Kariuomenės vadas teigia remiantis ministro sprendimą dėl KOP vado | Diena.lt

KARIUOMENĖS VADAS TEIGIA REMIANTIS MINISTRO SPRENDIMĄ DĖL KOP VADO

  • 7

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Vytautas Jonas Žukas teigia remiantis krašto apsaugos ministro sprendimą dėl Karinių oro pajėgų (KOP) vado pulkininko Audronio Navicko.

„Susipažinęs su tyrimo metu surinkta medžiaga, noriu išreikšti paramą pastariesiems krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio sprendimams. Visiškai pritariu, kad reikia labai tiksliai, pagal nustatytas procedūras, išsiaiškinti, ar iš tiesų buvo padaryti KAM Gynybos resursų tarybos sprendimui prieštaraujantys bei grėsmę nacionaliniam saugumui keliantys veiksmai“, – teigiama vado komentare, kurį BNS perdavė jo atstovas spaudai.

Krašto apsaugos ministro sprendimu pulkininkas įtrauktas į Lietuvos kariuomenės personalo laikinąjį rezervą, jam gresia būti išleistam į atsargą. Pagal įstatymus, jeigu per du mėnesius A.Navickui nebus pasiūlytos jo kvalifikaciją ir laipsnį atitinkančios pareigos Lietuvos kariuomenėje, karininkas bus išleistas į atsargą.

Nustatyta, kad „pulkininkas A.Navickas, būdamas aukščiausiu Lietuvos karinių oro pajėgų pareigūnu, neužtikrino 2016 metų vasario 9 dieną KAM Gynybos resursų tarybos posėdyje išsakytos politinės nuostatos – neremontuoti karinių sraigtasparnių Rusijoje – įgyvendinimo“.

„Atkreipiu visų Lietuvos karių dėmesį, kad pagal Lietuvos karių etikos kodeksą, atliekant savo pareigas, yra privaloma laiku ir tiksliai vykdyti savo tiesioginio vado (viršininko) bei kitų vadų (viršininkų) įsakymus, nurodymus ir pavedimus, žinoti jo priimamus sprendimus bei atliekamus veiksmus pagrindžiančius teisės aktus“, – teigia V.J.Žukas.

Anot jo, pernai vasarį Krašto apsaugos ministerijos Gynybos resursų taryba nutarė pratęsti dviejų iki tol naudotų sraigtasparnių „Mi-8T“ eksploataciją juos kapitaliai suremontuojant, kol 2020 metais bus įsigyti papildomi vakarietiški sraigtasparniai.

„Pažymėtina, kad toks sprendimas buvo priimtas su sąlyga, kad sraigtasparnių remontą atliks ne Rusijos Federacijos įmonės“, – pabrėžė kariuomenės vadas.

Jis teigė praėjusiais metais tuometiniam KOP vadui A.Navickui suteikęs įgaliojimą Lietuvos kariuomenės vardu sudaryti reikiamas sutartis dėl minėtų sraigtasparnių „Mi-8T“ kapitalinio remonto paslaugų pirkimo. Praėjusių metų spalį A.Navickas sudarė dvi sutartis – po atskirą kiekvieno sraigtasparnio remontui – su konkursą laimėjusia Lietuvos įmone „Helisota“, tačiau jose buvo nurodyta, kad tiekėjas darbams vykdyti ketina pasitelkti vieną Rusijos Federacijos įmonę.

„2016 metų lapkritį, paaiškėjus šioms aplinkybėms, sutartys su „Helisota“ buvo sustabdytos ir pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl jų sudarymo aplinkybių“, – priminė V.J.Žukas.

Tuomet A.Navickas nušalintas nuo pareigų. Po tarnybinio patikrinimo karininkas į pareigas nebegrįžo.

„Savo ruožtu patikinu, kad ir toliau dėsiu pastangas, kad kiekvienas Lietuvos kariuomenės karys, valstybės tarnautojas ir pagal darbo sutartį dirbantis darbuotojas, dalyvaujantis prekių ar paslaugų pirkimo procesuose, savo pareigas vykdytų sąžiningai ir atsakingai“, – pareiškė kariuomenės vadas.

A.Navickas KOP vadovavo nuo 2014 metų birželio.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

įdomu

sakykite tai kaip baigėsi su tais auksiniais šaukštais ???ar niekas nieko ir kaip nebūta ...

Anonimas

Gerb. kariuomenės Vade, Gaila, kad neturime techninių specialistų, galinčių (turinčių) eksploatuoti importinę strateginę techniką. Tai mūsų Šalies problema. Kas dabar belieka - atleisti KOP Vadą ir nurašyti brangią ir galinčią tarnauti brangią įrangą? Nepraraskime mąstančių Žmonių. Vardan ko tai daroma, Vade?

Anonimas

Gerb
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS