Karo akademijoje prisiekė Jaunesniųjų karininkų vadų mokymų klausytojai | Diena.lt

KARO AKADEMIJOJE PRISIEKĖ JAUNESNIŲJŲ KARININKŲ VADŲ MOKYMŲ KLAUSYTOJAI

  • 3

Sekmadienį Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje įvyko Lietuvos kariuomenės jaunesniųjų karininkų vadų mokymų (JKVM) klausytojų priesaikos ceremonija, kurios metu priesaikos žodžius ištarė 87 Lietuvos karo akademijoje Vilniuje ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje JKVM dalyvaujantys kariai.

Šventėje dalyvavo krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, Lietuvos karo akademijos viršininkas plk. Juozas Kačergius, Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo akademijos prodekanė prof. dr. Snieguolė Matulienė, Karo akademijos vadovybė, instruktoriai, prisiekiančiųjų artimieji.

Krašto apsaugos ministras R. Karoblis prisiekusiems JKVM klausytojams linkėjo savo tarnybą matyti ne kaip pareigą, bet kaip asmeninį indėlį į saugesnės Lietuvos kūrimą ir jausti didelį džiaugsmą, prisidėjus prie stipresnės kariuomenės kūrimo. „Būkite ištikimi savo priesaikai ir tarnaudami prisiminkite bene garsiausią pasaulyje priesaką Tėvynei: „Neklausk, ką dėl tavęs padarė tavo šalis; o klausk, ką tu dėl jos padarei“. Teįkvepia šie žodžiai pavyzdingai tarnybai ir Lietuvos saugumo stiprinimui“, - kalbėjo ministras.

Sveikindamas JKVM karius, akademijos viršininkas plk. J. Kačergius ragino juos ir toliau būti smalsius, aktyvius, nesustoti ir nuolat tobulėti.

Šiais metais Lietuvos valstybei prisiekė šeštoji Lietuvos karo akademijos JKVM klausytojų laida, kurią sudaro studentai ir absolventai iš dvidešimt vienos aukštosios mokyklos, 2018 m. rudenį tarnybą pradėję Lietuvos karo akademijoje (61 klausytojas) ir Dragūnų batalione (26 klausytojai). 3 JKVM pirmo kurso klausytojai jau buvo prisiekę anksčiau kaip kariai savanoriai, bazinių karinių mokymų dalyviai ar atlikę nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, sakoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

Priesaikos metu buvo pristatytas ir geriausias JKVM klausytojas, kuriam suteikta teisė visų prisiekusių klausytojų vardu pabučiuoti Akademijos vėliavą. Juo išrinktas Didžiojoje Britanijoje informatiką ir programavimą studijavęs Lensterio universiteto absolventas, po studijų į Lietuvą grįžęs Žygimantas Stancelis. Jaunuolis pasiekė gerų mokymosi rezultatų, parodė puikų pasirengimą ir tapo geru pavyzdžiu kitiems JKVM klausytojams.

Priesaikos ceremonija taip pat vyks vasario 16 d. Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirto minėjimo metu Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus kiemelyje, kur prisieks JKVM dalyviai, besimokantys šiame mieste, Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykloje.

Šiuo metu Vilniuje (Lietuvos karo akademijoje) mokosi 242, Klaipėdoje - 68, Kaune - 174 JKVM klausytojai.

Sėkmingai baigusiems trejų metų kursą JKVM absolventams suteikiamas atsargos jaunesniojo karininko (leitenanto) laipsnis ir rezervo būrio vado kvalifikacija. Atsargos karininkai turi realias galimybes tarnauti Lietuvos kariuomenėje ir siekti karininko karjeros.

GALERIJA

  • Karo akademijoje prisiekė Jaunesniųjų karininkų vadų mokymų klausytojai
  • Karo akademijoje prisiekė Jaunesniųjų karininkų vadų mokymų klausytojai
  • Karo akademijoje prisiekė Jaunesniųjų karininkų vadų mokymų klausytojai
  • Karo akademijoje prisiekė Jaunesniųjų karininkų vadų mokymų klausytojai
  • Karo akademijoje prisiekė Jaunesniųjų karininkų vadų mokymų klausytojai
Ievos Budzeikaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jei

esi sausumos pajėgų praporščikas tave vadina kusok(gabalas), jei jūrinis tai sunduk(skrynia), ir tas ir anas buna dazniausiai atsakingi uz ukine dali amunicija ir t. t vienžodž vagys

Tai

cia praporšcikai?

jefreitorius -feldmarsalas

prisieke serzantuj -majoruj gynt mama iki apsisikimo...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS