Kariuomenė: Kremliaus propaganda bandė per V. Rupšio atvejį supriešinti Lietuvą su Ukraina | Diena.lt

KARIUOMENĖ: KREMLIAUS PROPAGANDA BANDĖ PER V. RUPŠIO ATVEJĮ SUPRIEŠINTI LIETUVĄ SU UKRAINA

  • 0

Pasinaudodama kritika kariuomenės vadui generolui Valdemarui Rupšiui dėl buto nuomos iš sūnaus Kremliaus propaganda siekė supriešinti Lietuvą su Ukraina, trečiadienį paskelbė Lietuvos kariuomenė.

Pasak pranešimo, tokie priešiškos informacinės operacijos požymiai, pasak kariuomenės, identifikuoti spalio mėnesį.

Kaip skelbia kariuomenė, Ukrainos žvalgybos institucijos konstatavo koordinuotą priešišką informacinę kampaniją, kuomet Lietuvos žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, neva žinios apie sovietmečiu buvusias kariuomenės vado studijas į Lietuvą atkeliavo iš Ukrainos žvalgybos institucijų.

Kariuomenė nurodo, kad tai buvo klaidinga informacija, ir buvo nustatyta, kad viešai prieinamame „Wikipedia“ puslapyje tekstas apie Lietuvos kariuomenės vadą buvo redaguotas trys dienos iki žinios pasirodymo viešumoje, o adresas, iš kurio tai padaryta, veda į Maskvą.

„Pagrindiniu šios informacinės operacijos tikslu įvardinti bandymai diskredituoti Lietuvos kariuomenės vadą, Ukrainą bei draugiškus Lietuvos ir Ukrainos santykius. Generolo V. Rupšio atvejis Ukrainos analitikų buvo įvertintas kaip aukšto potencialios grėsmės lygio“, – rašoma kariuomenės pranešime.

Generolo V. Rupšio atvejis Ukrainos analitikų buvo įvertintas kaip aukšto potencialios grėsmės lygio.

Anot analitikų, tai nebuvo pirmasis priešiškos propagandos bandymas diskredituoti V. Rupšį. Nustatyta, jog pirmieji informacijos pakeitimai apie kariuomenės vadą „Wikipedia“ rusiškos versijos puslapyje buvo padaryti dar 2020 metų kovo 19 dieną. Taip pat fiksuoti bandymai dar 2022 metais platinti šią informaciją rusiškuose informacijos šaltiniuose, tačiau jie nebuvo sėkmingi.

Iš viso per praėjusius du mėnesius Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikai priešiškoje informacinėje aplinkoje identifikavo 262 unikalius dezinformacijos atvejus gynybos tema.

Pasak analitikų, priešiškos informacijos srauto intensyvumas išliko panašus, o dažniausiai atakuoti taikiniai buvo konstituciniai pagrindai, užsienio politika, Lietuvos narystė NATO ir Lietuvos parama Ukrainai.

Gairės: Valdemaras Rupšys, Kremlius, Rusija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS