Kaliningrado pasienyje daug kur neliks valstybės sienos apsaugos zonos | Diena.lt

KALININGRADO PASIENYJE DAUG KUR NELIKS VALSTYBĖS SIENOS APSAUGOS ZONOS

  • 1

Nuo sausio 1 d. Lietuvos pasienyje su Rusijos Kaliningrado sritimi, kur valstybės siena eina Nemuno, Širvintos ir Šešupės upėmis, bei ten, kur yra įdiegtos stebėjimo sistemos, sausumos dalyje naikinama valstybės sienos apsaugos zona (VSAZ).

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) manymu, toks sprendimas ne tik sumažins administracinę naštą, bet ir panaikins suvaržymus teisėtai fizinių ir juridinių asmenų veiklai, sudarys papildomas sąlygas rekreacinei ir ūkinei veiklai, turizmo plėtrai.

VSAZ – tai nuo valstybės sienos į Lietuvos teritorijos gilumą einanti paženklinta pasienio ruožo teritorijos dalis, kurioje valstybės sienos apsaugai ir jos tvarkymui užtikrinti įgyvendinamos techninės, organizacinės ir teisinės valstybės sienos apsaugos priemonės. Paprastai ši zona į Lietuvos teritorijos gilumą nuo sienos tęsiasi nuo maždaug 50 metrų iki kelių kilometrų. Į specialiais ženklais pažymėtą VSAZ patekti galima tik VSAT įrašius asmenis į Asmenų, turinčių teisę būti valstybės sienos apsaugos zonoje, pasienio juostoje, pasienio vandenyse, kurių vandenimis arba krantais eina išorės siena, sąrašą.

Sienos apsaugos zonos ribos 2007 m. pasienyje su Rusija buvo nustatytos siekiant stiprinti Europos Sąjungos išorės sienos apsaugą. Į šią zoną, kaip teigiama VSAT pranešime, pateko vietovės, kuriose fiksuota padidinta valstybės sienos pažeidimų ir kontrabandos gabenimo rizika. Patekti į VSAZ norintys asmenys privalėjo iš anksto gauti nemokamą pasieniečių leidimą.

Lietuvos ir Rusijos pasienyje įdiegus modernias stebėjimo sistemas, kitas technines ir organizacines priemones, VSAT šiuo metu yra pajėgi tinkamai užtikrinti šio sienos ruožo ir aplinkinių teritorijų stebėjimą bei kontrolę, tad atsisakoma VSAZ ir joje numatytų suvaržymų fiziniams bei juridiniams asmenims.

Tiesa, VSAZ ir toliau išliks prie dalies pasienyje su Rusija esančių tiltų ar viadukų, kur nusikalstamumo per valstybės sieną rizika tebevertinama kaip aukšta, ir pasienio vandenyse, kur sunkiau stebėti valstybės sieną. VSAZ išlieka ir toliau bus žymima prie Vištyčio ežero, taip siekiant išvengti netyčinio valstybės sienos kirtimo dėl neatsargumo šiame vandens telkinyje.

Taip pat VSAZ ir toliau liks nužymėta daugelyje vietovių Lietuvos bei Baltarusijos pasienyje. Čia zonos ribos bus nežymiai pakoreguotos vienur jas išplečiant, kitur – siaurinant.

GALERIJA

  • Kaliningrado pasienyje daug kur neliks valstybės sienos apsaugos zonos
VSAT nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

kam tai pranesama juk tai VP gal kad galetu ant sio jauko pakabint kontrabanda juk tam bus prikaisiota kameru ir viska matys is 1 posto su irasais tai ir pigiau ir patogiau o reikalui esant yra dronai/ su naktiniu matymu okey...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS