su pabėgėlių integracija, nes Lietuva dar neturi ilgalaikės strategijos, ir tų pasiruošimo priemonių taip pat tikrai reikės. Raginčiau jau dabar pradėti galvoti apie pabėgėlių integravimą.

Galbūt reikėtų vengti koncentruoti tuos žmones pabėgėlių centruose, aš jau nekalbu apie Užsieniečių registracijos centrą Pabradėje, kuris net neturėtų būti svarstomas kaip vieta, kur nuo karo pabėgę žmonės būtų apgyvendinami“, – LRT Televizijos laidoje „Teisė žinoti“ sakė R. Kuleš.

Laidoje dalyvavęs Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys K. Masiulis mano, jog pabėgėlių sėkmės istorijų priežastis – jų asmeninės pastangos: „Tie žmonės, kurie yra integruoti, tai daugiausiai dėl savo pačių didelių pastangų integruotis, o ne dėl to, kad mes buvome tokie socialūs ir padėjome – jie patys labai kabinosi, kūrė verslus ir integravosi. Jie apsisprendė, kad jiems čia patinka.“

Europos Komisija paprašė valstybių narių per dvejus metus priimti 20 tūkst. Sirijos pabėgėlių ir paskirstyti dar 40 tūkst. į Italiją ir Graikiją plūstančių prieglobsčio prašytojų iš Sirijos ir Eritrėjos prašymų. Pagal Briuselio siūlymus, Lietuva priimtų 207 pabėgėlius ir turėtų apsvarstyti 503 prašymus dėl pabėgėlio statuso suteikimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

patikekite

patys geriausi pasaulyje mokesciu moketojai tai afrikos negrai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS