Karo pabėgėlių iš Ukrainos centrus planuojama atidaryti Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje | Diena.lt

KARO PABĖGĖLIŲ IŠ UKRAINOS CENTRUS PLANUOJAMA ATIDARYTI KLAIPĖDOJE, ŠIAULIUOSE, PANEVĖŽYJE

Karo pabėgėlių iš Ukrainos centrus artimiausiu metu planuojama atidaryti ir Klaipėdoje, Panevėžyje bei Šiauliuose, sako sekmadienį Vilniuje atidarytą ukrainiečių registracijos centrą aplankiusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Tai yra trečiasis registracijos centras, pirmieji du centrai veikia Marijampolėje ir Alytuje, šiuo metu su Vilniaus savivaldybe ieškome papildomų patalpų, kur galėtų veikti panašus centras, nes poreikis yra didžiulis. Akivaizdu, kad skaičius augs ir šitų trijų taškų nepakanka, mes dėliojamės veiksmus, kad artimiausiu metu panašūs centrai atsidarytų Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje“, – žurnalistams pirmadienį sakė A. Bilotaitė.

Ministrė taip pat patvirtino, kad kartu su visuomenine iniciatyva „Stiprūs kartu“ planuojama patiems vykti atsivežti pabėgėlių iš Lenkijos.

Akivaizdu, kad skaičius augs ir šitų trijų taškų nepakanka, mes dėliojamės veiksmus, kad artimiausiu metu panašūs centrai atsidarytų Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.

„Su „Stiprūs kartu“ iš Lenkijos vešime juos tiesiai į Vilnių, todėl reikalingas ne vienas centras“, – pažymėjo A. Bilotaitė.

Ministrė informavo, kad šiuo metu migracijos sistemoje yra užsiregistravę apie 3,2 tūkst. asmenų, kurie paprašė laikino leidimo gyventi Lietuvoje.

„Bet tikrai akivaizdu, kad žmonių skaičius gali būti gerokai didesnis, ne visi yra užsiregistravę, lauksime, noriu patikinti, kad žmonės, kurie atvyko iš Ukrainos bėgdami nuo karo, gali registruotis mūsų registracijos centruose arba Migracijos departamento padaliniuose, kur jie šiuo metu yra“, – sakė A. Bilotaitė.

Sostinėje sekmadienį atidarytas laikinas registracijos centras baigiamame statyti Vilniaus Joachimo Lelevelio inžinerijos gimnazijos priestate.

Centre dirba 30 Migracijos departamento specialistų, jis veiks ilgiausiai iki rugpjūčio 1 dienos, kad mokykla spėtų pasirengti planuojamam priestato atidarymui rugsėjį.

Taip pat šalyje veikia ukrainiečių registracijos centrai Alytuje ir Marijampolėje. Laikinuose ukrainiečių registracijos centruose vykdomos migracijos procedūros ir paskirstymas į laikino apgyvendinimo vietas, čia pabėgėliai gali apsistoti iki 72 valandų.

„Sistema vyksta taip, kad pirmiausia yra priėmimo punktas, kur surenkama pradinė informacija, iš kur žmonės atvyko, kokios pagalbos jiems reikia, suteikiami maisto paketai, veikia vaikų kambarys kur tėvai, kol laukia procedūrų, gali mažuosius palikti pažaist. Šituose registracijos centruose yra galimybė žmonėms gauti nakvynę iki 72 valandų, šiame registracijos centre (Vilniuje) yra apie 150 lovų, ir žmonės, jei reikia, gali praleisti 72 valandas, kol bus surastas būstas, kur jie galės apsistoti ilgesnį laiką“, – kalbėjo ministrė.

Vidaus reikalų ministerijos šeštadienį teiktais duomenimis, ukrainiečių apgyvendinimui savivaldybėse paruošta per 11 tūkst. vietų. Lietuvos žmonės per pilietinę iniciatyvą „Stiprūs kartu“ užregistravo daugiau nei 7 tūkst. būstų ir yra pasirengę priimti 23 tūkst. ukrainiečių.

GALERIJA

  • Karo pabėgėlių iš Ukrainos centrus planuojama atidaryti Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje
  • Karo pabėgėlių iš Ukrainos centrus planuojama atidaryti Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje
  • Karo pabėgėlių iš Ukrainos centrus planuojama atidaryti Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje
VRM nuotr.
Gairės: karo pabėgėliai, pabėgėlių centrai, VRM, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS