Kodėl svarbu nedelsti pranešti apie skriaudžiamą vaiką? | Diena.lt

KODĖL SVARBU NEDELSTI PRANEŠTI APIE SKRIAUDŽIAMĄ VAIKĄ?

  • 4

Suprantama, jog vaiko teisių apsaugos institucijai pranešant apie galimus vaiko teisių pažeidimus gali būti neramu neteisingai apkaltinti vaiko tėvus ar kitus atstovus pagal įstatymą, tačiau svarbu pastebėti, jog informuodami atitinkamas institucijas ne kaltinate ar skundžiate, bet visų pirma, informuojate dėl galimos grėsmės vaikui šeimoje, informuoja Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

Nereikėtų baimintis pranešti apie galimus vaiko teisių pažeidimus, nes nuo jūsų pranešimo gali priklausyti vaiko sveikata ar net gyvybė. Netinkamas elgesys su vaiku trikdo vaiko sėkmingą vystymąsi, turi neigiamos įtakos vaiko socialiniams įgūdžiams ir gebėjimams. Pranešdami jūs galite padėti užkirsti kelią nederamam elgesiui su vaiku, padėti išvengti tragedijų. Turint įtarimų apie galimą vaiko teisių apsaugos pažeidimą ir pranešant atsakingoms institucijoms parodote, jog esate neabejingas, pilietiškas ir netoleruojate smurto.

Svarbu nedelsti ir kreiptis pagalbos, imtis realių veiksmų, nes tik tuomet su specialistų pagalba galės keistis situacija šeimoje, o nieko nedarant, tikėtina, problemos tik didės.

Turint informacijos apie galimą vaiko teisių pažeidimą (psichologinį, fizinį, seksualinį smurtą prieš vaiką, nepriežiūrą patiriantį vaiką ar kt.), reikėtų apie tai pranešti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie SADM miesto / apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriui, nurodant kuo daugiau duomenų (šeimos adresą, jei žinote, tėvų ir vaiko vardus, pavardes), kad būtų galima imtis reikiamų priemonių vaikui apsaugoti, inicijuoti reikalingos pagalbos šeimai ir vaikui teikimą ir kt. Pažymėtina, jog pranešant apie galimą vaiko teisių pažeidimą prisistatyti – nėra būtina. 

Reaguodami ir nagrinėdami pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus, vaiko teisių apsaugos specialistai vertina grėsmės vaikui lygį, lankosi vaiko gyvenamojoje vietoje, bendrauja su vaiku, jo tėvais (globėjais / rūpintojais) bei vertina kitą, su vaiku ir jo socialine aplinka susijusią informaciją. Grėsmės vaikui lygis gali būti ir nenustatytas. Pavyzdžiui, galimo vaiko teisių pažeidimo pranešimas nepasitvirtino, tada pranešimo nagrinėjimas baigiamas.

Pažeidus vaiko teises, pats vaikas ir (ar) kiti asmenys turi teisę kreiptis pagalbos į vaiko teisių apsaugos, teisėsaugos ar kitą instituciją, kuri privalo imtis teisės aktuose numatytų priemonių.

Į pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus reaguojama visomis dienomis, visą parą. Darbo dienomis po 17 val., savaitgaliais bei švenčių dienomis, reikėtų skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 (policija susisiekia su tuo metu vaiko teisių apsaugos skyriuje dirbančiu budinčiu specialistu). Darbo dienomis iki 17 val. reikėtų skambinti į Tarnybos teritorinį Vaiko teisių apsaugos skyrių (kontaktai čia).

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Antraštei

Todėl kad yra susidariusios didelės pirklių eilės.

Orinta

Vaiku teisem jau vaidenasi visur. Kazin kuris uzaugom negave i kaili nuo tevu. Bet buvo tevams, mokytojams pagarba, o dabar, vaikai ka nori ta daro. Jei tevai nori sudrausmint savo vaika, tai lieka kalti

Dalytė Žvikienė

Jau vienas neseniai pranešė,dabar turbūt gailisi,kiek žalos pridaręs šeimai,o ypač vaikučiams
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS