Kodėl lietuviai labiau mėgsta rudus kiaušinius? | Diena.lt

KODĖL LIETUVIAI LABIAU MĖGSTA RUDUS KIAUŠINIUS?

Kiaušinio maistinė vertė priklauso ne nuo lukšto, o nuo ko kito, lukštas – tik veislės požymis, LRT radijui sako Paukštininkystės asociacijos direktorius Vytautas Tėvelis.

„Gal ruda spalva žmonėms priimtinesnė, gal galvoja, kad kiaušinis riebesnis. Pirkėjai padiktavo tokias sąlygas, kad kiaušiniai šiandien rudi. Neina pareguliuoti vištos, kad visus metus ji dėtų rudus kiaušinius, o prieš Velykas savaitei jie išbaltų“, – juokauja V. Tėvelis.

– Kodėl Lietuvoje auginamos vištos nebededa baltų kiaušinių?

– Taip jau nutiko. Vyresni žmonės turbūt atsimena laikotarpį, kai Lietuvoje būdavo beveik vien balti kiaušiniai. O paskui žmonės pamatė rudus, pradėjo juos labiau vertinti ir palaipsniui beveik visi kiaušiniai Lietuvoje tapo rudi.

Gal ruda spalva žmonėms priimtinesnė, gal galvoja, kad kiaušinis riebesnis. Pirkėjai padiktavo tokias sąlygas, kad kiaušiniai šiandien rudi.

Gal ta spalva žmonėms priimtinesnė, gal galvoja, kad kiaušinis riebesnis. Taigi pirkėjai padiktavo tokias sąlygas, kad kiaušiniai šiandien rudi. Neina pareguliuoti vištos, kad visus metus ji dėtų rudus kiaušinius, o prieš Velykas savaitei jie išbaltų.

– Lietuvoje dar įmanoma įsigyti lietuviškų baltų kiaušinių?

– Labai nedaug.

– Žmonės sako, kad baltus kiaušinius geriau dažyti, margučiai gražesni. O kaip maistinė vertė? Ar iš tiesų rudi kiaušiniai maistingesni už baltus?

– Nuo lukšto spalvos kiaušinio maistinė vertė tikrai nepriklauso. Labiau priklauso nuo to, kuo vištos lesinamos. O lukštas – veislės požymis.

– Kaip susiformavo mitas, kad rudi kiaušiniai maistingesni? Kodėl lietuviai pradėjo pirkti būtent rudus kiaušinius?

– Sakyčiau, taip yra nuo senų laikų, kai Lietuvoje vyravo balti kiaušiniai ir prekinės fermos rinkdavo baltus kiaušinius. O pavieniuose kaimo ūkiuose būdavo nuo seniau likę po keletą vištelių, kurios dėdavo rudus kiaušinius. Tie rudi kiaušiniai visą laiką buvo labiau tokioje pagarboje, labiau vertinami ir, matyt, toks požiūris išliko iki paskutinių dienų.

– Rudi kiaušiniai visada būdavo brangesni už baltus. Dabar, regis, viskas atvirkščiai?

– Tai, ko rinkoje trūksta ir kada trūksta, ir lemia kainą. Man regis (geriau prekybininkai pasakytų), paprastu laikotarpiu, ne prieš Velykas, kaina labai nesiskiria. O priešvelykiniu laikotarpiu, kai baltų kiaušinių paklausa didesnė (žinoma, margučių iš baltų kiaušinių įvairesnės spalvos), ir jų kaina šiek tiek pakyla.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS