KAM: lapkritį fiksuotas didesnis neigiamos informacinės veiklos intensyvumas | Diena.lt

KAM: LAPKRITĮ FIKSUOTAS DIDESNIS NEIGIAMOS INFORMACINĖS VEIKLOS INTENSYVUMAS

  • 6

Lapkritį fiksuotas didesnis nei įprastai neigiamos informacinės veiklos intensyvumas, sekmadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Jos teigimu, Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikai lapkritį užfiksavo 308 neigiamos informacinės veiklos bruožų turėjusius atvejus, kuriais buvo siekiama daryti poveikį šalies visuomenei, mažinti piliečių pasitikėjimą Lietuvos naryste NATO, prezidento bei valdžios institucijomis.

„Priešiška informacija buvo skleidžiama tikslingai, norint sukelti žmonių nepasitenkinimą, skatinti nusivylimo nuotaikas, klaidinti, skaldyti visuomenę. Prieš Lietuvos valstybę nukreiptą neigiamą informacinę veiklą daugiausiai vykdė su Rusijos bei Baltarusijos informacine-elektronine erdve susiję informacijos šaltiniai“, – teigia KAM.

Analitikų duomenimis, pagrindiniais taikiniais lapkritį tapo Lietuvos energetinė nepriklausomybė, šalies užsienio politika, narystė NATO ir konstitucinių pagrindų apsauga.

Taip pat buvo atakuojamos ir kitos valstybės raidai strategiškai reikšmingos sritys – Lietuvos narystė ES, valstybės istorija, vidaus politika ir socialinė apsauga.

Didžiausias neigiamos informacinės veiklos suaktyvėjimas fiksuotas lapkričio 3-13, 16-21 ir lapkričio 26-29 dienomis, jis yra sietinas su Astravo AE veiklos pradžia, Lietuvos ir JAV susitarimu dėl sraigtasparnių UH-60 „Black Hawk“ įsigijimo, Lenkijos prezidento vizitu Lietuvoje, Baltijos šalių sprendimu dėl naujų sankcijų Baltarusijai, Vilniuje vykusiu IX tradiciniu Laisvosios Rusijos forumu, Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos pokalbiu su Baltarusijos pilietinės visuomenės lydere Sviatlana Cichanouskaja, NATO bei nacionalinėmis karinėmis pratybomis „Brilliant Jump 2020“ („Nuostabusis šuolis 2020“) bei „Geležinis vilkas 2020“.

Lapkričio mėnesį didžiausios eskalacijos sulaukė klausimai, susiję su ekonomikos ir energetikos (33,77 proc.), užsienio politikos (23,38) bei gynybos (20,45) sritimis.

„Rusijos ir Baltarusijos informacinėje aplinkoje toliau buvo aktyviai išnaudojama Lietuvos–Baltarusijos santykių tema, nuosekliai formuojant Lietuvos, kaip nedraugiškos Baltarusijai, agresyvios ir provokuojančios valstybės, įvaizdį. Teigiama, kad neva protestus šioje šalyje finansiškai remia su JAV susijęs valstybės perversmų organizavimo centras, kurio finansavimo kanalai eina per Baltijos šalis ir Lenkiją, o šalies opozicija veikia kaimyninių užsienio šalių, mokančių jiems pinigus, interesais“, – rašoma pranešime.

Jame taip pat teigiama, kad priešišką retoriką Lietuvos atžvilgiu pasitelkė ir aukščiausia Baltarusijos vadovybė.

„Lietuva tariamai kaltinta neteisėtomis teritorinėmis pretenzijomis, nuolatiniu kišimusi į Baltarusijos vidaus reikalus, isterijos dėl Astravo AE palaikymu, grasinta, kad Baltarusija atsisakys tranzito per Klaipėdos uostą paslaugų“, – teigia KAM.

Anot ministerijos, priešiškų šaltinių dėmesio sulaukė ir Lietuvos–Rusijos santykiai.

„Nuosekliai formuotas Lietuvos, kaip nedemokratiškos, gniaužiančios žodžio laisvę, iškreipiančios istorinę atmintį ir vykdančios politinius persekiojimus valstybės įvaizdis. Eskaluoti kaltinimai Lietuvai dėl tariamos rusų ir rusakalbių diskriminacijos, tautinių mažumų teisės ir žodžio laisvės pažeidimų“, – teigiama pranešime.

„Taip pat teigta, jog suteikdama galimybę savo teritorijoje jau keletas metų iš eilės organizuoti Rusijos demokratinių opozicinių jėgų „Laisvosios Rusijos forumą“, Lietuva neva įžūliai kišasi į Rusijos vidaus reikalus ir kvestionuoja jos teritorinį vientisumą. Priešiškų šaltinių publikacijose buvo skleidžiami naratyvai, kad dėl Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vykdytos politikos subliuško dvišaliai santykiai su Rusija, pati Lietuvos užsienio politika nėra ir nebuvo savarankiška, o naujoji šalies valdžia bus radikaliai rusofobiška ir dėl to galutinai sugadins santykius su Rusija bei Baltarusija“, – rašoma jame.

Anot KAM, priešiškos žiniasklaidos taikiniais lapkričio mėnesį taip pat tapo karinės pratybos Lietuvoje ir naujos sraigtasparnių platformos UH-60 „Black Hawk“ įsigijimas iš JAV vyriausybės.

„Teigta, kad lapkritį Lietuvoje vykusiomis tarptautinėmis bei nacionalinėmis pratybomis „Brilliant Jump 2020“ ir „Geležinis vilkas 2020“, NATO neva siekia didinti karinį spaudimą Baltarusijai ir Rusijai bei įtampą regione. Taip pat buvo menkinami Lietuvos sprendimai įsigyti naujus UH-60 „Black Hawk“ sraigtasparnius ir oro gynybos sistemas NASAMS“, – rašoma pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

analitikai:):):)

Kokie ten analitikai?Atsilupėliai ten sėdi.Kurie niekur daugiau netiko

Iš kur bus teigiama

jei pasižiūrėjus į naują valdžia apima juoda neviltis?

nordland

antraste turetu skambeti taip: feiku kurimo departamentas informuoja ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS