Kas skautus taip traukia į mišką? | Diena.lt

KAS SKAUTUS TAIP TRAUKIA Į MIŠKĄ?

  • 0

Visame pasaulyje skautijos pradžia laikoma prieš 108 metus skautų įkūrėjo Lordo Roberto Baden-Powell‘io suorganizuota pirmoji skautų stovykla. Lygiai taip ir šiandien, stovyklavimas miške visame pasaulyje yra neatsiejamas nuo skautų ir jų nešamų idėjų.

Didžiausia Lietuvoje skautų organizacija Lietuvos skautija. Jos nariai kas met, ir šiltojo, ir šaltojo sezono metu grįžta į gamtą mokytis ir išbandyti save, o kartu ir gerai praleisti laiką. Pernai, per tris vasaros mėnesius, skautai galėjo džiaugtis daugiau nei 17 skautiškų stovyklų vykusių 8 skirtinguose Lietuvos kampeliuose. Bet kas skautus taip traukia į mišką?

Gamta lietuviams artima ir magiška atrodė jau nuo senų senovės. Šiais laikais, gamta – tai vaikams dažnai dar nepažinta ir neištirta erdvė. Ji kiekvieną minutę juda, keičiasi, alsuoja gyvybingumu, todėl išgyventi joje nėra taip paprasta. Nors skautai į mišką keliauja tik tam tinkamai pasiruošę, kiekvienam iš jų stovykla tampa iššūkiu, priverčiančiu žengti žingsnį iš savo komforto zonos, mokytis ir augti.
Skautų stovykloje sukuriama aplinka leidžia vaikams saugiai išbandyti save įvairiausiose gyvenimo srityse, nebijant suklysti. Čia gali tapti kuo tik nori – fotografu, žygio vadu, virėju, menininku, sportininku, finansininku ar net pramogų pasaulio žvaigžde. Tai ne tik leidžia skautams atrasti jiems patinkančius užsiėmimus ir pritaikyti geriausius savo įgudžius. Kiekvienas pasirinktas vaidmuo skautus moko prisiimti atsakomybę už save ir savo rolę, būti savarankiškais, o kartu ir pajausti, kokią didelę įtaką kiekvienas jų daro savo bendražygių komandai.

Komandinis darbas yra vienas kertinių skautavimo pagrindų, ypač svarbiu tampantis skautų grupei iškeliaujant stovyklauti. Taip skautai mokosi aiškiai matyti savo indėlį ir jo svarbą, siekiant grupės tikslų. Komandinė veikla skautus ne tik moko, bet ir suartina. Kas dien kartu susidurdami su iššūkiais jie dalinasi patirtimi, padeda vienas kitam, pažįsta savo grupės narių silpnąsias ir stipriąsias puses. Taip atsiradęs draugų būrys dažnai išlieka artimas ne vienerius metus, o kartu grįžti į mišką, prisiminti praėjusias stovyklas ir patirti naujų nuotykių tampa vienu malonumu.

Žinoma, į mišką skautai skuba ne vien nekantraudami tobulinti save. Kiekviena stovykla vaikams į atmintį įsirėžia kaip fantastiškas nepamirštamas nuotykis. Kad taip ir atsitiktų, programa stovyklose rūpinasi suburtos skautų vadovų komandos, pasitelkiančios visą savo fantaziją tam, kad skautai kuo geriau ir įdomiau praleistų laiką. Tik šių savanorių dėka, skautai gali džiaugtis fantastiškomis stovyklomis, į kurias grįžti norisi vėl ir vėl.

Tam, kad skautavimą išandyti ir save patikrinti galėtų kiekvienas, Lietuvos skautija vasarą organizuoja stovyklas „Skautai neskautams“, į kurias kviečia su skautavimu dar nesusipažinusius vaikus. Tai geriausias būdas iš arti pažiūrėti, ką organizacijos nariai veikai miškuose, pažinti save, o gal būt net gi suprasti, kad skautų judėjimas tinkamas ir įdomus būtent tau.

GALERIJA

  • Kas skautus taip traukia į mišką?
  • Kas skautus taip traukia į mišką?
  • Kas skautus taip traukia į mišką?
Skautų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS