Kalėdų eglių įžiebimas: kada žaliaskares įžiebs didieji Lietuvos miestai? | Diena.lt

KALĖDŲ EGLIŲ ĮŽIEBIMAS: KADA ŽALIASKARES ĮŽIEBS DIDIEJI LIETUVOS MIESTAI?

Lietuvos miestai artimiausiu metu įžiebs savo Kalėdų egles. Šiemet dėl karantino šventines ceremonijas kviečiama stebėti per televiziją ar internete. Dalijamės didžiųjų Lietuvos miestų eglių įžiebimo planais.

Vilniaus eglė

Vilniaus miesto savivaldybė pagrindinės šalies eglės įžiebimą lapkričio 28-ąją, nuo 17.30 val., kviečia saugiai stebėti per televizijos ekranus ir nevykti į įžiebimo vietą. Šventė ir koncertas gyvai nėra organizuojami, tačiau laukia įvairių pramogų, kurias miestiečiai galės saugiai stebėti savo namuose.

Kadangi dėl pandemijos gyvi renginiai mieste neorganizuojami, šiais metais tradicinės Vilniaus Kalėdų eglės įžiebimo šventės Katedros aikštėje nebus. Šeštadienio vakarą Katedros aikštėje bus tylu. Šventė persikelia į televiziją, kur šventinės TV3 transliacijos metu bus paskelbta kalėdinio sezono sostinėje pradžia.

Nors visiems labai maga žinoti, kokia bus šių metų Kalėdų eglė, kaip ir kasmet, lyg stebuklo laukimas – tai ypatinga staigmena, kurią „Kalėdos sostinėje“ organizatoriai saugo iki paskutinės akimirkos.

Magiškoje šventėje per TV3 žiūrovus pirmiausia pasitiks elnias Mindaugas Stasiulis ir fėja Renata Šakalytė. Kartu su visais artėjančiomis gražiausiomis metų šventėmis džiaugsis ir papasakos, kokiomis nuotaikomis Kalėdų laukia Antanas Juknevičius ir Martina Žimkutė, Viktoro ir Živilės Diawarų bei Nerijaus ir Agnės Juškų šeimos. Smagiais ir šiltais pasirodymais džiugins ir judins Vidas Bareikis, grupė G&G Sindikatas, Inga Jankauskaitė, Justė Arlauskaitė-Jazzu, Jurijus Veklenko. Ir, žinoma, kokia žiemos šventė be Kalėdų Senelio!

Džiugią naujieną Vilniui ir Lietuvai paskelbs ir įspūdingą sostinės žaliaskarę įžiebs Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Kadangi šiemet dėl pandemijos gyvi renginiai mieste nėra organizuojami, nemokamas viešasis transportas, kuris anksčiau buvo suplanuotas būtent į eglės įžiebimo renginį, šiemet nenumatytas. Taip siekiama paskatinti žmones likti saugioje namų aplinkoje, nesibūriuoti ir nerizikuoti planuojant keliones po miestą.

Kauno eglė

Šeštadienio vakarą per LRT televiziją iš Kauno senamiesčio, Rotušės aikštės, tiesiogiai bus transliuojama pagrindinės miesto eglės įžiebimo šventė. Transliaciją bus galima stebėti ir portale kauno.diena.lt.

Deja, į aikštę, saugantis grėsmę sveikatai ir gyvybei keliančio COVID-19 viruso, žiūrovai nebus įleidžiami. Todėl saldžių Kalėdų Kaune laukimo pradžios iškilmes – dailininkės tekstilininkės Jolantos Šmidtienės sumanytos „24 metrų aukščio morenginės“ eglės įžiebimą bei ta proga vyksiantį koncertą teks stebėti „iš toli“ – namuose.

Mažieji kauniečiai išvys ir Kalėdų Senelį, kuris šiemet žada „teleportuotis“ į Kauną drauge su savo ištikimu bendražygiu Nykštuku. Įspūdingą koncertą vainikuos net 6 Kauno mikrorajonuose dangų nušviesiantys fejerverkai. Tad šiemet, kai daugelis žiemos šventes sutiks namuose, saldi ir jauki Kauno kalėdinė pasaka miestiečius pasieks ne tik per televizijos ekranus, bet bus matoma ir per langus bei balkonus.

„Tai bus šventinis koncertas, kvepiantis kalėdiniais saldumynais, morengais, įkvepiantis nuoširdumu, uždegantis kiekvieno žiūrovo vidinę ugnį. Juk tai – ne tik miesto eglės įžiebimas, bet ir žiemos švenčių laukimo nuotaika, kurią ši diena neš į kiekvienus namus“, – sako koncerto organizatoriai.

Tradiciškai eglutės įžiebimo renginyje savo kūrinius atliks garsiausios šalies scenos žvaigždės. Kaune koncertuos Justė Arlauskaitė-Jazzu, „Saulės kliošas“, Girmantė Vaitkutė, „The Roop“, Saulius Prūsaitis, Martynas Kavaliauskas, Justinas Jarutis ir kiti dainų kūrėjai bei atlikėjai.

Niekam ne paslaptis, kad Lietuvoje tebesitęsiančio visuotinio karantino sąlygos neleidžia organizuoti mugių, todėl kasmet šalia kalėdinės eglės išsirikiuodavusių namelių ir prekybos juose teko atsisakyti. Tačiau Rotušės aikštė Kaune ypatinga tuo, jog visai čia pat, aplink ją išsidėstę nemažai barų, kavinių ir restoranų.

Kauno miesto savivaldybė, kaip teigia jos atstovė Urtė Povilaitytė, susisiekė su jų šeimininkais. Asmeniškai pasiųstais laiškais verslininkai kviečiami prisidėti kuriant šventinę nuotaiką greta Kalėdų eglės išpuoštais langais bei vitrinomis ir saugia prekyba maistu išsineštinai, pagal šių dienų ribojimus bei reikalavimus.

„Metai buvo sudėtingi, tačiau jie išmokė mus prisitaikyti prie situacijos ir nuolat ieškoti naujų sprendimų. Žinau viena: karantinas neatims iš mūsų gražiausių žiemos švenčių. Kaip ir kasmet, Kauno eglė bus unikali. Labai kviečiu saugiai ir jaukiai eglutės įžiebimą stebėti namuose. Pagrindinis Kauno Kalėdų akcentas Rotušės aikštėje visų lauks iki pat Trijų karalių šventės, tad neskubėkime ir pasimėgaukime šiuo laikotarpiu. Visiems linkiu ramių ir saldžių švenčių“, – renginio išvakarėse, kreipdamasis į kauniečius bei jų svečius, sakė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Klaipėdos eglė

Klaipėda žiemos švenčių laukimą pradės gruodžio 5 d. 17 val. Skambant šventiniam koncertui Teatro aikštėje nušvis svarbiausias žiemos švenčių simbolis – eglutė ir visą šventinį laikotarpį papuošianti šviesos instaliacija „Šiaurinė žvaigždė“.

Šventinį vakarą klaipėdiečiai ir visi mylintys uostamiestį internetinės transliacijos metu išvys intriguojančią kelionės Kalėdų link pradžią – specialiai Klaipėdai dedikuotą šventinį koncertą su atlikėjų sveikinimais iš įvairių Lietuvos miestų. Koncertas „Kalėdos atkeliauja į Klaipėdą“ sujungs įvairias sostines: Vilnių – Lietuvos sostinę, Kauną – laikinąją sostinę, Nidą – būsimą Lietuvos kultūros sostinę ir Klaipėdą – būsimą Europos jaunimo sostinę. Šventiniam koncertui diriguos pats Kalėdų Senelis.

Gruodžio 5-osios vakarą Teatro aikštėje kartu su eglute nušvis ir visą kalėdinį laikotarpį iki Naujųjų lydės šviesos instaliacija „Šiaurinė žvaigždė“. Instaliacijos autorius – šviesos menininkas Arvydas Buinauskas.

Teatro aikštėje savivaldybė taip pat planuoja transliuoti garso įrašus su rekomendacijomis ir įpareigojimais, kaip žmonėms elgtis šalia eglutės, priminti, kad negalima būriuotis.

Šventinis renginys, taip pat Teatro aikštės papuošimai, programos parengimas, Naujųjų metų fejerverkai savivaldybei atsieis apie 89 tūkst. eurų, kitų erdvių puošyba – 200 tūkst. eurų.

Šiaulių eglė

Šiaulių miesto savivaldybė neatskleidė tikslesnės dienos, kada bus įžiebta Kalėdų eglė, tačiau teigia, kad tai įvyks kitą savaitgalį.

„Kalėdų eglės įžiebimo momento mes neatskiedžiame, renginių neorganizuojame, planuojame kalėdinį stebuklą sukurti ir skleisti netikėtai. Visiškai papuoštas miesto erdves šiauliečiai ir miesto svečiai galės išvysti pirmąjį žiemos savaitgalį“, – teigia savivaldybė.

Šiauliai šiemet Kalėdų laikotarpio iniciatyvoms skyrė 58 tūkst. eurų, pagrindinei eglei – 23 tūkst. eurų.

Panevėžio eglė

Panevėžio Laisvės aikštėje Kalėdų eglė bus įžiebta lapkričio 28 d. 18 val., tačiau jokio šventinio renginio prie eglės nebus.

Miestiečiai eglės įžiebimą kviečiami stebėti internete – kaledospanevezyje.lt svetainėje bei Panevėžio savivaldybės feisbuko paskyroje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Draudimai bus. Koks Kalėdų sutikimas ,prie eglės?

Padarytų kokia nors internetine egle ir mažiau kainuotų ir ta patį pamatys ,nes prie eglių nerekomenduoja eiti.

KLAUSIMAS

O kas tos kaledos O KODEL YRA TA SVENTE O kodel ji svenciama O kodel jos saldzios

SUSIJUSIOS NAUJIENOS