Pajūryje gelbėtojai vos spėjo suktis: kai kas pamiršo net savo vaikus | Diena.lt

PAJŪRYJE GELBĖTOJAI VOS SPĖJO SUKTIS: KAI KAS PAMIRŠO NET SAVO VAIKUS

  • 1

Kai kurie po ilgojo savaitgalio liko Palangoje, bet nemažai žmonių tik pradeda mėgautis jūra ir saule, pranešama LNK reportaže.

„Joninėms negavome vietų ten, kur norėjome, todėl atvažiavome sekmadienį po Joninių“, – pasakojo poilsiautoja.

Šiandien pliaže vietos – kiek nori. Kita vertus, per ilgąjį savaitgalį pajūris atrodė kitaip.

„Matome, kad dabar yra tik apie 10 proc. poilsiautojų, palyginus su savaitgaliu. Savaitgalį negalėjome pravažiuoti sausumos transportu. Pakėlėme droną, matėme, kad pliažas pilnas. Žmonės, kurie netilpdavo paplūdimy, būdavo net ir kopose“, – pasakojo gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas.

Gelbėtojai poilsiautojams į pagalbą galėjo priplaukti tik vandeniu.

„Buvo labai daug traumų: vienas žmogus susilaužė koją, vaikai šokinėdami prasiskėlė kaktas, reikėjo siūti, buvo saulės smūgių atvejų“, – tęsė J. Pirožnikas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Per karštį gelbėtojai pataria prie jūros nesivesti augintinių, mat šie gali nudegti kojas. Taip pat nepiktnaudžiauti alkoholiu bei gerti daug vandens. Ir nepamiršti prie jūros vaikų.

„Apie dvylika vaikų Palangos ir Šventosios paplūdimiuose buvo pasiklydę, tačiau jie greitai buvo atrasti“, – teigė J. Pirožnikas.

Vos spėjo suktis ir greitoji. Per kaitrą iškvietimų buvo itin daug.

„Palangoje birželio 25 d. buvo 50 atvejų, 26 d. – 39. Dirba trys brigados“, – pasakojo greitosios pagalbos vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė.

Medikai apgailestauja, kad nemažai žmonių, kai lauke per 30 laipsnių, pamiršta apie sveikatą. Kai kurie priešingai – iš saulės sveikatos pasisemia.

„Man tai – tik degintis. Į vandenį neinu, nes sakė, kad yra kažkokių pagaliukų. Deginuosi tris valandas per dieną ir užtenka“, – teigė poilsiautoja.

Kiti sako žinantys, kad ilgai saulėje būti pavojinga, ypač per patį kaitrymetį, po vidurdienio.

Medikai įspėja, kad karštis gali smogti ir mirtinai. Sunkiausiai jį pakelia sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis, o kai ką ištinka ir panikos priepuoliai.

„Dažniausiai panikos arba isterijos priepuolius sukelia perkaitimas saulėje bei įkandimai. Reikia tiesiog įvardinti simptomus, kurie blogina savijautą: ar pasireiškia galvos skausmas arba svaigimas, pykinimas, vėmimas“, – kalbėjo N. Dambrauskienė.

Dažniausiai panikos arba isterijos priepuolius sukelia perkaitimas saulėje bei įkandimai.

Kurorto policija irgi šluosto prakaitą. Per ilgąjį Joninių savaitgalį pareigūnams buvo itin daug darbo – tris kartus daugiau nei įprastai.

„Įvykių gausa rodo, kad vasara įsibėgėjo. Registruota virš 300 įvykių, tad darbo buvo“, – pasakojo Palangos policijos viršininkas Algirdas Budginas.

Policija daugiausia ramina triukšmadarius bei kelių eismo taisyklių pažeidėjus. Pareigūnai juokauja, kad saulė, matyt, nusikaltėlius daro vangesnius. Sinoptikai sako, jog artėja stichinė kaitra.

„Vieną dieną, kai temperatūra užkyla, dar galime išgyventi. O ilgas laikotarpis alina“, – kalbėjo sinoptikė Teresė Kaunienė.

Anot sinoptikų, karštis pajūryje vargins dar bent kelias dienas. Lietuvos karščio rekordas, anot sinoptikų, 38 laipsniai.

Bet greitai turėtume sulaukti ir lietaus ar net liūčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kaunietis

KD - vargšai reklamos ir pinigų vergai. DADU ledų daugiau nepirksiu, o KD internete neskaitysiu. Toks tikslas buvo? LNK žinios nedomina.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS