Kariams leista nutraukti tarnybą mirus artimiesiems | Diena.lt

KARIAMS LEISTA NUTRAUKTI TARNYBĄ MIRUS ARTIMIESIEMS

  • 0

Kariams profesionalams artimo šeimos nario mirties atveju leista palikti tarnybą.

Krašto apsaugos ministro Juozo Oleko įsakymu patvirtintas tvarkos aprašas dėl profesinės karo tarnybos nutraukimo papildytas nauja nuostata, kad karys tai gali padaryti, jei miršta jo sutuoktinis, jei jis netenka vaiko ar įvaikio, motinos ar įmotės bei tėvo arba įtėvio.

Ši nauja sąlyga taikoma tik kariuomenės profesionalams ir nenumato galimybės nutraukti tarnybos šauktiniams.

Iki šiol išimtys, leidžiančios kariui nutraukti profesinės karo tarnybos sutartį, taikytos tik mirus sutuoktiniui ir tik tuo atveju, jei karys dėl to turi vienas auginti vaiką ar įvaikį iki 14 metų ar neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 metų, taip pat jei jo vaikui skirtas specialus nuolatinės slaugos poreikis.

Išimtis taikoma, ir jei karys įgyja pareigą globoti neveiksnų, iš dalies veiksnų asmenį, slaugyti neįgalų artimą giminaitį, ir nėra kam daugiau tuo pasirūpinti.

Atsisakyti profesionalios karo tarnybos galima ir tokiu atveju, kai sutuoktinis yra valstybinės institucijos tarnautojas ir jos sprendimu privalo išvykti iš Lietuvos ar įstoja į Karo akademiją.

Taip pat tarnybą leidžiama nutraukti ūkininkams, kurie ūkyje yra vieninteliai darbingi asmenys, kariams, kurie vieni augina nepilnametį vaiką (įvaikį), taip pat jei karys yra vienintelis darbingas šeimos narys, bet jo pajamos neviršija pareiginės algos bazinio dydžio.

Sutartis kario sprendimu leidžiama nutraukti ir per bandomąjį laikotarpį.

Tuo metu privalomąją pradinę karo tarnybą atliekantiems asmenims, įskaitant šauktinius, anksčiau laiko palikti tarnybą galima, jei jie netenka Lietuvos pilietybės, sveikatos būklė tampa netinkama tarnybai, jei jie sudaro profesionalios karo tarnybos, kario savanorio, aktyviojo rezervo kario sutartį.

Taip pat šią tarnybą numatyta nutraukti asmenims, kurie nuteisti už nusikaltimą ir bausmė jiems neleidžia tarnybos tęsti, jei asmeniui suteikiamos vaiko priežiūros atostogos iki vaikui sukaks treji metai, jei jis vienas augina nepilnametį vaiką, vieninteliai gali pasirūpinti neįgaliu ar ribotai veiksniu asmeniu.

Privalomąją tarnybą savanoriškai atliekančios moterys ją gali nutraukti dėl nėštumo.

Teisės aktai numato, kad privalomoji karo tarnyba asmeniui gali būti nutraukta ir ministro įsakymu, jei atliekant tarnybą būtų padaryta „neproporcingai didelė žala jo asmeniniams ar visuomeniniams interesams“.

Nutraukus (atidėjus) privalomąją karo tarnybą, šauktiniams gali tekti tęsti ją vėliau, jei jie vėl bus pašaukti ar patys pareikš norą atlikti tarnybą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS