Karo akivaizdoje: šauliams ir krašto apsaugos savanoriams – daugiau teisių? | Diena.lt

KARO AKIVAIZDOJE: ŠAULIAMS IR KRAŠTO APSAUGOS SAVANORIAMS – DAUGIAU TEISIŲ?

  • 0

Seime užvirė diskusija dėl leidimo šauliams ir krašto apsaugos savanoriams leisti namuose laikyti A kategorijos automatinių ginklų. Ne visi parlamentarai supranta, ką iš tiesų bus galima laikyti namuose, praneša LNK.

Robertas šauliu tapo Rusijai okupavus Krymą. Jis priklauso koviniam šaulių būriui. Visai ekipuotei jis jau išleidęs daugiau nei 70 tūkst. eurų: „Galėčiau stoti į kovą per 10 minučių.“ Roberto turimas ginklas priklauso B kategorijai – tai pusiau automatinis AR15 tipo šautuvas. „Tai yra NATO standartinis ginklas“, – sako kovinis šaulys Robertas Juodka.

Pagal įstatymus tokį pusiau automatinį ginklą šauliai ir krašto apsaugos savanoriai gali laikyti namuose. Seimas jau kelerius metus diskutuoja, ar šauliams ir krašto apsaugos savanoriams leisti namuose laikyti ir automatinius ginklus.

Seime dėl to diskusijų netrūksta. Ką iš tiesų namuose galės laikyti šauliai, aišku ne visiems parlamentarams. Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Julius Sabatauskas įsitikinęs, kad šauliai namuose galės laikyti iš esmės visus A tipo ginklus: „Automatiniai šaunamieji ginklai – mažiausiai blogybė, duslintuvai, naktinio matymo taikikliai, toliau prasideda visas įdomumas: visų kalibrų patrankos, haubicos, minosvaidžiai.“

Aurelijus Veryga – ilgametis šaulių sąjungos narys, įsitikinęs, kad sėjamos nepagrįstos baimės.

„Arba ponas J.Sabatauskas neskaito normaliai įstatymų, arba nelabai supranta, kas parašyta lietuviškai. Mes kalbame apie automatinius A kategorijos ginklus“, – situaciją komentuoja Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Galiausiai įstatymui pritarta. Nuo liepos šauliai ir krašto apsaugos savanoriai namuose galės laikyti ne tik B ir C kategorijos pusiau automatinius, bet ir A kategorijos automatinius ginklus.

Iki šiol automatiniai ginklai civiliams nebuvo prieinami, juos buvo galima laikyti tik tam tikrose saugyklose. Įsirengus tokią namuose, bus galima ginklą laikyti nuolat šalia savęs.

Jūs įsivaizduokite, kas būtų buvę, jeigu Ukrainoje būtų stovėję batalionai, brigados, laukdami išduodamų ginklų ir tuo metu vyksta oro antskrydis ar raketų smūgis.

„Jeigu šaulys laikytų ginklą namuose, jis turi turėti ir apsauginę signalizaciją, seifą, atitikti visus kitus reikalavimus pagal Ginklų šaudmenų kontrolės įstatymą“, – sako Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės vadas Mindaugas Sakalauskas.

Kovinių šaulių vien Vilniaus rinktinėje yra per 200, visi turi tarnybinių ginklų, dažniausiai pratybose naudojamus AK4 automatinius šautuvus.

„Jūs įsivaizduokite, kas būtų buvę, jeigu Ukrainoje būtų stovėję batalionai, brigados, laukdami išduodamų ginklų ir tuo metu vyksta oro antskrydis ar raketų smūgis“, – pateigia pavyzdį kovinis šaulys R.Juodka

„Pranašumas, kad ginklai nebus laikomi kažkokiame viename sandėlyje, ką gana lengva subombarduoti ir sunaikinti“, – teigia atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis.

Tačiau atsargos pulkininkas įsitikinęs, kad nuosavus automatinius ginklus turės ne visi koviniai šauliai ir krašto apsaugos savanoriai: „Minimali suma susikomplektuoti ginklą su naktinio matymo įranga būtų kokie 7–8 tūkst. eurų. Ne kiekvienas šaulys galės sau tai leisti.“

Be leidimo laikyti automatinius ginklus, nuo šiol šauliams suteikiama teisė kartu su policijos pareigūnais ar pasieniečiais tarnybos metu naudoti prievartą, specialiąsias priemones ar šaunamuosius ginklus.

Gairės: šauliai, savanoriai, ginklai, karas Ukrainoje, Ginkluotė, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS