Kai kuriems vairuotojams – geros žinios: nauji greičio matuokliai kol kas nebus statomi | Diena.lt

KAI KURIEMS VAIRUOTOJAMS – GEROS ŽINIOS: NAUJI GREIČIO MATUOKLIAI KOL KAS NEBUS STATOMI

  • 11

Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) informuoja laikinai stabdanti planuotų naujų greičio matavimo priemonių šalies keliuose diegimą. Stabdyti planus įrengti naujus greičio matuoklius Kelių direkcija nusprendė siekdama peržiūrėti greičio matuoklių įrengimo metodiką ir iš naujo įvertinti kelių atkarpas, kuriose greičio matuokliai galėtų būti statomi.

Valstybinės reikšmės keliuose iki kitų metų pabaigos buvo numatyta papildomai įrengti 50 momentinių greičio matuoklių bei greičio matavimo sistemų. Vis tik, direkcija priėmė sprendimą nutraukti planuotą pirkimą, metodiką pakartotinai peržiūrėti, įvertinti ir atnaujinti pagal naujausią nelaimių keliuose statistiką.

Laikinai sustabdyti planus direkcija nusprendė ir siekdama maksimaliai skaidrinti iki šiol taikytą greičio matuoklių įrengimo procesą bei užkirsti kelią nepagrįstoms interpretacijoms šia tema.

„Greičio matuokliai yra tik viena iš Kelių direkcijos diegiamų eismo saugumo priemonių. Neabejojame jų efektyvumu drausminant vairuotojus ir saugant gyvybes keliuose. Vis tik nesiekiame greičio matavimo sistemų diegti bet kokiomis aplinkybėmis. Priešingai, diegdami naujas greičio matavimo sistemas Lietuvos keliuose, tikimės didesnio atsakingų institucijų įsitraukimo, jų pagalbos užtikrinant, kad greičio matavimo įrengimo procesas keliuose vyktų skaidriai, parenkant tinkamiausias jų statymo vietas ir užtikrinant, kad būtų pasiektas bendras visų mūsų tikslas – užtikrinta saugi kelionė ir išvengta beprasmių žūčių keliuose“, – pranešime sakė LAKD Infrastruktūros plėtros ir palaikymo grupės vadovas Martynas Gedaminskas.

Nesiekiame greičio matavimo sistemų diegti bet kokiomis aplinkybėmis.

Viešojoje erdvėje pasigirdus diskusijoms dėl greičio matuoklių reikalingumo bei vietų, kuriose įrengiamos greičio sistemos tinkamo parinkimo, LAKD dar rugsėjo pabaigoje papildomai kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą, norėdama gauti šios institucijos įvertinimą dėl planuojamų įrengti momentinio ir vidutinio greičio matuoklių vietų tinkamumo ir specialiai tam nustatytos metodikos patikimumo. Pastaroji institucija esminių pastabų ar pasiūlymų metodikai nenustatė, tačiau pateikė naudingų rekomendacijų, į kurias, peržiūrint greičio matavimo sistemų metodiką, bus atsižvelgta.

Taip pat direkcija nusprendė inicijuoti greičio matuoklių diegimo vietų metodikos tvirtinimo perdavimą kitoms, eismo saugumą prižiūrinčioms, institucijoms.

„Jei greičio matuoklių atrankos ir įrengimo metodiką rengs ir įgyvendins Kelių direkcija, o ją tvirtins kita eismo saugą šalies keliuose prižiūrinti institucija, tokiu būdu būtų užtikrintas nešališkas greičio matavimo sistemų įrengimo procesas ir maksimaliai atitiktų valstybės ir visuomenės lūkesčius“, – sakė M. Gedaminskas.

Šiuo metu Lietuvos valstybinės reikšmės keliuose yra įrengti 72 momentinio greičio matuokliai ir 131 vidutinio greičio matavimo sistema. Iki šiol sprendimai, kuriose vietose prioritetiškai statyti matuoklius, buvo priimami pagal metodiką, kurios pagrindinis kriterijus – žūčių kelio atkarpoje skaičius. Remiantis statistika, kelio atkarpose, kuriose šiuo metu yra įrengtos važiavimo greičio fiksavimo priemonės, žūčių skaičius sumažėjo aštuonis kartus.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Ne matuokliai

daro zmogu zmogumi,o auklejimas!

Sūduvis

Ne vairuotojams, o kelių prietrankoms, kelių pašlemėkams, yik ne gaidelems ar ereliams nes paukšteliai nenusipelnę tokio pažeminimo. Tikrai mažinti nereikia, o priešingai DIDINTI taip pat didinti nežymėtų greičio matuoklių ir policijos automobilių Lietuvos keliuose ir miestų ir miestelių gatvėse, daugiau greičio matuoklių rajoniniuose keliuose, kurie šiuo metu pamiršti.

Vytautas

Tas lėšas "išmestas" vairuotojų bauginimui buvo galima panaudoti racionaliai:dalį lėšų kelių ir tiltų būklės gerinimas, o kita tų pačių policijos pareigūnų atlyginimams. Kiek įsigyta "juodųjų našlių",visokių rūšių radarų ??? O nauda daugiau negu abejotina, baudų surinkti nesugeba, o kenčia sąžiningai mokantys. Kas galėtų paneigti kad seime,vyriausybėje nekyšo niekieno ausys...?!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS