KAM siūlys didinti Lietuvos indėlį Malyje ir Afganistane | Diena.lt

KAM SIŪLYS DIDINTI LIETUVOS INDĖLĮ MALYJE IR AFGANISTANE

Krašto apsaugos ministerija šiemet pasiūlys kiek padidinti Lietuvos karinį indėlį misijose Malyje ir Afganistane, taip pat siųsti karių į Hormūzo sąsiaurį padėti užtikrinti laivybos saugumą į Persijos įlankos šalis.

Šie pokyčiai turėtų atsispindėti ministerijos teikiamame nutarime dėl Lietuvos karinių vienetų dalyvavimo tarptautinėse operacijose.

Nutarimą Seimas turės patvirtinti iki sausio, nes dabartinis parlamento mandatas siųsti karius nustos galioti 2019 metų pabaigoje.

„Yra taktinis padidinimas ten, kur gali trūkti. Mūsų pasiūlymas bus dėl Afganistano, nes ribiniai skaičiai yra iš esmės pasiekti. (...) Tam tikruose laikotarpiuose ten reikalingi papildomi specifinių funkcijų kariai“, – žurnalistams Seime penktadienį sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Apie 50 Lietuvos karių Afganistane dalyvauja NATO vadovaujamoje vietos pajėgų mokymo misijoje „Tvirta parama“, didžiausią karių dalį sudaro specialiųjų operacijų pajėgų kontingentas.

Pasak ministro, papildomų karių Malyje reikia, nes nuo keturių mėnesių iki pusės metų ilgėja Krašto apsaugos savanorių pajėgų, saugančių vokiečių karių stovyklą Gao mieste, pamaina.

„Gali reikėti tam tikro pastiprinimo“, – kalbėjo R. Karoblis.

Jungtinių Tautų taikos palaikymo misijoje MINUSMA Malyje tarnauja apie 40 lietuvių. Pasak ministro, ir šioje misijoje, ir Afganistane ribinius skaičius tikriausiai bus siūloma didinti dešimčia karių.

R. Karoblis pranešė, kad Seimo nutarimo projekte taip pat bus pasiūlyta Lietuvai siųsti karius į Hormūzo sąsiaurį. Tam jau anksčiau pritarė prezidento Gitano Nausėdos vadovaujama Valstybės gynimo taryba.

„Greičiausiai tai būtų sąlyginai nedidelės pajėgos. Svarstome apie štabo karininkus“, – teigė krašto apsaugos ministras.

Hormūzo sąsiauris yra svarbus vandens kelias į atvirą vandenyną iš naftos turtingų Persijos įlankos šalių.

Vakarų šalys apie misiją užtikrinti komercinės laivybos saugumą ėmė svarstyti, kai augant įtampai su JAV Iranas sąsiauryje sulaikė keletą tanklaivių.

Kai kurios Europos valstybės nenori dėtis prie JAV vadovaujamos operacijos, nes tai galėtų dar padidinti įtampą tarp JAV ir Irano.

Prancūzija siūlo kurti europiečių vadovaujamą misiją, bet galutiniai sprendimai kol kas nepriimti. Britai nusprendė prisidėti prie JAV misijos.

Lietuvos politikai kol kas nedetalizuoja, kuriai misijai šalis teiktų pirmenybę.

Lietuvos kariai šiuo metu dalyvauja vienuolikoje tarptautinių misijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

???

Kur jau ne. Mes aplamai jau tampame kiekvienai skylei kamščiu.Reikia atsiminti vieną, - Kiekvienas reiškinys turi ir kita pusę. Ar kada nors tų šalių piliečiai neprisimins mūsų šalies kariškių dalyvavusių jų šalies vidaus reikaluose ? Ir kas ten žino kuo jų atmintis gali atsiliepti mūsų valstybėj ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS