Kariuomenė ramina: karo nei šiandien, nei rytoj nebus | Diena.lt

KARIUOMENĖ RAMINA: KARO NEI ŠIANDIEN, NEI RYTOJ NEBUS

  • 50

Lietuvos kariuomenė ramina visuomenę, kad puolimui prieš šalį prielaidų nėra, bet tam rengtis būtina tiek valstybei, tiek kiekvienam jos piliečiui.

„Karo šiandien nebus. Matome poreikį šitą parašyti, nes į mūsų pašto dėžutę vienas po kito krenta laiškai su piliečių klausimais, taip pat karių jau kuris laikas klausinėja šeimų nariai ir draugai, jau yra pasitaikę atvejų, kad uniformuoto kario net parduotuvėje arba degalinėje paklausė „Kada bus karas ir ką man daryti?“ – penktadienį feisbuke paskelbė Lietuvos kariuomenė.

Anot jos, atsižvelgiant į karinės žvalgybos vertinimą, kad įvyktų puolimas prieš Lietuvą, turi būti išpildyti du kriterijai: prie sienos turi būti sutelkti pajėgumai ir turi būti žinomas arba numanomas priešo ketinimas juos panaudoti.

„Tad atsakymas į klausimą „Ar šiandien/rytoj/poryt Lietuvoje bus karas?“ yra pakankamai trumpas: šiandien prie Lietuvos sienų su priešiškomis valstybėmis nėra sutelkta karinė technika, atitinkamai antrasis kriterijus – ketinimas ją panaudoti – irgi nėra išpildytas, todėl karo nei šiandien, nei rytoj nebus“, – skelbiama įraše.

Nauja karinė technika, ginkluotė ir įranga, taip pat brangios pratybos nėra pinigų švaistymas, nes karo metu skylės be karinės technikos ar be tinkamo pasirengimo yra kamšomos karių gyvybėmis.

Kariuomenė primena, kad Rusijos invazija į Ukraina prasidėjo 2022 metų vasarį, o apie karinės technikos telkimą buvo pradėta kalbėti prieš metus – dar 2021 metų pavasarį. Rugsėjį technika buvo perkėlinėjama prie Ukrainos sienų prisidengiant pratybomis, o lapkritį visas vakarų pasaulis, matę aiškias prie Ukrainos sienos sutelktos rusų karinės technikos palydovines nuotraukas, identifikavo puolimo grėsmę.

„Strateginės, ilgojo laikotarpio įžvalgos, Lietuvos kariuomenės kompetencijai nepriklauso. Tad ar Rusija ruošiasi karui su NATO ir ar Trečiasis pasaulinis karas yra ant nosies – vertiname ne mes, tą daro aukščiausi valstybės pareigūnai, politikai ir sprendimų priėmėjai“, – teigiama įraše.

Lietuvos kariuomenė skelbia turinti pilną žvalgybinį paveikslą apie tai, kas šiuo metu vyksta prie Lietuvos sienų ir ramina, kad padėtis nepasikeitusi nuo 2022-ųjų.

Visgi, anot jos, ruoštis karui būtina, o „ruošimasis karui yra kasdieninė kariuomenės pareiga ir tiesioginė užduotis, taip pat greičiausiai ir kiekvieno šalies piliečio“.

„Atsarginis ratas automobilyje nėra pinigų švaistymas, nes jo neturint, automobilio krovimas ant traliuko kainuos daug brangiau. Nauja karinė technika, ginkluotė ir įranga, taip pat brangios pratybos nėra pinigų švaistymas, nes karo metu skylės be karinės technikos ar be tinkamo pasirengimo yra kamšomos karių gyvybėmis“, – akcentuojama pranešime.

Gairės: karas, kariuomenė
Rašyti komentarą
Komentarai (50)

senas kavenskas

Na , jei kas rytą taip sakyti - ,,karo nei šiandien, nei rytoj nebus..'' tai karo niekada nebus ! :) peace forever !

alis...

pažadėjai,- patiešijai... neišpildei,- sugriešijai... į Dievą dabar mažai kas tiki... o gaila...

Vanda

O poryt ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS