Kažkada neįvertinta kirpėjo profesija dabar – viena patraukliausių | Diena.lt

KAŽKADA NEĮVERTINTA KIRPĖJO PROFESIJA DABAR – VIENA PATRAUKLIAUSIŲ

  • 2

Grožio paslaugų srities profesijos traukia vis daugiau jaunimo. Specialistų teigimu, kažkada neįvertinta kirpėjo profesija dabar yra viena patraukliausių.

Siekdami įgyti paklausias specialybes mokiniai vis dažniau praveria profesinių mokyklų duris. Viena populiariausių – kirpėjo specialybė, traukianti jaunimą įgyvendinti kūrybinius gebėjimus, kurti verslą ir gauti gerą atlyginimą.

Ši profesija populiari tarp įvairaus amžiaus žmonių, o pirmuosius žingsnius galima žengti baigus vos 10 ar 12 klasių.

„Profesija buvo visą laiką patraukti tiems, kas norėjo gražiai atrodyti ir puošti kitus ir kam patiko dirbti su plaukais. Nesvarbu, koks amžius, šią profesiją renkasi ir vyresnio amžiaus moterys, ir vyrai labai ją pamėgę, ir jaunimas“, – pasakoja profesijos mokytoja Žaneta Griškevičienė.

Kirpėjos amato besimokanti Julija sako, kad vis dar gajus mąstymas, jog norint būti sėkmės sulaukusiu specialistu reikia būtinai mokytis aukštojoje mokykloje ir turėti diplomą.

„Tačiau aš vis tiek ėjau savo keliu. Pati neplanavau mokytis šios specialybės, ją rinktis pasiūlė tėtis. Nė kiek nesigailiu, nes man pačiai patinka, turiu šiam darbui reikalingo kruopštumo ir norą dirbti“, – apie savo pasirinkimą pasakoja Julija.

Kirpėjos profesiją netikėtai pasirinko ir Marija. „Net negalvojau apie tai, bet visuomet sekėsi visokie pynimai. Tiesiog sugalvojau išmėginti save grožio srityje“, – sako Marija.

Šios profesijos mokymai pritraukia vis daugiau vaikinų.

„Jie tikrai supranta, kuo jie nori būti, ir ateina daug motyvuotesni. Iš mano praėjusių metų mokinių jau trys ar keturi dirba. Jie ateina aplankyti, pasigirti, mes diskutuojame, jie man pasakoja, kaip jiems ten sekasi. Ateina ir patarimų, net telefonu skambina“, – pasakoja profesijos mokytojas Eugenijus Rupšys.

Vienas iš E. Rupšio mokinių sako, kad jam patinka daryti gerą darbą, tai yra, puošti žmones. Baldų restauravimą kolegijoje studijavęs Tomas suprato, kad kirpėjo profesija jam įdomesnė.

Būsimi kirpėjai kasdien tobulina savo praktinius įgūdžius moderniose praktikos mokymo bazėse, semiasi žinių iš kirpimo meistrų. Jie mokosi vaikų, moterų ir vyrų kirpimo, šukuosenų modeliavimo, plaukų sušukavimo, dažymo, garbanojimo, gaminių iš plaukų komponavimo ir jų pritaikymo.

Plačiau apie kirpėjų profesines studijas – laidos „Pažvelk į profesiją kitaip“ reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vika

Kiek žinau,dirbančios kirpėjomis,pačios nesusitvarko savo plaukų,vaikšto susivėlusios,ar pastoviai ta pačia šukuosena.Kaip pas tokią kirptis,tvarkyti plaukus?...jos tiek ir tesugeba- darbas "su vienu kurpaliu" '-apmaudu.

tadas

kai nieko nesugebi, tai lieka tokios profesijos kaip kirpeja, vizaziste, floriste.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS