Klimatologai prognozuoja: netrukus užklups naujas orų reiškinys | Diena.lt

KLIMATOLOGAI PROGNOZUOJA: NETRUKUS UŽKLUPS NAUJAS ORŲ REIŠKINYS

  • 16

Jungtinės Tautos (JT) jau skelbia, kad pastarieji aštuoneri metai pasaulyje buvo šilčiausi istorijoje, o artimiausiais mėnesiais išsivystys orų reiškinys, pavadinimu El Ninjo, kuris paskatins dar aukštesnę temperatūrą ir galbūt naujus karščio rekordus. Apie šį reiškinį ir su juo ateinančias galimas orų permainas LNK reportaže papasakojo Vilniaus universiteto profesorius klimatologas Artūras Bukantis.

– El Ninjo – koks tai orų reiškinys?

– Tai yra reiškinys, kuris pasirodo Ramiajame vandenyne, pusiaujo platumose. Jis apima ir atmosferą, ir vandenyną. Viskas prasideda nuo to, kad nuslopsta pasatai, pučiantys šiose platumose, ir vietoj tokių pietrytinių, šiaurės rytinių srautų įsivyrauja netgi vakariniai srautai. Tuomet šiltas vanduo yra nešamas nuo Australijos link Pietų Amerikos, ir temperatūra šioje zonoje aplink pusiaują pakyla. Ypač ji pakyla prie Pietų Amerikos, prie Galapagų salų – ten temperatūra pakyla netgi 8–9 laipsniais, kartais ir 10-čia.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kiek dėl šio reiškinio gali pakilti temperatūra Lietuvoje?

– Didžiausi pokyčiai įvyksta vandenyno temperatūroje, bet šis reiškinys ypatingas yra tuo, kad sukuria chaosą visoje klimato sistemoje. Negalima pasakyti, kiek konkrečiai atšils kuriame regione. Per šį reiškinį prasideda visiškai kitoks slėgio lauko formavimasis ne tik pusiaujo platumose ar Ramiajame vandenyne, bet paliečia ir į Indijos vandenyną ir Pietų Aziją. Visi šie procesai galiausiai persikelia ir į Atlanto vandenyną.

Šis reiškinys ypatingas yra tuo, kad sukuria chaosą visoje klimato sistemoje.

– Ar tai reiškia, kad dabar Lietuvą užklups sausros, nuseks upės ir klimatas labai stipriai pasikeis?

– Ne, to tikrai nebus. Pirmiausia yra paveikiama atmosferos cirkuliacija. Tai yra tarpinė grandis tarp to proceso, kuris vyksta Ramiajame vandenyne ir mūsų Europos regione. Esame pastebėję, kad El Ninjo metu formuojasi netgi Skandinavijos anticiklonai, kurie žiemos metu lemia ir žemesnę temperatūrą, tačiau vasaros metu išskirtinių oro pokyčių nėra nustatyta.

– JT skelbia, kad per artimiausius kelis mėnesius El Ninjo ateis į mūsų kontinentą. Kada tiksliau tai galėtų būti? Galbūt klimatologai mato, nuspėja, kada tai galėtų būti? Galbūt tai vasaros pradžia, o gal pabaiga?

– Dabar baigėsi kitas – La Ninjo – reiškinys. Įžengėme į vadinamąją normaliąją fazę ir liepos–rugsėjo mėnesiais turėtų prasidėti El Ninjo reiškinys. Tai yra iš lėto įsivažiuojantis procesas. Jis gali trukti įvairiai – nuo dešimt net iki 24 mėnesių, tačiau kol kas konkrečių prognozių nėra.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Ss

Davai atspėsiu. Ir visa tai susiję su pyderžalia šyza

Supratau prognoze

Bus bet gal nebus

ogi

siulyciau p Matijosaiciui kuri mes kaunieciai rikom pasekt jav floridos pavyzdziu but nepriklausomu /wilno/ saikai kuri uzurpavo visa sali fasistyniais diktatoriskais metodais ir kad susigrazint Vilniu tautai kuria valdo saika kgb visu tautybiu vasaliukai kaip lit vakai siulau laikynai ivesti savo valdyma Kauno ir jam pavaldzios suvalkijos plote be jokiu matuku bei natuku pageidavimu kuriu mes nekvietem kaip ir visos sios kgb saikos ir daryt referenduma su savo vertybemis su skatinimu visos salies nora taikiai gyvent be svetymu diktato sklindancio is jav globalistu korporaciju zydbankiu formate kuris igauna griuties pagreiti siulau visiems apie tai pamyslit o merui ypac nes tai musu visu likymo ?? kabantis ant /siulo/ as artejo prie 100 bet logisko mastymo nepraradau tai man gaila anuku bei proanukiu ateitis kai matau kas per padarai okupavo musu zeme ir baisunir neviltys ima tai dar galiu rasau tykesim kad geris nugales su pa garba visiems kas nusipelne ir.... s v e i k a t o s ..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS