Kitais metais užsienyje balsuosiantys rinkėjai jau gali registruotis | Diena.lt

KITAIS METAIS UŽSIENYJE BALSUOSIANTYS RINKĖJAI JAU GALI REGISTRUOTIS

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pradėjo rinkėjų registraciją balsuoti kitų metų rinkimuose užsienyje.

Visi rinkėjai, pageidaujantys balsuoti užsienyje, paštu arba atvykę asmeniškai į Lietuvos diplomatines atstovybes, jau gali registruotis VRK administruojamame portale www.rinkejopuslapis.lt

Kaip informuoja VRK, pagrindinė šių rinkimų naujovė – rinkėjų patogumui sudaryta galimybė registruotis balsuoti iš karto visuose kitąmet vyksiančiuose rinkimuose ir referendume.

Registracija balsuoti pasirinktuose rinkimuose taip pat išlieka. VRK teigimu, tai turėtų būti patogu tiems rinkėjams, kurie rinkimų metu užsienyje viešės laikinai arba kitais metais planuoja keisti gyvenamąją vietą.

Balsuoti užsienyje galės ne tik ten nuolat gyvenantys ar studijuoti išvykę Lietuvos Respublikos piliečiai, bet ir tie, kurie rinkimų metu bus išvykę laikinai: atostogaus, keliaus darbo reikalais ir pan.  

Rinkėjo puslapyje sudaryta galimybė per kelias minutes pateikti duomenis ir būti įtrauktiems į atitinkamos Lietuvos Respublikos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos rinkėjų sąrašus.  

Anot VRK, verta žinoti, kad net jeigu anksčiau rinkėjas buvo įtrauktas į užsienyje balsuojančių rinkėjų sąrašus, norėdamas balsuoti 2024 metais vyksiančiuose rinkimuose ir referendume, registruotis turės iš naujo. 

Norint jungtis prie sistemos pakanka įvesti asmens tapatybę patvirtinančius duomenis – vardą, pavardę, asmens kodą bei Lietuvos Respublikos asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančio dokumento numerį. Tų rinkėjų, kurie neturi galimybės savo duomenis įvesti lietuviškais rašmenimis, asmens duomenis „Rinkėjo puslapis" atpažins – tai dar vienas sistemos patobulinimas, kurį VRK atliko ruošdamasi artėjantiems rinkimų metams, kad rinkėjams būtų patogiau. 

Registracijos prašyme rinkėjas turi nurodyti užsienio valstybę, kurioje jis gyvena ar yra laikinai apsistojęs ir įvesti adresą. Pildydamas duomenis rinkėjas taip pat turės pasirinkti, kokiu būdu jis pageidauja balsuoti: paštu arba atvykstant į diplomatinę atstovybę, konsulinę įstaigą ar papildomą balsavimo vietą asmeniškai. 

Tokiu atveju, jei rinkėjas pageidauja balsuoti paštu, reikėtų įrašyti savo nuolatinės ar laikinos gyvenamosios vietos užsienio valstybėje adresą ir pateikti kitus savo kontaktinius duomenis. 

2024 m. gegužės 12 d. Lietuvoje vyks Respublikos Prezidento rinkimai ir Referendumas dėl pilietybės išsaugojimo, birželio 9 d. planuojami rinkimai į Europos Parlamentą, o spalio 13 d. – Seimo rinkimai. 

Gairės: rinkimai, VRK, užsienis
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ALGIRDAS.

Aš 100proc. prieš tai , kad užsienyje gyvenantys balsuotų kaip ir su kokia valdžia MES , ČIA LIETUVOJE TURIME G Y V E N T I , LAI JIE PASPRINGSTA TUO UŽSIENIU , NES IR MOKESČIUS MOKA TEN .

Visada dalyvaujantis rinkimuose

O kodėl neįvesti registravimąsi VISIEMS balsavimui ir Lietuvoje (kaip yra užsienio šalyse), o ne pagal sudarytus kažkokius rinkėjų sąrašus, į kuriuos, kas gali paneigti,gal patenka ir mirusios sielos. Stebint komentarus internete, ar "Klausimėlis" TV laidoje- matosi kad daug kam rinkimai yra DZIN, arba galvojama, kad išrinktasis privalo padaryti neįmanomų, jo funkcijoms nenumatytų darbų. Registruotūsi suprantantys ką renka, kodėl renka ir ko galima iš to tikėtis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS