Karalienė Morta liks už borto? | Diena.lt

KARALIENĖ MORTA LIKS UŽ BORTO?

  • 0

Seimo Žmogaus teisių komitetas trečiadienį nepritarė siūlymui pervadinti liepos 6-ąją į Lietuvos karaliaus Mindaugo ir karalienės Mortos karūnavimo dieną.

Sprendimą priimdamas komitetas rėmėsi Lietuvos istorijos instituto nuomone, kad tik Mindaugas laikytas vienvaldžiu karaliumi, o Morta neturėjo oficialaus valstybinio statuso.

Taip pat atsižvelgta į tai, kad šiuo metu egzistuojanti valstybingumą liudijanti šventė yra visuomenės priimta, o siūlomas pakeitimas nėra pakankamai išdiskutuotas visuomenėje, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Galutinį nutarimą dėl šventės pavadinimo priims Seimas.

Dabar teisės aktuose nurodyta, liepos 6-oji yra Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena.

Pataisos iniciatorė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rima Baškienė teigė, kad į šventės pavadinimą būtina įtraukti ir karalienę Mortą, nes ji buvo karūnuota kartu su karaliumi Mindaugu.

Be to, Morta esą vertinta ir kaip svarbus asmuo valstybės valdyme.

„Karalienė Morta buvo svarbus asmuo šalia valdovo Mindaugo. XIII amžiaus 6-ajame dešimtmetyje Morta reiškėsi kaip valdovo bendražygė, dalyvaujanti politiniame gyvenime, patarianti, turinti savo nuomonę bei visokeriopai palaikanti ir stiprindama patį karalių Mindaugą. Karalienė Morta buvo reikšminga asmenybė epochoje, kai Lietuvos karalystė plačiai žengė į suverenių Europos valstybių šeimą, bet kartu dar teko atkakliai kovoti už valstybės ir tautos egzistenciją prieš agresyviąsias, imperines to meto jėgas“, - projekto aiškinamajame rašte cituojamas Lietuvos kultūros fondo prezidiumo atstovas Romas Batūra.

Seimas po pateikimo yra pritaręs minėtai pataisai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS