Klaipėdos senamiesčio gatvių atnaujinimas sukėlė klausimų | Diena.lt

KLAIPĖDOS SENAMIESČIO GATVIŲ ATNAUJINIMAS SUKĖLĖ KLAUSIMŲ

Klaipėdos savivaldybė žada rekonstruoti keletą senamiesčio gatvių. Pinigų darbams tikimasi gauti iš ES, tačiau nemaža dalimi teks prisidėti ir miestui. Numatomos sumos įžiebė uostamiesčio politikų diskusiją.

Atnaujins gatves

Šiomis dienomis miesto Finansų ir ekonomikos komiteto nariai svarstė du siūlymus atnaujinti kai kurias Klaipėdos senamiesčio gatves.

Politikai turėtų apsispręsti, ar pritarti Teatro ir Sukilėlių gatvių rekonstrukcijai.

Įgyvendinant projektą būtų atnaujintos minėtų gatvių važiuojamosios kelio dalys, šaligatviai, įrengta lietaus nuotekų sistema, apšvietimas ir pan.

Klaipėdos savivaldybės Projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė teigė, kad šių gatvių rekonstrukcijos projektai jau baigti rengti, dabar jie vertinami ekspertų.

Kai bus gautos išvados, ketinama pradėti statybą leidžiančių dokumentų išdavimo procedūrą. Darbai turėtų startuoti 2021 m.

Bendra projekto vertė – 1,3 mln. eurų. Jeigu politikai pritartų projekto įgyvendinimui, būtų teikiama paraiška – 500 tūkst. eurų tikimasi gauti iš ES. Likusią dalį sumos tektų sumokėti miestui.

Domino finansai

Vis dėlto siūlymą svarsčiusiems komiteto nariams kilo klausimų. Komiteto narys Rimantas Taraškevičius domėjosi, kodėl siūlymo nėra įvertinę savivaldybės finansininkai.

"Kur finansininkų požiūris į šį sprendimą? Kaip jie vertina? Kaip būsimo biudžeto atveju šis sprendimas koreliuoja? Tokių sprendimų, kur iš savivaldybės biudžeto mes duodame daugiau, nei gauname paramos, yra ir daugiau. Ar pavyks subalansuoti 2021 ir 2022 m. biudžetus?" – klausė R.Taraškevičius.

Teigiama, kad lėšos šiam projektui buvo suplanuotos atsisakius tiesti Bastionų g.

Nenumatyta pinigų?

Finansavimo klausimai kelti ir svarstant panašų siūlymą dėl dar kelių senamiesčio gatvių, kurioms atnaujinti taip pat ketinama siekti ES lėšų.

Šiuo projektu numatomos atnaujinti penkios gatvės: Žvejų, Daržų, Aukštoji, Didžioji Vandens ir Vežėjų.

Teigiama, kad jau yra parengti ir šių gatvių techniniai projektai, darbai taip pat suplanuoti 2021 m.

Bendra preliminari projekto vertė – 3,5 mln. eurų, iš ES tikimasi gauti 2,1 mln. eurų, o savivaldybei teks prisidėti 1,4 mln. eurų.

Anot komiteto nario Sauliaus Budino, miesto strateginiame plane numatyta, kad prie šio projekto savivaldybė ketina prisidėti kur kas mažesne suma – apie 500 tūkst. eurų.

"Suplanuota yra 470 tūkst. eurų. Kiti pinigai yra ES lėšos. Realiai turime tai, ką turime  strateginiame veiklos plane. Tai, ką mes dabar priimame, yra visiškai ne tas, kas numatyta", – apibendrino politikas.

Vis dėlto E.Jurkevičienė patikino, kad dirbant yra siekiama subalansuoti planus, todėl ši situacija bus patikslinta.

S.Budinas siūlė operatyviai keisti miesto strateginį veiklos planą, kad neliktų nesutapimų.

Senamiestyje taps patogiau?

Nors, kaip minėta, politikams klausimų dėl finansų ir kilo, komiteto nariai palaimino savivaldybės planus sutvarkyti senamiesčio gatves ir siekti tam ES pinigų.

"Ar mūsų damos turės toliau vaikščioti su klumpėmis, ar galės apsiauti prancūziško stiliaus batelius?" – ar parinkti sprendimai iš tiesų senamiestį pavers patogesniu gyventojams, domėjosi komiteto narys Arvydas Vaitkus.

Uostamiesčio savivaldybės Projektų skyriaus vedėja patikino, kad gatvės iš tiesų turėtų tapti patogesnės visiems gyventojams.

Numatoma, kad bus klojama tašytų akmenų danga, šaligatviuose atsiras granito plokštės, tad patogu turėtų būti ne tik moterims, avinčioms aukštakulnius, bet ir vaikų vežimėlius stumiantiems gyventojams, neįgaliesiems.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

A

Nėra reikalo po senamiestį aukštakulniais vaikščioti. Turistės avi patogų apavą, joms tinka ir senoji gatvių bei šaligatvių danga. Miestas nesibaigia Teatro aikšte ar Turgaus gatve. Daugybė miestiečių klampoja purvynus savo gyvenamuosiuose rajonuose, be šaligatvių, apšvietimo.

Paaiškinkit

Kodėl kavinės gali ant šaligatvio ar net gatvės išsiplėsti, ar tai kasnors kontroliuoja?

Zmogus is senamiescio

Nereik tu atnaujinimu viskas ten gerai eikit tuos kitus rajonus taisyti cia nosies nekiskit nes per pastaruosius metus cia tvarko ir tvarko
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS