Kariuomenė atšaukia A. Gusčių iš pareigų Operacijų centre, pradeda patikrinimą | Diena.lt

KARIUOMENĖ ATŠAUKIA A. GUSČIŲ IŠ PAREIGŲ OPERACIJŲ CENTRE, PRADEDA PATIKRINIMĄ

  • 1

Lietuvos kariuomenė pranešė iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Operacijų centro atšaukianti majorą Aurimą Gusčių. Jo sutuoktinės viešoji įstaiga laimėjo Ekstremalių sveikatai situacijų centro (ESSC) pirkimus mokymams, taip pat pradedamas tarnybinis patikrinimas.

„Dabar iš LRT viešai paskelbtos informacijos kilus įtarimams, kad galimai karininkas nevykdė savo įsipareigojimų vadovybei, taip pat, kad galimai buvo painiojami vieši ir privatūs interesai bei tarnyba naudota asmeniniais tikslais, priimtas sprendimas karininką atšaukti iš SAM Operacijų centro nuo šios dienos ir dėl jo veiklos pradėti tarnybinį patikrinimą“, – rašoma BNS pateiktame kariuomenės atsakyme.

„Lietuvos kariuomenė netoleruoja karių drausmės pažeidimų ir griežtai juos vertina. Apgailestaujame, kad tokia žinia visuomenę pasiekia mums visiems brangios ir svarbios dienos – Sausio 13, mūsų pergalės dienos – metu. Patikiname, kad kariuomenės vadovybė bus griežta ir teisinga. Tikimės, kad tokie pavieniai pavyzdžiai taps pamoka mums visiems“, – rašoma jame.

Lietuvos kariuomenė netoleruoja karių drausmės pažeidimų ir griežtai juos vertina.

Tuo metu krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko atstovė spaudai Liepa Rimkevičienė BNS teigė, kad ministerija „netoleruoja viešųjų ir privačių interesų pažeidimų“.

Kariuomenės teigimu, A. Gusčius spalio 20 dieną informavo savo tiesioginį viršininką ir prašė leidimo užsiimti „pedagogine, informacinių paslaugų, konsultacine valdymo, švietimui būdingų paslaugų ir kita niekur nepriskirto švietimo veiklomis“.

Anot kariuomenės, savo prašyme A. Gusčius nurodė, kad vykdys veiklą viešojoje įstaigoje „Krizių valdymo mokymo centras“ ir gaus už tai atlyginimą, tačiau tai nesukels interesų konflikto.

„Prašyme karininkas savo parašu patvirtino, kad numatoma vykdyti veikla nesukelia viešųjų ir privačių interesų konflikto tarnyboje, nesudaro prielaidų tarnybą panaudoti asmeniniais interesais, nediskredituoja tarnybos autoriteto, nekliudo tinkamai atlikti savo pareigų“, – teigia kariuomenė.

Pasak jos, A. Gusčiui viršininkas lapkričio 5 dieną suteikė leidimą viešojoje įstaigoje užsiimti tik pedagogine veikla laisvu nuo tarnybos metu ir gauti už tai atlyginimą.

LRT tyrimų skyrius trečiadienį pranešė, kad ESSC pirkimus mokymams laimėjo viešoji įstaiga, kuriai vadovauja centrui logistikos klausimais talkinusio majoro A. Gusčiaus sutuoktinė.

Centrinio viešųjų pirkimų portalo duomenimis, ESSC sutartį su prieš kelis mėnesius įsteigta viešąja įstaiga „Krizių valdymo mokymo centru“ sudarė pernai spalio pabaigoje. Sutarties vertė – beveik 10 tūkst. eurų be PVM.

A. Guščius portalui tikino ESSC štabo veikloje nebedalyvaujantis nuo vasaros pabaigos. ESSC patvirtino, jog mokymus vedė ir jis, ir jo sutuoktinė.

Anot A. Guščio, profesinės karo tarnybos kariams nedraudžiama teikti mokymų paslaugų. Konstitucinis Teismas 2015 metais yra išaiškinęs, kad profesinės karo tarnybos kariams yra draudžiama dirbti kitą darbą, išskyrus pedagoginę ar kūrybinę veiklą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Feliksas

Tokiam veikėjui kariuomenei ne vieta, jam galvoje kaip uždirbti. Tokiems šlykštiems tipams ne tėvynė rūpi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS