Kariuomenės vadas su JAV generolu leitenantu aptarė bendradarbiavimo galimybes | Diena.lt

KARIUOMENĖS VADAS SU JAV GENEROLU LEITENANTU APTARĖ BENDRADARBIAVIMO GALIMYBES

  • 0

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys trečiadienį Vilniuje susitiko su Penktojo JAV sausumos pajėgų korpuso vadu generolu leitenantu Johnu S. Kolasheskiu.

Generolai aptarė atvykstančio JAV korpuso štabo uždavinius, regioninio saugumo klausimus bei galimas platesnio bendradarbiavimo galimybes, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

„Tai yra labai reikšmingas vizitas, kurio metu dar labiau sustiprinome šiltus ir glaudžius ryšius su Jungtinių Amerikos Valstijų kariuomene. Šiemet atkurtas penktasis JAV sausumos pajėgų korpusas, kuris dar antrajame pasauliniame kare buvo naudojamas Europos gynybai, yra vienas iš keturių JAV turimų korpusų. Tai svarbi atgrasymo žinutė potencialiems priešininkams“, – sakė V. Rupšys.

„Regione dabar turime aiškią JAV karinę struktūrą, kuri demonstruoja sąjungininkų ryžtą. Mums tai naudinga dar ir tuo, kad turėsime geresnes galimybes bendradarbiauti su korpuso padaliniais ir štabu ugdydami savo gebėjimus vykdyti gynybą kartu“, – teigė jis.

Penktojo JAV sausumos pajėgų korpuso vadas šiuo metu lankosi Europoje. Lietuva yra antroji valstybė po Lenkijos, į kurią jis atvyko pristatyti savo vadovaujamo vieneto veiklą.

JAV armijos 5-ojo korpuso štabas yra įsikūręs Kentukio valstijoje Knokso Forte. Tai yra virš 600 karių štabas, jo priešakinė dalis, apie porą šimtų karių, nuo šių metų spalio mėnesio įsikurs Lenkijos mieste Poznanėje. Tai bus svarbiausia JAV vadavietė NATO rytiniame flange.

Pagrindinės priešakinės vadavietės užduotys bus vykdyti JAV rotacinių pajėgų Europoje operacinį planavimą, vadovavimą ir priežiūrą. Taip pat ši vadavietė bus pasirengusi suteikti papildomus pajėgumus sąjungininkams regione.

Planuojama, kad kitais metais vyksiančiose pratybose „Defender-Europe 21“ („Europos gynėjas 21“) Balkanų ir Juodosios jūros regione, 5-asis JAV sausumos pajėgų korpusas bus pagrindiniu dalyviu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS