Kilus ginčams atšauktas nutarimas dėl Suvalkijos nacionalinio parko steigimo | Diena.lt

KILUS GINČAMS ATŠAUKTAS NUTARIMAS DĖL SUVALKIJOS NACIONALINIO PARKO STEIGIMO

Vyriausybė trečiadienį atšaukė pernai gruodžio pradžioje priimtą nutarimą dėl Suvalkijos nacionalinio parko įsteigimo.

Kaip BNS yra sakęs aplinkos ministras Simonas Gentvilas, kilus nesutarimams su vietos bendruomene, nuspręsta laikinai atsitraukti, kol nebus rastas kompromisas.

Jis tvirtino neįsivaizdavęs, kad vietos žmonių ir regioninio parko atstovų konfliktas gali būti toks aštrus, todėl siūlo atšaukti, o ne stabdyti Vyriausybės nutarimą dėl Suvalkijos nacionalinio parko kūrimo.

Praėjusių metų gruodį Vyriausybė pritarė Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinio parko planavimo schemos rengimo pradžiai ir planavimo tikslams. Naują parką norėta įkurti 2024 metais.

Numatyta, kad jis preliminariai galėtų užimti iki 35 tūkst. ha plotą.

Planuota, kad į naujo nacionalinio parko teritoriją patektų Vištyčio regioninis parkas, Gražiškių ir Bartninkų dalys Vilkaviškio rajone, Liubavo apylinkės Kalvarijos savivaldybėje, Širvintos valstybinis hidrografinis draustinis, Šešupės slėnis nuo Pilviškių iki Panovių, Šešupės kraštovaizdis, Novos ir Aukspirtos valstybiniai hidrografiniai draustiniai.

Svarstyta, kad kaip atskiros nedidelio ploto parko dalys galėtų būti Jono Jablonskio ir Vinco Kudirkos tėviškės.

Priėmus Vyriausybės nutarimą, sausį surengtas aplinkos ministro susitikimas su vietos gyventojais, ūkininkais. Išgirdęs jų nepritarimą S. Gentvilas pranešė, kad naujo nacionalinio parko planavimas atidedamas, kol nebus sutarta dėl tikslių teritorijų, kurias reikia saugoti.

Suvalkijos (Sūduvos) etnografinis regionas yra vienintelis etnografinis regionas, iki šiol neturintis nacionalinio parko.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS